Gyorstalpaló: 10 egyszerű válasz, mi lesz a Brexit után

2016. jún. 25.

Az Egyesült Királyságban a szavazók 52 százaléka úgy döntött, az országnak ki kell lépnie az Európai Unióból. A népszavazáson a részvétel 70 százalékos volt, ez a döntés megváltoztathatatlan. David Cameron brit miniszterelnök lemondott. Mikor lépnek ki ténylegesen az EU-ból? Lehet ezután Nagy-Britanniába utazni? Mi jöhet ezután? Néhány egyszerű kérdés és válasz.
1. Mikor lép ki Nagy-Britannia ténylegesen az EU-ból?
A kilépési tárgyalásokat várhatóan csak ősszel kezdi meg David Cameron, most lemondott miniszterelnök utóda. A tárgyalások legalább két évig tarthatnak. Tisztázni kell Brüsszellel a kereskedelmi szerződéseket, Nagy-Britannia hozzáférési lehetőségeit az uniós belső piachoz, a vámtételeket a harmadik országokkal folytatott kereskedelemben. Az ország így várhatóan 2018-ban fog kilépni az EU-ból.
2. Nagy-Britannia teljesen megszakítja a kapcsolatait az EU-val?
Erről szó sincs. A britek is rászorulnak az EU-ra, és viszont. Kérdés, hogy milyen megállapodást kötnek Brüsszellel. Több variáció lehetséges. Norvégiához, Izlandhoz vagy Liechtensteinhez hasonlóan részei maradhatnak az Európai Gazdasági Térségnek (EGT), amivel az uniós jogok többsége érvényben maradna.
A másik szélsőséges eset Kína példája, amely egyéni kereskedelmi megállapodások alapján kereskedik az EU-s országokkal, így semmilyen uniós szabályt nem kell betartania, de minden exportja vámköteles, és nincs direkt hozzáférése a pénzügyi szolgáltatásokhoz.
3. Hogy lehet majd az Egyesült Királyságba utazni a kilépés után?
Ha lezajlik a kilépés, az Egyesült Királyság EU-n kívüli harmadik ország lesz. Jelentős változást ez nem okoz, mert Nagy-Britannia eddig sem alkalmazta a az EU-n belül a személyek szabad mozgását lehetővé tévő schengeni egyezményt (csak a rendőri együttműködésben vállalt szerepet). Turistaként valószínűleg később útlevélre lesz szükség, és az országba lépéskor nyilván lesz ellenőrzés.
4. Mi lesz azzal a több százezer magyarral, aki már most Nagy-Britanniában dolgozik?
A mostani ígéretek szerint nekik nem kell jelentős változásoktól tartaniuk, ők megtarthatják jogaikat. Ha azonban a Brexit komoly gazdasági visszaesést okoz Nagy-Britanniában, és az országban megszorítások jönnek, akkor az elsőként a vendéglátásban éreztetheti hatását, ahol a legtöbb magyar dolgozik.
5. Hogy lehet majd munkát vállalni az Egyesült Királyságban a kilépés után?
Várhatóan 2018 után szigorodni fognak a munkavállalás feltételei, hiszen a kilépés mellett érvelők épp azt akarták, hogy a külföldiek ne vegyék el az angolok munkáját. Az angol kormány az elmúlt időben több területen is korlátozást vezetett be. A mostani szabályok szerint a munkaerőhiánnyal küzdő szektorokban, másrészt a felsőfokú végzettséget megkövetelő és évi legalább 20 800 fontot fizető állásokra adható ki munkavállalói vízum.
Jövő áprilistól a „tapasztalt munkavállalókra” már 30 ezer fontos limit vonatkozik majd (ez alól a 25 éven aluliak és a friss diplomások képeznek kivételt). Emellett fix állásajánlat kell a vízumhoz, tehát nem lehet csak úgy kimenni szerencsét próbálni.
6. Milyen munkákkal érdemes próbálkozni, ha valaki mégis ott akar dolgozni?
Természetesen a hiányszakmákkal. Jó eséllyel pályázhatnak munkavállalásra a szigetországban az építő-, gépész- vagy villamosmérnökök, a szakorvosok és nővérek, a szociális munkások, a biológusok és biokémikusok, a 3D-modellezők és animátorok, a grafikusok, a képzett szakácsok, a szoftverfejlesztők, a matematika-, fizika- és kémiatanárok, a képzett hegesztők, a magasfeszültségű villamosvezeték-szerelők, a geológusok, fizikusok és meteorológusok, a vállalati felsővezetők. Az is jó pont, ha valaki balett-táncos vagy komolyzenész, mert ez is hiányszakma Nagy-Britanniában. A brit autóipar viszont nem lesz a legjobb választás.
7. Hogy változhatnak meg a munkafeltételek? 
Az EU-s minimumszabályok eddig nagy védelmet jelentettek a nagy-britanniai munkavállalóknak, és könnyen lehet, hogy a kilépés után ezek jó részét eltörölnék, azaz romlanának a munkakörülmények.
8. Hogy lehet majd tanulni Nagy-Britanniában a kilépés után?
A most tanulók még változatlan feltételekkel folytathatják tanulmányaikat. Attól függően, hogy az ország milyen megállapodást köt az EU-val, többféle variáció lehetséges. Megmaradhat az az alapelv, hogy az EU-ból érkezett diákok a hazai diákokkal azonos feltételekkel pályázhatnak. Ha azonban a kilépés után az EU-s diákokat másként kezelik, akkor a mostaninál is súlyosabb tandíjakat kell fizetniük, nem kapnak állami egészségbiztosítást, illetve diákhitelt sem.
9. Milyen hatása lehet a kilépésnek a magyar gazdaságra?
Magyarországnak fontos külkereskedelmi partnere az Egyesült Királyság. A mostani számítások szerint a kilépés 0,3 százalékkal fogná vissza a magyar gazdaság növekedését. A kilépés után kieshet a brit befizetés. Emiatt vagy csökkenni fognak a magyarországi uniós támogatások is, vagy ezt a többi nettó befizetőnek kell pótolnia. A bizonyos szektorokban munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságnak ugyanakkor nem jönne rosszul, ha a kint dolgozók közül sokan hazatérnének.
10. Mi lesz az EU-val ezután? 
 Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta: az EU nem csak napsütésben üzemel, és a 27 tagállam vezetője egységes abban, hogy megtartsák a szövetséget. A mostani népszavazás azonban precedenst teremtett. A holland, a francia és a cseh euroszkeptikus pártok már most bejelentették, hogy ők is népszavazást akarnak a kilépésről. A brit kilépés átformálja az erőviszonyokat az EU-ban, és a szervezetnek jelentősen át kell alakulnia. 

FORRÁS: http://index.hu/kulfold/2016/06/24/brexit_london_egyesult_kiralysag_kilepes_europai_unio_kovetkezmenyek_munkavallalas_tanulas/
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger