Fókuszban az USA áprilisi nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adata áll

2014. máj. 3.

  • A nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzétételének napja. A mai fókuszban az USA áprilisi nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adata áll. Ez kulcsfontosságú mutatószám az összes pénzügyi piac számára, mivel a foglalkoztatás fontos a Fed számára – ugyanis kettős feladata van: „a maximális foglalkoztatás, a stabil árak és a mérsékelt, hosszú távú kamatlábak céljainak hatékony elősegítése” –> továbbá a foglalkoztatás az USA-beli gazdaság egészségességének fontos mutatószáma.
  • Az adat segít megválaszolni azt a kérdést, hogy a gazdaság valóban javulóban van-e. A nem mezőgazdasági munkaerő-állomány növekedése figyelemre méltóan stabil. Az utóbbi hat hónap során az átlag 188 ezer volt; az utóbbi évben 187 ezer; az utóbbi két évben 178 ezer, az utóbbi három évet tekintve pedig 187 ezer volt. Nem sok különbség. A piaci várakozások szerint ma az átlagosnál nagyobb emelkedés várható (218 ezer), ami növekedést jelent a márciusi 192 ezerhez képest. Az előrejelzés feltételezi a gazdaság stabil helyreállását, amelyhez a hideg időjárás befejeződésével a foglalkoztatás bizonyos mértékű fordulata járul.
  • Ha a mai adat megfelel a várakozásoknak vagy felülmúlja azokat, megerősítené az USA gazdaságának gyorsulását a GDP 1. negyedéves csalódást keltően lassú, +0,1%-os emelkedéséhez képest. Az USA-beli kamatlábak és a kamatlábakkal kapcsolatos várakozások valószínűleg emelkednek, ami bizonyos mértékben fellendíti a dollárt. Azonban a közelmúltbeli eseményekből az derült ki, hogy a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány akár pozitív meglepetése sem garantálja az amerikai dollár erősödését. Az USD/JPY párt tekintve – ez a pár reagál leginkább a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzétételére – egy héttel később, az utóbbi hat pozitív meglepetésből három alkalommal valójában csökkent, egyszer pedig változatlan volt, ami azt jelenti, hogy az USD az utóbbi hat pozitív meglepetésből kettő alkalommal erősödött tartósabban.
  • Másrészt, ha a ráta alulmarad a várakozásokon – közelebb van az átlagokhoz, vagy különösen akkor, ha az átlag alatt van –, akkor a bika jellegű dollár-kereskedés nagymértékű kapitulálásának lehetünk tanúi. A legtöbb befektető feltételezi, hogy az USA-beli kamatlábak emelkednek: a Bloomberg felmérés szerint a 69 gazdasági szakember közül egy sem jelzi előre, hogy a 10 éves futamidejű USA-beli kincstárjegyek hozama a jelenlegi szintek alatt lesz az idei év 3. negyedévének és 4. negyedévének végén (és csupán két előrejelzés szerint lesznek alacsonyabb szinten a 2. negyedév végén). Ha a mai nem mezőgazdasági munkaerő-állomány csalódást keltően alacsonynak bizonyul, akkor csak lanyha visszapattanást jelez az 1. negyedévhez képest, és megkérdőjelezi az egész fordulatot. Ez valószínűleg negatív lenne a dollárra nézve, de amennyiben azt jelentené, hogy az USA-beli kamatlábak hosszabb ideig alacsonyabb szinten maradnak, máshol támogatná a kockázatvállaló kereskedést. Valószínűleg fellendítené az árudevizákat és a carry trade devizákat a feltörekvő piacokon.
  • A nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adatán felül két másik mutatót is meg kell figyelnünk az adatok értékelésekor: az átlagos órabért és az átlagos heti munkaórák számát. Az órabér adata fontos, mivel a Fed elnöke, Janet Yellen elmondta, hogy a bérek fontos munkaerő-piaci mutatószámok. Érvelése szerint a bérek kezdenek emelkedni, amikor a munkaerő-piac kezd szűkülni, ezért a béremelés hiánya a munkaerő-piac pangását jelzi, ami azt jelenti, hogy kevesebb ok van a megszorító politikára = kedvezőtlen a dollárra nézve. A heti munkaórák száma azért követendő, mivel a munkanélküliségre fektetett hangsúlytól függetlenül valójában sokkal több a foglalkoztatottak, mint a munkanélküliek száma, és ha mindenki egy kicsit többet dolgozik és ezért egy kicsivel többet keres, ez összességében sok pénzt jelent – sokkal többet, mint az egyes hónapokban elhelyezkedettek további bérei. A heti munkaórák számának csupán 0,1 százalékpontos növekedése nagyjából annyi munkaórát ad a gazdaságnak, mint a foglalkoztatás 350 ezres növekedése.
  • A többi mutatószámot tekintve több európai országban és az euróövezetben is közzéteszik az áprilisi gyártási PMI-indexet. A francia, a német és az eurozónabeli végleges adatokra vonatkozó előrejelzések szokás szerint a kezdeti becslésekkel azonosak. Az eurozóna márciusi munkanélküliségi rátáját is közzéteszik, és az előrejelzés szerint várhatóan változatlanul 11,9% maradt. Az eurozóna semleges adatai és az USA-beli kedvező munkaerő-piaci adatai lefelé ható nyomást gyakorolhatnak az EUR/USD párra, amely ismét elérheti az 1,3790-es erős támaszszinti tartományt.
  • Az Egyesült Királyság építőipari PMI-indexe várhatóan valamelyest, 62,5-ről 62,2-re csökkent.
  • A munkaerő-piaci adatok mellett USA közzéteszi a márciusi gyári rendelésállományt is, amelyben várhatóan valamelyest lassulás állt be.
  • Pénteken nem tartanak beszédet.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger