A Magyar Helyesírás Szabályai

2012. nov. 17.

Be kell valljam, ezt rosszul tudtam.

Már éppen szót kívántam emelni a sorozatos nyelvtani igénytelenség ellen, ami a nemrég beindult, a YouTube.com babérjaira hajazó T-Online megoldás, a videa.hu oldalain indult, de rá kellett jöjjek: tévedtem. Régebben a kepfeltoltes.hu-n is feltűnt, hogy az "Oszd meg" felirat egy d-vel szerepel, és ez szerfelett bántotta az én érzékeny szememet. Most meg a fentebb említett videofeltöltő oldalon látom ugyanezt.



Nem tűrhetett halasztást a kérdés, virtuálisan felütöttem a Magyar helyesírás szabályai című kiadványt, és a 79. pontban találtam meg az okosságot:

79. Az st és az szt végű igék felszólító alakjait a t nélküli csonka tőből (fes-, fürösz-, illesz- stb.) képezzük, éppen úgy, mint az s és az sz végű igék felszólító alakjait. [...] A felszólító mód tárgyas ragozású, egyes szám 2. személyének rövidebb alakjaiban a személyrag eredeti d formájában a módjel nélküli csonka tőhöz kapcsolódik, ezért ezeket az alakokat egy s-sel, illetőleg egy sz-szel írjuk: fesd, illeszd, füröszd, rekeszd, válaszd stb.

Namármost, ha a fesd egy d-vel írandó, akkor miért lenne arra ok, hogy az oszd szót két d-vel vessük papírra? Ezt eléggé rosszul tudtam. Legalább akkora csalódás volt ez, mint amikor általános iskola 3. osztályában kiderült számomra, hogy a "papagáj" pontos j-vel írandó, és nem ly-nal, mint ahogyan én tudtam. Vagy amikor letisztázódott bennem hogy a stb. elé nem teszünk vesszőt.

Ami még megmaradt: a minél. Bármennyire is erős a nyomás, és bármilyen sok helyen láthatjuk két n-nel írva a szót: ne higgyünk neki. A minél egy n-nel írandó! A Helyesírási szabályzatban a minnél szó egyszer sem szerepel, a minél szó egyszer igen, a 252. pont idézetében. De a Google is alátámasztja a feltevésemet: a minél szóra keresve a magyar weben közel hárommillió, a minnél-re pedig mindössze 283 ezer találatot hoz a kereső. (Oszd/oszdd-ra keresve is a Helyesírási szabályzatot támasztja alá a Google.)

Ápoljuk anyanyelvünket, írjunk helyesen!
(forrás: http://thozoonaploja.blogspot.hu/2006/07/magyar-helyesrs-szablyai.html)
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

1 megjegyzés:

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger