A kockázati prémium visszatérése

2014. máj. 17.

ÁTTEKINTÉS

  • A kockázati prémium visszatérése A kötvények szerdán rallyztak, de jelentős reakció volt tapasztalható az ellenkező irányban csütörtökön, több piacon. Egyes periférikus európai országok vártnál alacsonyabb 1. negyedéves GDP adatai arra emlékeztették az embereket, hogy a) ezen országok adósság-GDP aránya nem feltétlenül javul, valamint a b) periférikus eurozónabeli kötvényekbe a jelenlegi szinten szinte semmi kockázati prémium nincs beépítve. Rövidebb (5 éves) időtávot tekintve Írország alacsonyabb kamatlábakon kapott kölcsönt, mint az Egyesült Királyság és Spanyolország, valamint az USA! (jóllehet, különböző devizákban). Amint arra az egyik, NBC weboldalán közzétett cikkemben rámutattam („Az új görög kötvény többet mond Németországról, mint Görögországról”, április 11. (http://www.cnbc.com/id/101574949), ha egy ország kamatlába magasabb, mint a növekedési ráta, akkor az adósság általi teher (a GDP százalékában) automatikusan emelkedni fog. Az országnak minden eddiginél magasabb elsődleges költségvetési többletet kell fenntartania ahhoz, hogy az adósság ne sújtsa. A befektetők látszólag hirtelen rájöttek arra, hogy még mindig ez a helyzet áll fenn a periférikus országokkal kapcsolatban. Spanyolország 1. negyedéves növekedése gyorsulást mutatott, ám Portugália gazdasága negyedéves szinten 0,7%-kal csökkent, és több „mag” ország rosszul teljesített (konkrétan Hollandia a negyedéves szinten -1,4%-os adatával). Ez visszahelyezte a kockázati prémiumot a periférikus országok kötvényeibe és hozamaiba, amelyek egyes országok esetében közel 20 bázisponttal emelkedtek. Másrészt a német Bund kötvények hozama 6 bázisponttal csökkent, mivel a befektetők kereslete megnőtt a minőségi kötvények iránt.
  • A kockázati prémium visszatérése a devizákat is érintette, és az amerikai dollár az általunk követett legtöbb feltörekvő piacokbeli devizával szemben erősödött. A TRY volt a legnagyobb vesztes, mivel Törökországban a szakszervezetek a bányabaleset miatt tüntetve sztrájkba kezdtek. A HUF, a ZAR és a BRL nem volt messze ettől. A vesztesek regionális különbözősége jelzi, hogy ez nem feltétlenül „általános jelenségnek” vagy az Ukrajnával kapcsolatos félelmeknek, hanem inkább az egyes országok konkrét problémáinak tudható be. A HUF például gyengült, miután törvénybe iktatták, hogy a Magyar Nemzeti Banknak kötelező támogatnia a kormány gazdaságpolitikáját. Az egyedüli feltörekvő piacokbeli deviza, amely figyelemre méltóan erősödött az amerikai dollárhoz képest, az INR volt, amely rallyzott, amikor a szavazás eredményeit kezdték közzétenni, és úgy tűnik, hogy a BJP koalíció vezet. Az indiai részvények árfolyama az utóbbi öt év tekintetében a legjobban emelkedett a hírek hatására. Egyelőre óvatos lennék a carry trade ügyletekkel kapcsolatban, bár a 10 éves futamidejű USA-beli hozamok most 2,5% alatt vannak, a mohóság valószínűleg ismét túlsúlyba kerül a félelmekkel szemben néhány nap múlva, és a befektetők körében ismét megélénkül a kockázatvállalás.
  • A G10 devizákat illetően az USD a legtöbbel szemben erősödött (a biztonsági befektetések növekedése miatt a JPY kivételével).
  • A Fed elnöke, Janet Yellen az USA Kereskedelmi Kamarája és az USA Kisvállalkozói Hivatala számára tartott beszédet, de nem árult el többet a Fed politikájáról.
  • Az európai nap viszonylag eseményekben szegény, mivel nem látnak napvilágot főbb piacbefolyásoló hírek. Európában csak az eurozóna márciusi kereskedelmimérleg-egyenlegét teszik közzé. A térség kereskedelmimérleg-többlete az előrejelzés szerint 13,6 milliárd euróról 16 milliárd euróra emelkedett.
  • Az USA-ban az új lakásépítések és az építési engedélyek száma áprilisban nőtt az előrejelzések szerint, miközben a Michigani Egyetem előzetes májusi fogyasztói hangulatindexe a becslés szerint 84,1-ről 84,5-re emelkedik. Ha az USA-ban további kedvező gazdasági hírek látnak napvilágot különösen a lakáspiacon, az szerintem valószínűleg támogatja a dollárt a további rallyban.
  • Yellen elnök mellett két másik hivatalnok is beszédet tart pénteken. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Benoit Coeure egy konferencián szólal fel; miközben a St. Luis-i Fed elnöke, James Bullard prezentációt tart a gazdaságról és a monetáris politikáról az Arkansasi Bankárok Szövetségének.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger