Pikáns IMF-jóslat 2013-ra: európai megasztriptíz

2012. nov. 28.

Az MIF szerint előfordulhat, hogy az európai bankoknak 2013 végéig 4500 milliárd dollár értékben kell eladniuk eszközeiket – amennyiben a döntéshozóknak nem sikerül kezelniük a fiskális válságot.

Ha a fiskális megszorításokat nem sikerül érvényre juttatni, és közös bankfelügyelet felállításában sem sikerül tartani a tervezett menetrendet, akkor 58 európai bank kényszerülhet eszközei értékesítésére – olvasható az IMF globális stabilitásról szóló összefoglalójában. Ha erre sor kerül, az a hitelállomány növekedési ütemét akár 4 százalékponttal is visszavetheti Görögországban, Cipruson, Írországban, Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában.



Mario Draghi EKB-elnök és Olli Rehn uniós biztos
A világ nagy bankjai 2006 és 2011 között jelentős eszközállományt adtak el. Az alábbi táblázat millió dollárban mutatja, mennyit.



Eszközeladások, 2006-11
A 4500 milliárd dolláros prognózis 18 százalékkal több, mint ami az IMF áprilisi jelentésében szerepelt.

Az eurózóna stabilizáláshoz mindenekelőtt a magánbefektetők körében kell helyreállítani a bizalmat – emeli ki az IMF jelentése. Ebben az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja is segíthet, de ezt mindenképpen hiteles feltételrendszerrel kell alátámasztani – hangsúlyozta José Vinals, az IMF monetáris ügyekkel és tőkepiacokkal foglalkozó részlegének igazgatója.
Ha Európa csődöt mond, horror forgatókönyvvel szembesülhet - tűnik ki a jelentésből. Az euroválság jelenti a fő veszélyt, és a globális pénzügyi stabilitásra nézve jelentkező kockázatok növekedtek az utóbbi hat hónapban, ezért a globális pénzügyi rendszerbe vetett bizalom "igen törékeny".
José Vinals szerint Európa bajai tanulsággal kell, hogy szolgáljanak az erősen eladósodott Egyesült Államok és Japán számára, mert a szükséges politikai kiigazítások késlekedése még rosszabb következményeket von maga után. Az IMF szerint az Egyesült Államokban, Európában és Japánban hozott legutóbbi döntések lélegzetvételnyi szünetet teremtettek a válság leküzdésében, de a bizalom még mindig törékeny.
Szerző: Világgazdaság Online
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger