Túl messzire mentek

2014. nov. 12.

 A befektetők tegnap rájöttek arra, hogy túl messzire mentek, és véleményem szerint a pénteki történések nagy része a visszájára fordult. A Fed Alapok futures 9 bázisponttal csökkent a megszorítással kapcsolatos várakozások miatt a hozamgörbe hosszabb végén, azonban visszaszerezte ennek felét, miközben a 10 éves hozamok 6 bázisponttal emelkedtek, amely valamivel több, mint a pénteki csökkenés fele. A részvénypiacnak azonban sikerült egy kis növekedést elérni a pénteki változatlan zárás után, ami jelzi, hogy a hozamok emelkedése a kedvezőbb növekedéssel kapcsolatos várakozásoknak tudható be. Ilyen körülmények között a dollár majdnem az összes, általunk követett devizával szemben rallyzott, ami pontosan a pénteki történés fordítottja. (A hasonlóság még a rubelre is kiterjedt, amely ezúttal majdnem az egyedüli erősödő deviza volt az amerikai dollárhoz képest, miután a központi bank kormányzója, Elvira Nabiullina elmondta, hogy a döntéshozók átmenetileg korlátozzák a rubel likviditását, mivel azt részben „játékokhoz használják fel a devizapiacokon”.).
Úgy tűnik, hogy a fordulatnak nincs konkrét kiváltó oka, csupán azon józan ész – amelyről írtam –, miszerint a pénteki mozgások túlzottak voltak a foglalkoztatási adatok viszonylatában. Ugyanakkor a dollár jelentősen erősödött kb. 15 perccel a munkaerő-piaci feltételek index közzététele előtt, amely 2,5-ről 4,0-re emelkedett, megerősítve a munkaerő-piac javulását. A rally időzítése véletlen egybeesés volt? Mi jelentést készítünk, Ön dönt. Az index mindenesetre alapvetően az előzőleg közzétett indexek összegzése, ezért kevés új információt hordoz. Véleményem továbbra is az, hogy a befektetőknek jobban kellene figyelniük az FOMC kamatlábakkal kapcsolatos előrejelzéseire, amelyek jelentősen határozottabbak a piaci várakozásoknál; továbbá a piaci várakozások fokozatos emelkedése valószínűleg folyamatos támogatást nyújt az amerikai dollárnak.
Egyetlen lehetséges dolog, amely aggodalomra ad okot: úgy tűnik, hogy az USA ismét szélsőséges időjárás elébe néz. Az előrejelzés szerint a héten poláris ciklon száll le az USA területére, és az 50-ből várhatóan csupán nyolcnak sikerül elkerülnie a sarki levegő hatásait. A tavalyi évhez hasonlóan ismét mentálisan ki kell igazítanunk a gazdasági adatokat az ésszerűtlenül hideg időjárás miatt. A megszokottnál hamarabb beköszöntő hideg időjárás kárt tehet a terményekben, ezáltal emelkednek az áruk árai, és legalább ideiglenes fordulatot okozhat az olaj árában.
A mai naptár: Kedden viszonylag eseményszegény a gazdasági naptárunk. Japán szeptemberi folyó fizetési mérlegének többlete váratlanul jelentősen emelkedett a jövedelmek vártnál nagyobb mértékű emelkedése miatt. A kereskedelmimérleg-deficit valamelyest csökkent. Furcsa módon, a hírek hatására úgy tűnt, hogy csak az USD/JPY pár emelkedett. Nehéz magyarázatot találnunk erre; a címlapokon a következő áll: „A jen gyengül, amint a japán részvények árfolyama emelkedik” és „A japán részvények árfolyama visszapattant, amint a jen gyengült.”
Az eurozóna és az Egyesült Királyság területén nem látnak napvilágot főbb mutatószámok, miközben az USA kormánya Veteránok Napja miatt munkaszüneti napot tart (bár a tőzsdék nyitva tartanak).
Svédországban a Riksbank közzéteszi októberi politikai értekezletének jegyzőkönyvét, amely értekezleten nullára csökkentette refinanszírozási kamatlábát. A jegyzőkönyv feltárja, hogy a tagok megvitatták-e a rendhagyó intézkedések bevetésének lehetőségét, ha az árak nem emelkednek. A mutatószámokat illetően: az ország közzéteszi az októberi fogyasztói árindexet és a PES munkanélküliségi rátát. Az első várhatóan jelzi, hogy Svédország deflációs tartományban marad, miközben az utóbbi várhatóan valamelyest csökkent. Mivel ez nem a hivatalos munkanélküliségi ráta, szerintem a piac főképpen a fogyasztói árindexre összpontosít, és a SEK gyengülhet ezen közzétételek során.
Az USA-ban egyedül az NFIB kisvállalkozások optimizmusa mutatószámot teszik közzé októberre vonatkozóan, amely várhatóan frakcionálisan emelkedett és 2007. október óta a legmagasabb szint közelében marad. Ez a mutatószám nem különösen befolyásolja a piacot.
A késői USA-beli kereskedés során az Új-Zélandi Nemzeti Bank közzéteszi a pénzügyi stabilitási jelentést. A Bank várhatóan jobb betekintést nyújt az inflációval kapcsolatos nézetéről, amely a közelmúltban elérte a Bank célkitűzés szerinti tartományának alsó határát. További kulcsfontosságú pont lesz az RBNZ kormányzója, Graeme Wheeler által tett bármilyen megjegyzés arról, hogy várhatóan meddig hagyják változatlanul a kamatlábakat. Legutóbbi értekezletükön nem utaltak arra, hogy mikor kezdik el ismét emelni a kamatlábakat. Ha fenntartják ezt az álláspontot és megpróbálják gyengíteni az új-zélandi dollárt, az NZD/USD pár visszaeshet a 0,7700-as kulcsfontosságú támaszszintre.
Az RBNZ kormányzóján kívül a bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren tart beszédet kedden. Rosengren szélsőséges enyhítés-párti, de nem szavaz az FOMC értekezleteken.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger