30 dolláros olaj?

2014. dec. 8.

Nem lehetetlen, hogy rövidebb távon láttuk a mélypontokat olajban, miután kijött a "rossz" hír, miszerint az OPEC nem csökkenti termelését, és előjöttek a 30 dolláros olajat vízionáló újságcikkek. Volt minden, ami egy rövidebb távú mélyponthoz kell: címlapsztori, begyorsulás lefelé az árakban, félelem és reszketés Moszkvában. Ahogy tanult kollégám az előbb írta: "Putyin beszart a klimaxban" - utalva ezzel arra, hogy a begyorsuló olajáresés hatására azonnal békülékenyebb hangot ütött meg az EU-val, és leállította a Déli Áramlatot.



Ugyanakkor az árupiacok hosszabb ciklusokban mozognak, erről már korábban többször írtam, és nem gondolnám, hogy a 2008-ban kezdődött lejtmenet, az árupiaci szuperciklus leszálló ága véget ért volna. Sőt! Számos bányatermékben, és az olajban is még bőszen folynak a fejlesztések, bányanyitások, ami miatt a kínálat legalább a következő 3-5 évben meglehetősen bőséges lesz. Azt gondolom, hogy éppúgy, mint a 80-as, 90-es években is, az árupiacok egy szélesebb sávban fognak csapkodni, és a végére mindenki elfelejti őket. Mikor van vége egy ilyen szuperciklus leszálló ágának? Pontosan tudom, mivel a 90-es második felében kezdtem el dolgozni, amikor az előző ciklus vége fele járt (1971-80 fellendülés, 80-98 leszálló ág). Az égvilágon senkit nem érdekelt az olaj ára, egyéb áruféleségekről nem is hallottunk, kukoricával, nikkellel, platinával, meg egyéb marhaságokkal senki a világon nem foglalkozott, nem kereskedett (csak az igazi diehard commodity-traderek, de ilyet nem ismert senki). Emlékszem, amikor vagy 15 éve Buffett talán 4 dolláron vett egy csomó ezüstöt (nem tudom meddig volt meg neki, de 2011-ben 50 dollárig emelkedett az ezüst) mindenki úgy nézett rá, mint egy hülyére. Micsoda? Ezüst? Minek? Mi az egyáltalán? Ilyen hangulat kell a szuperciklus lecsengéséhez, plusz a végén szokott lenni valami ikonikus csőd is. 1998-ban konkrétan Oroszország ment csődbe a 10 dolláros olaj miatt, most talán elég lesz ha a Rio Tinto, vagy a Glencore, vagy hasonló nagyságú megacég csődbe megy.
Rövid távon tehát TALÁN láttuk az olajárak alját, de hosszabb távon továbbra sem jók a kilátások, véleményem szerint olcsó olaj lesz bőven, nem kell vele foglalkozni.
A világgazdaság nagy részének ez nagyszerű hír, a korrupt olajdiktatúrákért meg nem kár (pl. Oroszország, Venezuela, Irak, stb.). Ha majd nem lesz elég pénzük, mindjárt kedvesebbekké válnak majd a külvilággal...
Egyébként az olajáresés bár rövid távon deflatórikus, hosszabb távon kifejezetten inflatórikus, ugyanis elhalasztják a jegybanki kamatemeléseket, amitől még erősebb és túlfűtöttebb lesz az olajdoppingtól amúgy is erősebb gazdaság, ami miatt inflációs nyomás alakulhat ki. Mikor máskor kellene az állampapírok hozamemelkedésére játszani, ha nem most? Az idei évben mindenki hatalmasat bukott, aki az állampapírok hozamemelkedésére játszott, könnyen lehet, hogy a következő év ennek fordítottja lesz - és nem csak USA-ban, de akár Európában is.

FORRÁS: http://zsiday.hu/blog/30-doll%C3%A1ros-olaj
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger