EKB elnöke, Mario Draghi bejelenti a Bank új inflációs előrejelzéseit

2014. jún. 5.




  • És itt van! A hét, a hónap vagy talán az egész év fő eseménye: az EKB Tanácsának értekezlete. Az értekezletet követő sajtókonferencián az EKB elnöke, Mario Draghi bejelenti a Bank új inflációs előrejelzéseit, amelyeket várhatóan lefelé korrigálnak, ami politikájának további lazítására kényszeríti az EKB-t. A Bloomberg felmérés 58 megkérdezettjéből mindössze 2 szerint fogják csökkenteni a refinanszírozási kamatlábat; 44-en arra számítanak, hogy az EKB betéti kamatlábát is csökkenti, ami által az negatív tartományba kerül. Ha azonban egy ilyen lépést nem követnek további intézkedések, várhatóan nem fog ártani az eurónak, mivel ezen széles körben elvárt csökkentésekre valószínűleg már számítanak. A piac valójában talán részben eltörli az utóbbi négy hét mozgásait. A spekuláció középpontjában az áll, hogy mit fog tenni a Bank a kamatlábak csökkentésén kívül, amely már „bombabiztosnak” tűnik.
  • A Bank által javasolt további intézkedések egyike a feltételes VLTRO (nagyon hosszú távú refinanszírozási művelet) annak érdekében, hogy likviditást fecskendezzenek a bankrendszerbe és ösztönözzék a banki kölcsönzést. A VLTRO célja talán az, hogy meggyőződjenek a likviditás valódi gazdaság céljaira való felhasználásáról, és arról, hogy a bankok az EKB költségére fedezeti alapokként működve nem vásárolnak államkötvényeket. Egyéb lehetséges - bár kevésbé valószínű - lépések között szerepelnek a „full-allotment” műveletek kiterjesztése a jelenlegi, 2015 közepéig terjedő limiten túlra, az Értékpapír-piaci Program (SMP) „sterilizálásának” befejezése és a minimális tartalékképzési követelmény csökkentése.
  • Az intézkedés, amely jelentősen gyengítheti az eurót, az lenne, ha az EKB bejelentené a nagymértékű mennyiségi könnyítést (QE). A mostani értekezleten egy ilyen lépés esélye azonban elenyésző, mivel a Bank hivatalnokai elmondták, hogy a mennyiségi könnyítésnek akkor kezdenek neki, ha a helyzet „jelentősen kedvezőtlenebbé válik”, mint azt várják. A Bundesbank is ellene van, és úgy tűnik, hogy hajlandó elfogadni más eszközöket a mennyiségi könnyítés elkerülése érdekében.
  • Ma a BoE is politikai értekezletet tart, ami valószínűleg ismét nem megy eseményszámba. Semmi érdekeset nem fogunk megtudni az értekezletről addig, amíg június 18-án közzé nem teszik a jegyzőkönyvet.
  • A kanadai dollár tegnap gyengült, és négy hetet tekintve a legalacsonyabb szintre került, miután a Kanadai Nemzeti Bank változatlanul 1,0%-on hagyta jegybanki alapkamatlábát, és megismételte, hogy a gyengülő helyi deviza támogatja az ország exportját. A Bank azt is elismételte, hogy a jövőbeli politika az adatoktól függ; elhangzott, hogy a csökkenő inflációs kilátásokkal kapcsolatos kockázat ugyanolyan fontos marad, mint korábban. Bár Kanada fogyasztói árindexe áprilisban éves szinten 2%-kal emelkedett, pontosan elérve a Bank 2%-os hivatalos célkitűzését, a BoC elmondta, hogy a mag rátára összpontosítanak, amely éves szinten +1,4%, azaz jelentősen elmarad a célkitűzéstől.
  • Az USA-ban az ADP foglalkoztatási jelentésből kiderült, hogy a magánszektorban 179 ezer munkahelyet teremtettek májusban, ami alulmaradt a 210 ezerre számító piaci várakozásokon. A jelentés nem tökéletesen jelzi előre a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adatát, amelyet pénteken tesznek közzé, de lehetséges a 200 ezer alatti érték. Mindenesetre az ingadozások normál tartományban vannak a helyreállás során, különösen azután, hogy a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány a 288 ezres értékkel eléggé kedvező lett áprilisban.
  • A mai gazdasági mutatószámokat tekintve Németország gyári rendelésállományát tették már közzé. Az adat áprilisban havi szinten +3,1%-os növekedést jelzett, amely felülmúlta a havi szinten +1,4%-ra számító becsléseket. Az eurozóna áprilisi viszonteladói értékesítése az előrejelzés szerint nem változott, miután az előző hónapban havi szinten 0,3%-kal emelkedett.
  • Az USA-ban az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a május 31-én véget ért hétre vonatkozóan várhatóan 300 ezerről 310 ezerre emelkedett; Kanada építési engedélyeinek száma várhatóan a márciusi, havi szinten -3,0%-ról áprilisban havi szinten 4,2%-ra emelkedett.
  • Draghi elnök mellett a csütörtöki napirend szerint ketten tartanak beszédet: Az EKB Felügyelőtestületének elnöke, Daniele Nouy és a minneapolisi Fed elnöke, Narayana Kocherlakota.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger