Az eredetinél négyszer nagyobb Taj Mahal replika épül Dubaiban

2012. nov. 28.


Dubaiban, az idézőjeles válság miatt évekig jegelt megalomán Falcon City projektbe új pénzeket, új dollármilliárdokat pumpáltak, így ismét életre kelt.

Falcon City terepasztal, Eiffel toronnyal, Taj Mahallal, hullámvasúttal, Velencével...
Az olajsejkek óriáshomokozója közepére a semmiből felhúzott metropolisz mindenből a legnagyobbat, legmagasabbat, leggyorsabbat, legdrágábbat, legcsillogóbbat akarja. Van itt 828 méter magas Burj Khalifa, arany tojást tojó ATM, beltéri sípálya, a világ első 7 csillagos szállodája, épült ide F1 pálya, zuhanyozhatunk a repülőn vagy 240 km/h-val rombolhatunk a világ leggyorsabb hullámvasútján. De terveztek már ide vízalatti luxushotelt és Jurassic parkot is, a poszt végén pedig bemutatjuk a rekorder óriáskereket, melynek szállodai szobák figyelnek a 6 óránként körbeforduló óriáskapszuláiban.

Figyi Amír! Oda húzzuk fel a Taj-ot, ott lehet a lagzid, a házad erkélyéről pedig a Gizi piramisait láthatod, a konyhaablakból meg az Eiffel-tornyot. Jó lesz?
A Falcon City mindezeket próbálja überelni. A 4 négyzetkilométeren elterülő 35-40 milliárd dollárból épülő gigaberuházás, szórakoztató negyed többek között a világ 7 csodáját is igyekszik lekoppintani. Mintha Las Vegasban járnánk, lesz itt piramis, függőkert, Eiffel torony, Pisai ferde torony és Taj Mahal is. Sőt vegas a vegasban, azaz a las vegasi strip replikája is elkészülhet csak nagyobban, mint az eredeti, és ez a terv a Taj Mahallal is. Az eredetiben sem kicsi mauzóleumnál négyszer nagyobb lehet az 1 milliárd dollárból épülő másolat, a Taj Arabia (saját nevet is kapott!) melynek egyik fő funkciója az lenne, hogy a világ legdrágább esküvői helyszíneként lenne bérelhető! Ez már tényleg a legalja. Építsenek az eredetinél 4x nagyobb kínai nagyfalat, azt még én is elrepülnék megnézni.

Az eredeti
A Taj Mahal (jelentése: A paloták koronája) az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található mauzóleum elnevezése, amely valójában egy teljes épületkomplexumot takar, ennek része maga a fehér márvány síremlék is. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Őt is itt helyezték örök nyugalomra.  A Taj Mahal a mogul síremlék-építészet csúcspontja, amely nem csak annak stílusjegyeit viseli magán, hanem ötvözi azt a helyi hagyományokkal is. Bár hatással volt későbbi síremlékek építésére is, az épület egyedi arányai, finom díszítettsége utánozhatatlanná tette. 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára, 2007 pedig a világ hét új csodája közé választották, szerencsétlenségére ennek köszönheti, hogy bekerült a dubaji Falcon City projektbe és hamarosan elkezdik építeni négyszer nagyobb mását, mely jobb híján a világ legdrágább esküvő helyszínévé válhat. Átadását 2014-re tervezik.

A 4x nagyobbra tervezett Taj Arabia makettje, látványterve
A tökéletes arányaival feltűnő, nemes anyagokkal gazdagon díszített műemlékegyüttes nemcsak építészeti jelentőségű, hanem a hozzá kapcsolódó legendák és történetek révén az örök szerelem emlékműveként is ismert. Így ugrott be az arab pénzembereknek, hogy, mint a világ legdrágább esküvői helyszínét „bárki” kibérelhesse egy hétvégére. Számtalan művet ihletett a képzőművészet, az irodalom, a filmművészet, a zene területén, egyúttal a komplexumban található mecset miatt ma is a vallásos áhítat színhelye. A Taj Mahalt, India leglátogatottabb turistalátványosságát évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel, de ugyanakkor ez okozza jelentős állagromlását is, ami miatt 1996-ban felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei közé.

A Dubailand és a Falcon City projektek tervei persze nem állnak meg a Taj Mahalnál. Lesz alexandriai világítótorony, Kolosszeum, London Bridge, Big Ben, St. Paul katedrális, Parlament (mármint a brit) az egész fejlesztési terület pedig nagyobb, mint Birmingham. Aztán lesz persze Velence kanálisokkal, Tiger Woods tervezte golfpályák, F-1 pálya.

Óriáskerékből is világrekorder méretűt szeretnének . A jelenlegi csúcstartó a Singapore Flyer a maga 165 méteres magasságával 20%-kal nagyobb, mint a London Eye. Illetve már évek óta épül a Beijing Great Wheel, melyet 208 méter magasra terveznek, így biztosak lehetünk benne hogy a dubaiban épülő óriáskerék erre is rálicitál majd. Dubaiban két párhuzamosan, de egymástól teljesen függetlenül forgó kereket terveznek. A gyorsabb felében 36 kapszula található és 30 perc alatt tesz meg egy teljes fordulatot, míg a lassabb 6 óránként fordul körbe, 24 kapszulájában pedig szállodai lakosztályok találhatóak. Ennyi. (forrás: http://www.pto.hu)







TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger