Meglepetés a négyzeten! A központi bankok nem változtatnak a kamatlábakon!

2015. márc. 20.

Tegnap említettem, hogy a Norges Bank kamatlábemelése olyan biztos volt, mint a Svájci Nemzeti Bank (SNB) EUR/CHF küszöbértéke. Viccnek szántam, de kiderült, hogy igaz. A Norges Bank nem csökkentette a kamatlábakat. A piaci várakozások jelzője volt, hogy az USD/NOK pár - amely emelkedett a bejelentés felé közeledve - azonnal 4%-kal csökkent, ami éppoly nagy volt, mint az FOMC nyilatkozatra adott reakciója. Azóta ezen szintek közelében maradt. Úgy tűnt, hogy a kormányzó, Olsen „egy húron pendült” a Kanadai Nemzeti Bank kormányzójával, Polozzal, amikor úgy nyilatkozott, hogy a Bank decemberben azért csökkentette a kamatlábakat, mert „fedezetet akart a reál gazdaság sokkal gyengébb fejlődése miatt”, de „ez a gyengeség eddig nem mutatkozott. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy most várakozzanak.” Az alacsonyabb olajárak a várakozásokkal ellentétben nem annyira rontották a gazdasági helyzetet, és a lakásárak is tovább emelkedtek - magyarázta. Bár Olsen fenntartotta a jövőbeli kamatlábemelés lehetőségét, ha a gazdasági helyzet a várakozások szerint alakul; mindazonáltal a piac gyorsan igazított, és a NOK 2,4%-kal erősödött az amerikai dollárhoz képest. A NOK továbbra is kiválóan teljesíthet, ha a gazdasági helyzet a vártnál kedvezőbben alakul. Mivel a GDP növekedése éves szinten 3,2%, és a fogyasztói árindex 1,9%, minden bizonnyal az egyik egészségesebb a kulcsfontosságú országok közül. Ha ez a helyzet fennmarad, a NOK várhatóan túlszárnyalja az eurót.
Eközben úgy tűnt, hogy az SNB „egy húron pendül” az RBA-val és az RBNZ-vel, arra panaszkodván, hogy „a svájci frank jelentősen túlértékelt, és idővel várhatóan tovább gyengül.” Bizonyára igazuk van abban, hogy a deviza túlértékelt, de az OECD szerint 1987 óta jelentősen túlértékelt (akkor 36%-kal volt túlértékelt az amerikai dollárhoz képest), ezért nem számítok nagy változásra. Az SNB elmondása szerint „szükség szerint aktív marad a devizapiacon, hogy befolyásolja a monetáris feltételeket”. Mindazonáltal „jelentősen” csökkentette inflációs előrejelzését, amely várhatóan 2017. 1. negyedévéig nem lesz pozitív (2011. 4. negyedéve óta eléggé stabilan defláció jellemző). Látszólag nem hajlandók saját sikerükre fogadni. Szerintem az USD/CHF pár vétel marad, de ez csak az erős dollár miatt van így; az EUR/CHF pár számára küzdelmes lesz a stabil szinten maradás, és szerintem valószínűbb, hogy csökken.
A GBP volt a tegnapi nap legnagyobb vesztese, miután a Bank of England fő gazdasági szakértője, Andrew Haldane beszédet tartott. Elmondása szerint nem lát közvetlen okot arra, hogy a kamatlábakat emeljék vagy csökkentsék: „Szerintem a kamatláb emelésének vagy csökkentésének esélye nagyjából egyenlő”. Ez ellentétben áll a Bank Monetáris Politikai Bizottságának (MPC) feltételezett álláspontjával, amely a feltételezések szerint a kamatlábemelés idejét fontolgatja a Fed-hez eléggé hasonlóan. Miközben a piacok kitolták a Bank általi megszorítás feltételezett dátumát, a kérdés feltehetőleg az idő, nem pedig az, hogy sor kerül-e arra. Haldane csupán a Monetáris Politikai Bizottság egyik tagja, és megjegyzései ellentétben állnak Carney kormányzóéival, aki a közelmúltban elmondta, hogy „rendkívül ostobaság” lenne a kamatlábak csökkentése vagy a mennyiségi könnyítés folytatása, hacsaknem az alacsonyabb infláció árt a béremelkedésnek, a fogyasztók kiadásainak és az üzleti befektetésnek. Mindazonáltal fő gazdasági szakértőként Haldane szavai fontosak. A vita újraélesztése az angol fonttal kapcsolatos, mostani politikai bizonytalanság mellett nehezíti a GBP helyzetét. Most általánosságban véve medve jellegű nézetet vallok a devizával szemben.
Mai mutatószámok: Ismét aggódunk Görögország miatt! Az európai nap során a befektetők figyelme valószínűleg visszaterelődik a politikára, mivel Görögországnak több mint 1,6 milliárd euró értékű, rövid lejáratú kötelezvényt kell újra meghosszabbítania, 350 millió eurót vissza kell fizetnie az IMF-nek, valamint kb. 110 millió euró értékű kamatot kell fizetnie az EKB részére. Az eredetileg a Goldman Sachs által 2001-ben rendezett swappal kapcsolatos fizetések – az egyik hírhedt swap, amely palástolta Görögország fiskális helyzetét, hogy jogosult lehessen az eurózónabeli tagságra – szintén esedékes. Görögország szerdán 1,3 milliárd eurót gyűjtött össze egy kincstárjegy-aukción, de a fennmaradó összeg egyszerűen megcsappantja az ország rendelkezésre álló likviditását. A helyzet állása alapján csupán hetek kérdése, hogy Görögország pénze elfogyjon. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az Eurogroup elnöke, Jeroen Dijsselbloem által tett megjegyzések azzal kapcsolatban, hogy Görögország valószínűleg tőkekontrollt vezet be, a bankokból való pénzkivételre ösztönöznek; ennek becsült értéke naponta kb. 300 millió euró – elég sok, felhasználva az EKB által a közelmúltban nyújtott, a 400 millió eurós emelést a sürgősségi likviditási támogatásban (ELA). Nem meglepő, hogy a görög banki részvények összeomlanak akkor is, ha az európai banki részvények elég jól teljesítenek. A Görögország és hitelezői közötti feszültség fokozódott a múlt héten; az előbbi panaszt tett a német pénzügyminiszterre, az utóbbi szerint pedig nem zárható ki Görögország eurózónából való kilépése. A görög miniszterelnök, Tsziprasz hétfőn találkozik Merkel német kancellárral. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy képesek-e megegyezni, vagy az eszmecsere csupán ront a helyzeten.
A mutatószámokat illetően az eurózóna januári folyó fizetési mérlegét publikálják.
Kanadában a februári fogyasztói árindex várhatóan lassult az előző hónaphoz képest, és a Bank 1%-3%-os célkitűzés szerinti tartományának alsó határa alá csökkent, ami fokozza a Kanadai Nemzeti Bankra a további enyhítés ügyében háruló nyomást. Ez az alacsony olajárakkal együtt valószínűleg értékesítési nyomás alatt tartja a kanadai dollárt.
Ma beszédet tartanak: az USA-beli kereskedési időszakban az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart és a chicagói Fed elnöke, Charles Evans szólal fel. Kíváncsiak vagyunk az FOMC döntésével kapcsolatos állásfoglalásukra.
Végezetül pedig gyönyörködjünk a mai napfogyatkozásban!
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger