Az USA-beli hozamok emelkedtek az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya révén, az USD előnyre tett szert

2015. márc. 27.

Az USA-beli hozamok emelkedtek az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya révén, az USD előnyre tett szert Az EUR/USD pár tegnap sikeresen áttörte az 1,10-es szintet viszonylag hosszú időre (kb. öt órán keresztül), de már visszatért ezen szint alá, amikor az USA-beli újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a vártnál kedvezőbb lett. Akkor is, ha több USA-beli gazdasági mutató alulmaradt a várakozásokon, a munkaerő-piaci adatok kedvezőek maradnak - ez a Fed egyik kulcsfontosságú szempontja. A növekedés nem a Fed feladata, a „maximális foglalkoztatás” viszont az. A folytonosan kedvező foglalkoztatás jelei miatt a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások és a kötvényhozamok emelkedtek, ami általánosságban támogatta a dollárt. A dollár rally végéről szóló beszéd túl korai volt! A piacok kíváncsiak arra, hogy mit mond a Fed elnöke, Janet Yellen a témáról a mai nap folyamán (lásd alább).
A japán adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak Pénteken kora délelőtt közzétették a szokásos havi adatsorozatot Japánban. A kulcsfontosságú pont az volt, hogy a Japán Nemzeti Bank inflációs mutatószáma, amely figyelembe veszi a tavalyi fogyasztásiadó-emelést, nulla inflációt jelzett februárban. Ennyit azon célkitűzésükről, hogy 2015. áprilisig elérik a 2%-os inflációt! A munkanélküliségi ráta és az újonnan létesült állások aránya februárban a várakozásoknak megfelelően javult. A kormány reméli, hogy a javuló munkaerő-piaci helyzet nyomást gyakorol a vállalatokra a béremelést illetően, ami hozzájárulhat a „jó” kereslet által vezérelt infláció kialakulásához (a „rossz” költség által nyomott infláció helyett, amelyet az olajárak emelkedése okozott, rontván a fogyasztók vásárlóerejét). Reménykedjünk tovább! A háztartások februári kiadásai éves szinten csökkentek, bár várakozásnál ez kisebb mértékű volt. A viszonteladói értékesítés havi szinten a várakozásokon alulmaradóan emelkedett – bár a nagykereskedelmi értékesítés felülmúlta a várakozásokat. Egyes nagyvállalatok mérsékelten emelték a béreket, de még nincs arra utaló jel, hogy a háztartások általánosságban véve gazdagabbnak éreznék magukat vagy annak eredményeképpen többet költenének. Japán várhatóan továbbra is a monetáris ösztönző intézkedésre és a deviza gyengülésére támaszkodik a növekedés érdekében, ami miatt továbbra is medve jellegű nézetet vallok a japán jent illetően.
További információk arról, hogy miért vallok medve jellegű nézetet az olajról Tegnap írtam, hogy a jelenlegi állás szerint a fő USA-beli olajtároló központ (Cushing, Oklahoma) június végére megtelik. Szeretném kifejteni ezt a pontot, hogy elmagyarázzam, miért vallok továbbra is medve jellegű nézetet az olajat illetően (feltételezve, hogy a Közel-Keleten nem lesz katasztrófa).
Mindenki úgy vélte, hogy az USA termelése csökkenni fog, mivel az árak csökkentek, mert az USA termelésének nagy része a drága hidraulikus rétegrepesztéssel (fracking) kerül kiaknázásra. Ez azonban nem történt meg. Ellenkezőleg: az USA-beli termelés továbbra is emelkedik, és rekordnagyságú szinten lehet. Az USA-beli olajkitermelők azonban nem exportálhatnak olajat. A megnövekedett kínálat nagy része tároló telepre kerül. A készletek egymás után 11 héten keresztül emelkedtek, ami az eddigi leghosszabb folyamatos emelkedés, és a készletek egyúttal rekordnagyságú szinten vannak.
Sajnos korlátozva van a tároló telepen tárolható olaj mennyisége. Sok olajtároló telep van a világban. A cushingi készletek hetente kicsivel több, mint 2 millió hordóval emelkedtek idén. Cushing csupán 85 millió hordónyi olaj tárolására alkalmas teleppel rendelkezik. Ezt az ütemet alapul véve a cushingi tárolók június végéig megtelnek. Ezután nincs más hátra, mint bármilyen áron elárasztani a piacot olajjal.
Ez elég rossz lenne, de romlik a helyzet! Az USA-beli termelés valószínűleg emelkedni fog, aminek oka az észak-dakotai szabályozás, amely Texas után a 2. legnagyobb olajtermelő állam. Körülbelül 125 kút van az államban, amelyet június végéig be kell zárni az állami előírás szerint, hogy a fúrásokat egy éven belül befejezhessék. Ugyanakkor az észak-dakotai olajadók valószínűleg csökkenni fognak júniusban, mivel az állam csökkenti az adókat akkor, amikor az árak öt egymást követő hónapon keresztül átlagosan egy adott szint alatt vannak. Eszerint az állam legtöbb kútja mentesül majd az olaj-kitermelési adótól. Az adócsökkentés és az a tény, hogy sok kút egy évvel elöl jár az állami határidők teljesítésében, azt jelenti, hogy az észak-dakotai termelés emelkedni fog.
Ezért júniusban az USA olajtermelése valószínűleg úgy fog emelkedni, ahogyan a tároló megtelik! Ennek bekövetkezése esetén az olajárak csökkenhetnek. Valójában valószínűleg ezelőtt csökkenésre kerül sor, mivel a befektetők készülnek az eshetőségre. Ezért medve jellegű hozzáállást tanúsítok az olajat illetően a következő hónapokban – ez igaz az olajjal kapcsolatos devizákra, különösen a CAD, a NOK, az AUD és a RUB esetében.
Ez természetesen azon feltételezésemtől függ, hogy a közel-keleti harcok nem befolyásolják az ottani termelést vagy szállítást. Ha igen, akkor minden előrejelzés „borul”. Ez megváltoztathatja a pénzügyi piacok teljes környezetét.
Mai események: Az európai nap során a márciusi francia fogyasztói bizalmi indexét publikálják.
Svédország februári viszonteladói értékesítése az előrejelzés szerint kissé lassult. Ha a kedden közzétett, kedvezőtlen gazdasági tendencia-felmérést követően ismét kedvezőtlen adat lát napvilágot, akkor az valószínűleg valamelyest gyengíti a svéd koronát.
Norvégia hivatalos márciusi munkanélküliségi rátája várhatóan változatlanul 3,0% maradt, miközben a februári viszonteladói értékesítés előrejelzés szerint fordulatot vett az előző hónaphoz képest. A jemeni harcok miatti magasabb olajárak mellett a pozitív adat valószínűleg továbbra is támogatja a norvég koronát.
Az USA-ban a 4. negyedéves GDP 3. becslése várhatóan jelzi, hogy az USA gazdasága a 2. becsléshez képest gyorsabb ütemben növekedett. A mag személyi fogyasztás (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) index 3. becslését is közzéteszik. A kedvező érték erősítheti az amerikai dollárt. A Michigani Egyetem végleges márciusi fogyasztói hangulatindexe, valamint az 1 éves és az 5-10 éves inflációs várakozásokkal kapcsolatos felmérés is napvilágot lát.
Négy központi bank kormányzója és egy elnökhelyettes tart beszédet pénteken: a Bank of England kormányzója, Mark Carney, a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer, a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves, a Norges Bank kormányzója, Oeystein Olsen és a Fed elnöke, Janet Yellen. Yellen a monetáris politikáról tart beszédet a San Franciscó-i Fed konferencián, amelynek címe: „A monetáris politika új normája”. A hallgatóság kérdéseire is válaszolni fog.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger