A kedvezőtlen USA-beli adatok befolyásolták az USD-t

2015. ápr. 17.

A kedvezőtlen USA-beli adatok befolyásolták az USD-t A dollár-bikák feltételezték, hogy az USA gazdasági adatai az időjárással együtt javulnak, de eddig úgy tűnik, hogy - legalábbis általánosságban véve - nem következett be. Az USA-beli új lakásépítések számának előrejelzési tartománya széles volt, de a 80 gazdasági szakember közül egyik sem találta el – az adat a legalacsonyabb szintű előrejelzésen is alulmaradt. Az építési engedélyek száma is alulmaradt a várakozásokon. Ez annak ellenére következett be, hogy a márciusi hőmérsékleti értékek az ország legnagyobb részében átlagosan vagy átlagon felüliek voltak, ezért nagyobb visszapattanásnak kellett volna bekövetkeznie a februári jelentős, 15%-os csökkenés után. A lanyha visszapattanás hasonló a kedden közzétett, márciusi mag (autók és üzemanyag kivételével számított) viszonteladói értékesítés 0,4%-os emelkedéséhez, amely csalódást keltő adat az előző három hónap nettó 0,4%-os csökkenése után. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya is felülmúlta az előrejelzéseket, de fontosabb a négyhetes mozgóátlag megfigyelése a húsvéti ünnepek miatt. Ez majdnem változatlan volt. A Philadelphia Fed index azonban a várakozásokat felülmúlóan emelkedett. Általánosságban véve negatív meglepetést okozott. A gazdasági meglepetés index a várakozásoknak megfelelően kezdett emelkedni, de az utóbbi három napban ismét csökkent. Három nap nem hoz létre trendet, de aggasztja a piacokat.
Az olajárak rallyja Az olajárak csökkentek az európai nap során azon hír hatására, hogy Szaúd-Arábia jelentősen növelte termelését március során (három évtized alatt a legmagasabb szintre). Úgy tűnik, hogy a Királyság valóban pénzügyi nyomást akar gyakorolni az USA-beli (és oroszországi?) cégekre, hogy kiszorítsa azokat az üzletből. Az árak azonban visszatértek a nap későbbi részében, miután az Al-Káida egy olajtárolót foglalt el Jemenben, amely átlagosan 120 000-140,000 hordó olajat exportál. Szaúd-Arábia várhatóan alacsony szinten kívánja tartani az olajárakat, ezért szerintem a rally már nem sokáig folytatódik.
A Fed vegyes nézetet képvisel; a piac a könnyítés irányába tekint A Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer tegnap eléggé megszorítás-párti volt. Leértékelte a közelmúltbeli kedvezőtlen nem mezőgazdasági munkaerő-állomány fontosságát, mondván, hogy „egy kedvezőtlen, előtte pedig öt-hat látványos foglalkoztatási jelentés volt”, majd hozzátette, hogy a Fed várhatóan idén megkezdi a kamatlábemelést. A clevelandi Fed elnöke, Mester (nem szavazó tag) elmondása szerint a gazdaság a teljes foglalkoztatás közelében van, és „viszonylag hamarosan szeretné a kamatlábemelést”, ha az adatok a növekedés folytatódó helyreállását jelzik. Ám más hivatalnokok nem voltak ennyire biztosak a dologban. Az atlantai Fed elnöke, Lockhart elmondta, hogy „megbízhatóbb bizonyítékot akart látni”, valamint „későbbi kamatlábemelést szeretne”, miközben a bostoni Fed elnöke, Rosengren (nem szavazó) szerint az adatoknak javulniuk kell ahhoz, hogy megfeleljenek a Fed kamatlábemeléssel kapcsolatos feltételeinek. A piac döntése? A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások 3,5 bázisponttal csökkentek, az 5 éves lejáratú Treasury kötvények hozama pedig valamelyest csökkent. Ez is hozzájárult a dollár gyengüléséhez. Figyelemre méltó volt, hogy a kamatlábak csökkenése az olajárak emelkedése ellenére bekövetkezett, ami elméletileg fokozná azon várakozásokat azáltal, hogy valószínűbbé tenné, hogy a Fed eléri az inflációs célkitűzést. Ez jelzi a közelmúltbeli csalódást keltő mutatószámok miatti aggályt.
Görögország kötvényeinek „felfújódása” A görög adósság jelentősen emelkedett az elmúlt néhány nap során – az 5 éves futamidejű kötvények és a német kötvények hozama közötti eltérés 284 bázisponttal emelkedett mindössze 3 nap alatt (több mint 100 bázisponttal nőtt csupán tegnap), miközben a 9 éves futamidejű német Bund hozama a negatív tartományba került. Miért? Valójában semmi sem történik, és pont ez a gond. Görögországnak nincs ideje a semmittevésre. A technikai csapatok athéni tárgyalásai csupán tegnap vették újra kezdetüket a húsvéti ünnep után, és a Troika ma ismét ülésezik. A görög miniszterelnök, Tsziprasz elmondása szerint „eléggé biztos”, hogy az ország április végéig megállapodásra jut a hitelezőkkel, továbbá kiemelte a megállapodás több pontját: adóbeszedés, korrupció és az adóterhek elosztásának átszervezése. Ám hangot adott azon aggályainak, miszerint a két fél négy fő dologban nem ért egyet: munkajogi szabályok, nyugdíjreform, ÁFA és privatizáció. Ezért még az utolsó órákban is több pontban nem értenek egyet, mint amennyiben egyetértenek. A hitelezők oldala „nehézkes” volt; a Financial Times tegnapi vezércikke ez volt: „Schäuble szerint senki sem számít megoldásra”. Görögországnak hétfőn kellett volna bemutatnia reformjavaslatait, hogy figyelembe tudják azt venni az eurózóna pénzügyminisztereinek csütörtöki értekezletén, bár a csütörtöki határidőt látszólag elhalasztották a következő, május 11-én tartandó értekezletükig. Az IMF-nek visszafizetendő 747 millió euró május 12-én esedékes, ezért a május 11-i értekezlet késő lehet ahhoz, hogy biztosítsák a Görögország fizetésképtelenségének elkerüléséhez szükséges pénzt. A görög problémák eddig nem gyakoroltak nagyobb hatást az EUR/USD párra, talán azért, mert a piac feltételezi, hogy a probléma nem hatalmasodik el, de az egyéb periférikus országok hozamai közötti eltérés (lásd a grafikont) arra utal, hogy a befektetők kezdik újra megvizsgálni az elgondolást.
Mai események: Az Egyesült Királyság februári munkanélküliségi rátája az előrejelzés szerint az előző havi 5,7%-ról 5,6%-ra csökkent, miközben a heti átlagkeresetek várhatóan a korábbival azonos, éves szinten +1,8%-os ütemben emelkedtek. Figyelembe véve, hogy az inflációs ráta 0,0%-ra csökkent, a nominális bérek stabil emelkedése a reálbérek emelkedésének gyorsulását jelzi. Ez a munkanélküliségi ráta csökkenésével karöltve támogathatja az angol fontot.
Közzéteszik az eurózóna végleges fogyasztói árindexét márciusra vonatkozóan. Szokás szerint várhatóan megerősíti az előzetes adatot.
Az USA-ban az előrejelzés szerint mindkét márciusi fogyasztói árindex (a teljes és a mag is) várhatóan változatlan maradt: az előbbi éves szinten 0,0%, az utóbbi +1,7%. Mivel a mag ráta a Fed 2%-os célkitűzésének közelében van, ez arra utal, hogy az alacsony teljes adat fő oka az alacsony energiaárak. A Fed szerint ez csak átmeneti hatás, ezért áttekinthetnek azon. Ezért az amerikai dollárra valószínűleg minimális hatást gyakorol. Az olajárak közelmúltbeli emelkedése valószínűsíti, hogy az áprilisi teljes fogyasztói árindex is emelkedést mutat. A Michigani Egyetem áprilisi előzetes fogyasztói hangulatindexe várhatóan kissé emelkedett az előző hónaphoz képest. Az 1 éves és az 5-10 éves inflációs várakozásokkal kapcsolatos kilátásról készült felmérés is napvilágot át.
Kanada publikálja a márciusi fogyasztói árindexet. Az előrejelzés szerint a teljes és a mag ráta is változatlan maradt. A pozitív meglepetés és az olajárak további emelkedése hozzájárulhat a kanadai dollárhoz való, közelmúltbeli pozitív hozzáálláshoz, miután szerdán optimista monetáris politikai nyilatkozatot tettek közzé. Az ország februári viszonteladói értékesítése is napvilágot lát, és várhatóan fordulat állt be januárhoz képest.
Két személy tart beszédet: az EKB Kormányzótanácsának tagja, Jens Weidmann és a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble egy sajtókonferencia összefoglalóján szólal fel.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger