Az FOMC valamelyest optimistább

2014. jún. 19.




  • Az FOMC valamelyest optimistább  Az FOMC értekezletet követő nyilatkozat valamelyest optimistább volt az USA gazdaságának közeljövőre vonatkozó kilátásait illetően, de ez már a harmadik egymást követő értekezlet, amikor a változás csak csekély mértékű volt. A Bizottság általánosságban elmondta, hogy a növekedés visszatérőben van, a munkaerő-piac javul, a háztartások kiadása mérsékelten emelkedik, az üzleti befektetések pedig fellendülőben vannak (ellentétben az áprilisi csökkenéssel). Az inflációval kapcsolatos megjegyzések változatlanok voltak a fogyasztói árindex májusban bekövetkezett emelkedése ellenére. Volt néhány kisebb változtatás a gazdasági és a pénzügyi előrejelzéseken, továbbá a munkanélküliséggel és a növekedéssel kapcsolatos várakozásokat is lefelé korrigálták (a várakozásoknak megfelelően). A „központi tendencia” tartományt a munkanélküliségi ráta esetében idén kissé, 6,1%-6,3%-ról 6,0%-6,1%-ra csökkentették, miközben a 2015-ös és 2016-os előrejelzéseket is valamelyest csökkentették. Az idei év GDP-vel kapcsolatos előrejelzéseit korábban 2,8%-3,0%-ról 2,1%-2,3%-ra csökkentették (a piaci előrejelzés erre az évre 2,2%); 2015 és 2016 változatlan. Az inflációs előrejelzésekben nem történt jelentős változás. A gondosan megfigyelt „pontmezőt” - amely a Bizottság tagjainak Fed Alapok rátájával kapcsolatos várakozását jelzi - enyhe elmozdulást mutatott a magasabb kamatlábak irányába. 2014-ben nem voltak változások, de a Fed Alapok 2015-ös rátájával kapcsolatos medián várakozás 13 bázisponttal 113 bázispontra emelkedett; a 2016-os medián pedig 25 bázisponttal 250 bázispontra emelkedett. A Fed Alapokkal kapcsolatos, hosszabb távú várakozások azonban csökkentek. Ezen előrejelzésekből kiderült, hogy a Bizottság nézete a rövidebb megszorítási ütemterv felé tendál, bár a végleges ráta várhatóan alacsonyabb lesz, mint a múltban, mivel csökkentek a hosszú távú növekedéssel kapcsolatos várakozások.
  • A sajtókonferencia dominált a piacnak az értekezletre adott reakciójában. Különösen csekély aggálynak adtak hangot a magasabb inflációs értékkel kapcsolatban. Ezzel ellentétben az FOMC elnöke, Janet Yellen nyilatkozata feltételezte, hogy az infláció egyelőre a célkitűzés alatt marad, ami következetes a Bizottság „központi tendencia” előrejelzéseivel (amely szerint a mag PCE-infláció továbbra is 2,0% alatt marad idén, és 2015-ben vagy 2016-ban sem haladja meg azt a szintet). Nem nyújtott jelentős betekintést abba, hogy mikor kezdik el emelni a kamatlábakat, bár megjegyezte, hogy esetleg a vártnál hamarabb megkezdik a megszorítást, ha a foglalkoztatás a vártnál gyorsabb ütemben javul. A Fed Alapok futures változatlan volt, de a 2 éves futamidejű USA-beli kincstárjegyek hozama 4 bázisponttal, a 10 éves futamidejűek hozama pedig 7 bázisponttal csökkent. Az USD általánosságban gyengült; ma délelőtt csak a norvég koronához képest erősödött az általunk követett devizák közül (ez igaz a fejlett országok, ám különösen a feltörekvő piacok devizáira). Különösen figyelemre méltó volt a volatilitás összeomlása; a VIX index, amely a volatilitással kapcsolatos várakozásokat méri USA részvénypiacán, 12,1-ről 10,6-ra csökkent. Most a legalacsonyabb szinten van 2007 februárja óta. A részvények ismét rekordmagasságba emelkedtek.
  • Úgy tűnik, hogy a Fed erősen elkötelezett a jelenlegi útvonal iránt, és a Bank of Englanddel ellentétben egyelőre ragaszkodik „előremutató útmutatásához”. Ennek értelmében a USA-beli reál kamatlábak csökkenhetnek, amint a fogyasztói árindex emelkedik, miközben a nominális hozamok valójában csökkennek. Ez az USA-beli kamatlábakban beállt fordulat átmenetileg „semlegesíti” a dollár euróval szembeni erősödését rövid távon. Másrészt az alacsonyabb USA-beli kamatlábak valószínűleg támogatják a feltörekvő piacokbeli devizákat. Azonban a legjelentősebb hatás az alacsonyabb várt volatilitásból ered, mivel az alacsony szintű volatilitás támogatja a carry trade ügyleteket. 
  • graph graph
  • Csütörtökön további két központi bank tart monetáris politikai értekezletet: a Norges Bank és a Svájci Nemzeti Bank. A múlt hónapban a Norges Bank változatlanul hagyta jegybanki alapkamatlábát (+1,50%), miközben Oeystein kormányzó elmondta, hogy a kamatlábak várhatóan tovább fognak emelkedni 2015 nyarán. Miközben ezen az értekezleten sem várható a politika módosítása, kíváncsiak vagyunk arra, hogy a kormányzó vajon fenntartja-e nézetét. Gyakorlatilag nem kérdéses, hogy a Svájci Nemzeti Bank változatlanul hagyja a kamatlábakat, az EUR/CHF alsó küszöbérték pedig továbbra is 1,20 marad. Mindkét központi bank kormányzója sajtókonferenciát tart a Bank döntését követően.
  • A mutatószámokat tekintve elsőként az Egyesült Királyságban közzéteszik a májusi viszonteladói értékesítési adatot. Várhatóan havi szinten 0,6%-kal csökkent, ami fordulatot jelent az előző hónap havi szinten +1,8%-os adatához képest, és a rátát éves szinten +7,7%-ról +4,8%-ra csökkenti.
  • Az USA-ban a júniusi philadelphiai Fed üzleti aktivitási index az előrejelzés szerint a májusi 15,4-ről 14,0-re csökkent. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a június 14-én véget ért hétre vonatkozóan az előrejelzések szerint várhatóan az előző heti 317 ezerről 313 ezerre csökkent, ami által a 4 hetes mozgóátlag 315,25 ezerről 312 ezerre csökkent. Ezáltal a mozgóátlag a recesszió előtti minimum szint közelében marad, és megerősíti, hogy a foglalkoztatás növekedése stabilan folytatódik.
  • A központi bankok kormányzói mellett csütörtökön két további személy tart beszédet. Az európai nap során az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio Athénban szólal fel, a BoE Monetáris Politikai Bizottságának tagja, Ian McCafferty pedig Londonban beszél.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger