A svájci „nem”-mel szavazók győzelme

2014. dec. 1.

A svájci „nem”-mel szavazók győzelme. Az arany várva várt eseménye elérkezett, és az eredmény
szerint a svájci szavazók elsöprő többséggel elutasították a „Save our Swiss gold” (Svájc tartalékoljon aranyat) kezdeményezést. A népszavazáson a szavazók 77%-a elutasította azt, hogy a Svájci Nemzeti Bank tartalékainak kb. 20%-át aranyban tartsa. A nemesfém ára 3,3%-kal csökkent a piacok nyitását követően. Bár a piac felkészült a „nem” szavazatok dominanciájára - amint azt a népszavazás előtti közvélemény-kutatások is jelezték -, ami még inkább a meglepetés erejével hatott, az a két oldal közötti nagy szakadék volt. Ezzel kipipálták Svájcban az aranyügyet, és jelezték, hogy az emberek nem igen vágynak az aranyra mint tartalék eszközre. Most, hogy a svájci szavazás lezajlott, az arany ára tovább csökkenhet (lást az alábbi technikai elemzést).
Az éjszaka folyamán Kína gyártási BMI-indexét tették közzé, amely novemberben csökkent, ami jelzi, hogy a gazdaság lendülete még mindig lassul. Bár a november végi váratlan kamatlábcsökkentés hatása csak később látszik majd az adatokon, a kínai hatóságoknak, esetleg további ösztönző intézkedéseket kell bevezetniük a gazdaság fellendítésére, hogy fenntarthassák a kb. 7,5%-os éves növekedést. 
Mai események: Európában közzéteszik több ország, többek között az Egyesült Királyság novemberi gyártási BMI-indexeit. Az eurozóna végleges összesített adatát is közzéteszik. A francia, a német és az eurozónabeli végleges előrejelzések szokás szerint a kezdeti becslésekkel azonosak. Az Egyesült Királyság gyártási PMI-indexe a becslés szerint valamelyest csökkent (53,2-ről 53,0-ra). Az Egyesült Királyság októberi jelzálogkölcsön-jóváhagyásainak számát is publikálják.
Kanada várhatóan közzéteszi a novemberi RBC gyártási PMI-indexet. Ezt csupán három éve teszik közzé, ezért a piac nem fordít rá különösebb figyelmet. Nem áll rendelkezésre előrejelzés.
Az USA-ban a végleges Markit gyártási PMI-index és az ISM gyártási index (mindkettő novemberre vonatkozóan) is napvilágot lát.
Hétfőn egy EKB és két Fed hivatalnok tart beszédet: Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Carlos Costa, a New York-i Fed elnöke, William Dudley és a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer szólalnak fel.
A hét hátralévő részében fő eseményként az EKB csütörtökön tart politikai értekezletet, az USA-ban pedig pénteken teszik közzé a foglalkoztatási jelentést. Ezenkívül több központi bank is ülésezik, és a közzétett adatokat alaposan megvizsgálják.
Kedden az Ausztrál Nemzeti Bank az általános várakozások szerint változatlanul hagyja a kamatlábakat. A Bank legutóbb már nem említette, hogy az árfolyam „historikus standardok szerint magas marad”. Csupán azt mondták, hogy „a fundamentális értékével kapcsolatos becslések legtöbbje felett marad”. A kérdés az, hogy a legutóbbi értekezlet óta bekövetkezett 2%-os gyengülés hatására tovább enyhítik-e megjegyzéseiket.
Szerdán közzéteszik a végleges szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol hétfőn publikálják a gyártási adatokat. Ausztrália 3. negyedéves GDP-jét publikálja. Az USA-ban az ADP foglalkoztatási jelentést publikálják, szokás szerint két nappal a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele előtt. Az ADP jelentésből várhatóan kiderül, hogy a novemberben létesült munkahelyek száma kissé alulmarad az októberi adaton. A Kanadai Nemzeti Bank várhatóan változatlan szinten tartja jegybanki alapkamatlábát. Bár a kanadai infláció emelkedik, és a legutóbbi adatok szerint a gazdaság fellendült, a csökkenő olajárak miatt a BoC valószínűleg a korábban tervezettnél hosszabb ideig nem módosít politikáján, ami miatt a CAD érzékeny marad.
Csütörtökön a várva várt EKB értekezletre kerül sor. A múlt héten az EKB elnöke, Draghi hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az inflációt késlekedés nélkül a célkitűzésnek megfelelő értékre emeljék. Miután azonban az infláció novemberben csökkent, az EKB új nyomással szembesül a defláció leküzdése végett.
Az EKB mellett a Bank of England is ülést tart a jegybanki alapkamatlábbal kapcsolatban. Nem valószínű, hogy a BOE módosítja politikáját, és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor december 17-én közzéteszik.
Végezetül pénteken a fő esemény az USA novemberi nem mezőgazdasági munkaerő-állományának közzététele lesz. A piaci várakozások szerint a foglalkoztatásban 225 ezres emelkedés következett be (októberben váratlanul alacsony, 214 ezer volt az emelkedés). Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 5,8% marad, miközben az átlagos órabérek várhatóan gyorsultak éves szinten. Ezen adatok konzisztensek lehetnek az FOMC fokozatosan javuló munkaerő-piacról alkotott képével, és fellendíthetik a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozásokat, ami támogatja a dollárt.
Kanada novemberi munkanélküliségi rátája is közzé lesz téve. A foglalkoztatás nettó változása már nem követi a közelmúltbeli hónapokban megszokott váltakozó mintát.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger