Az ukrajnai helyzet tovább súlyosbodik

2014. ápr. 29.

  • A piac kételkedik  Az ukrajnai helyzet tovább súlyosbodik; az Oroszország és a Nyugat közötti feszültség fokozódik, de a piaci reakció bizonyos mértékű kételkedést jelez a világ többi részére gyakorolt hatást illetően. Az arany végezetül fellendült a feszültség hatására, és még az ezüstöt is túlszárnyalta az éjszaka folyamán; miközben a Fed Alapok kamatlábaival kapcsolatos várakozások mérsékelten csökkentek a kedvező USA-beli gazdasági mutatók ellenére. A RUB volt az általunk követett devizák közül a második legrosszabbul teljesítő deviza az 50 bázispontos kamatlábemelés ellenére, mivel a S&P az ország adósminősítését a legalacsonyabb befektetési szintre minősítette, és arra figyelmeztetett, hogy a szankciók súlyosbodásával további csökkentés lehetséges. De hol máshol található jel arra, hogy valami történik a világban? Az USD ma reggel alig változott a legtöbb G10 devizával szemben a péntek reggeli szintekhez képest, és az USD/JPY párban bekövetkezett 20 pipes csökkenés alig számít a biztonsági befektetési eszközökbe való áramlásnak – nem is említve, hogy az USD/CHF pár gyakorlatilag változatlan, az EUR/USD pár pedig pénteken 26 pipes tartományban mozgott. Az olajárak is alacsony szinten vannak. Úgy tűnik, hogy a piac nem lát sok esélyt arra, hogy a válság átterjedjen máshová. Úgy tűnik, hogy a nagy kivétel a búza, amely a múlt héten majdnem 5%-kal emelkedett, ma reggel pedig ismét 0,6%-os emelkedést könyvelhetett el, mivel Oroszország a világ 5. legnagyobb búza-exportőre, amelyet Ukrajna követ. A nikkel is további előnyökre tesz szert, mivel Oroszország a fém egyik legnagyobb kitermelője. De úgy tűnik, hogy eddig a piac szerint ez egy elszigetelt esemény, amely nem gyakorol jelentős befolyást a világ többi részére. Ha jól emlékszem, az emberek ugyanígy vélekedtek, amikor az USA-ban a másodrendű jelzálogkölcsönnel rendelkezők kezdtek fizetésképtelenné válni.
  • A japán viszonteladói értékesítés márciusban éves szinten 11%-kal emelkedett (februárban éves szinten 3,6%-os volt az emelkedés). Ez jelzi az április 1-jétől bevezetett fogyasztásiadó-emelés hatását, mivel az emberek igyekeztek előre beszerezni a szükséges árucikkeket. A nagy viszonteladók értékesítése éves szinten 16,1%-kal emelkedett (februárban éves szinten csupán 1,3%-os volt a növekedés). Most várakozunk az áprilisi adatokra, amelyekből kiderül, hogy mennyi megtérülés származik ebből a megnövekedett fogyasztásból – a következő néhány hónapban várhatóan pangás következik be a keresletben.
  • Ma Európában nem tesznek közzé főbb adatokat. Az USA-ban napvilágot lát a márciusi függőben lévő lakásértékesítések adata, amely várhatóan havi szinten valamelyest emelkedett a februári csökkenéshez képest. Ez legalább támogatja a lakásértékesítések bizonyos mértékű növekedésével kapcsolatos előrejelzéseket, ami megkönnyebbülést jelent a piacoknak. A dallasi Fed gyártási index az előrejelzés szerint emelkedik, ami pozitívan hat a dollárhoz való hozzáállásra.
  • A hét nagy eseménye az FOMC kedden és szerdán tartandó értekezlete. Az értekezletet követően nem lesz sajtókonferencia, ezért csak a hivatalos közlemény lát napvilágot. A közelmúltbeli adatok nagyrészt megerősítették a Fed azon előrejelzését, hogy a téli lassulás a szokatlanul kedvezőtlen időjárás miatt következett be, és az időjárás javulásával a gazdasági helyzet is fellendül. Ezenkívül mivel a kötvényhozamok alacsonyabb, a részvényárfolyamok pedig magasabb szinten vannak, mint amikor a Fed januárban megkezdte a kötvényvásárlás fokozatos csökkentését, nincs szükség arra, hogy irányt változtassanak. Ezért várhatóan ismét 10 milliárd dollárral csökkentik a kötvényvásárlást, és az értekezlet utáni nyilatkozat gyakorlatilag változatlan lesz, ami valószínűleg semlegesen hat a dollárra. Esetleg információt kaphatunk a tárgyalásról, amikor a Fed elnöke, Yellen a bankárok előtt tart beszédet csütörtökön Washingtonban. A valódi izgalomra május 21-én kerül sor, amikor közzéteszik az értekezlet jegyzőkönyvét, és betekintést nyerhetünk azon tárgyalásokba, hogy a Fed vajon mikor kezdi emelni a kamatlábakat. Ez az FOMC-n belüli nézeteltérés fő pontja, amelyet a piac tisztázni kíván. A Japán Nemzeti Bank monetáris politikai bizottsága is értekezletet tart aznap; kevesen számítanak arra, hogy változtatnak a politikán, amíg nem látják a fogyasztási adó emelésének hatását. A Japán Nemzeti Bank aznap közzéteszi a féléves gazdasági kilátásokat, és a BoJ kormányzója, Kuroda sajtókonferenciát tart. Csütörtökön és pénteken közzéteszik a világ többi áprilisi gyártási PMI-indexét, beleértve azon európai országok végleges adatait, amelyek publikálták az előzetes adatokat. Végezetül pedig Japánban ezen a héten az „Arany hét” ünnepe kezdődik; miközben sok más országban csütörtökön, május elsején ünnepelnek. Pénteken közzéteszik az USA-beli áprilisi foglalkoztatási adatokat; a piac 210 ezres növekedésre számít a nem mezőgazdasági munkaerő-állományban, ami pozitívan hathat a dollárra.

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger