GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS

2014. jan. 11.

ÁTTEKINTÉS
http://www.buxmasters.hu/2014/01/ironfx-brokerceg-ismerteto.html
  • Draghi új alaphangot adott az EKB-nak Az EKB elnöke, Draghi tegnap új alaphangot adott az EKB-nak. Miközben nem jelentett be új intézkedést, nyilatkozata több változtatást tartalmazott, amelyek jelezték, hogy az EKB fokozottan készen áll a politika szükség szerinti további enyhítésére, hogy elkerüljék a deflációt. Többször elmondta, hogy az EKB árstabilitás fenntartásával kapcsolatos feladata „mindkét irányban működik”; hozzátette, hogy az EKB „fokozottan hangsúlyozza” és „hangsúlyosan ismételi” alkalmazkodó álláspontját. Majd elmondta, hogy „eltökélt a nagyfokú monetáris alkalmazkodásra és a további döntő lépések megtételére, amennyiben szükséges”, nehogy az infláció túl alacsony szintre kerüljön. Többször elismételte, hogy az Kormányzótanács készen áll „a Szerződés rendelkezéseinek megfelelő minden eszköz bevetésére”, ami jelzi, hogy a politikai intézkedések esetleg kevésbé erőltetettek a piac által véltnél – ez úgy is értelmezhető, hogy teret engednek bizonyos mértékű mennyiségi könnyítésnek. Kifejezetten említett két eseményt, amelyek kiválthatják az EKB intézkedését: a rövid lejáratú pénzpiac feltételeinek alaptalan szűkülése és az infláció középtávú kilátásainak romlása. Az EUR/USD pár csökkent; ám amint Draghi rámutatott arra, hogy az infláció decemberi csökkenése annak tudható be, hogy Németországban bizonyos technikai módosításokat végeztek a szezonális korrekciós tényezőkön, a következtetés szerint ez nem adott okot aggodalomra az EKB részéről, és az euró hamarosan megállapodott, majd ma reggel Európában az EUR/USD pár magasabb szinten van, mint csütörtök reggel volt. Az EUR/USD pár visszapattanása más devizákat is magával ragadott, és a dollár általánosságban gyengült.
  • Az árupiac mozgásait tekintve Draghi-nak hamarosan lesz oka az aggodalomra. A Brent kb. 5%-kal csökkent december végi csúcsához képest, míg a réz csupán 1,5%-kal csökkent az éjszaka folyamán. Az áruk alacsonyabb árai arra utalnak, hogy az infláció valószínűleg tovább csökken, ami fokozza annak valószínűségét, hogy az EKB-nak cselekednie kell (az EKB a teljes inflációt, nem pedig a mag inflációt veszi célba). Az EKB várhatóan tovább lazít politikáján az év későbbi részében, ami a Fed „fokozatos csökkentésének” ellentéte; a politikában megmutatkozó divergencia miatt az EUR/USD pár csökken, és általánosságban támogatja a dollárt.
  • A mai fókuszban természetesen az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány áll. A foglalkoztatás a becslés szerint 197 ezerrel nőtt (a novemberi 203 ezernél kissé, de nem jelentősen kevesebb), míg a munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint változatlanul 7,0% maradt. Az adat alacsonyabb lehet, mivel az USA-ban szokatlanul hideg időjárás uralkodik. Ám amíg 150 ezer felett van, a piac feltételezi, hogy a Fed a mostanival azonos ütemben folytatja a mennyiségi könnyítés fokozatos csökkentését, és a dollár támogatott marad.
  • Az Egyesült Királyságban az ipari termelés a becslés szerint novemberben 0,4%-kal nőtt, ami az októberivel azonos ütemű. Kanadában a munkanélküliségi ráta várhatóan változatlanul 6,9%. Máshol: Svájcban a decemberi munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 3,2% maradt, fogyasztói árindexe pedig decemberben havi szinten 0,1%-kal csökkent (novemberben havi szinten változatlan volt). A francia ipari termelés a becslés szerint novemberben havi szinten 0,4%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az októberi, havi szinten -0,3%-hoz képest. A csütörtökön közzétett, a vártnál kedvezőbb német ipari termelés nem befolyásolta a piacot, ám Franciaország esetén olyan ritka a jó hír, hogy az befolyásolhatja azt. Svédország ipari termelése a becslés szerint novemberben havi szinten 1,0%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az októberi -1,7%-hoz képest. Norvégia fogyasztói árindexe a becslés szerint havi szinten 0,2%-kal emelkedett (novemberben havi szinten 0,1% volt).
  • Végezetül ma három Fed hivatalnok tart beszédet: a minneapolisi Fed elnök, Narayana Korcherlakota, a richmondi Fed elnök, Jeffrey Lacker és a St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard. 
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger