Szingapúr is csatlakozik a könnyítési „menethez”

2015. jan. 29.

Szingapúr is csatlakozik a könnyítési „menethez” Az éjszaka folyamán a Monetary Authority of Singapore (MAS, azaz Szingapúri Monetáris Hatóság) lett a legújabb központi bank, amely könnyítést eszközölt monetáris politikájában, amikor is váratlanul csökkentette 2015-ös inflációs előrejelzését, és elhangzott, hogy ennek eredményeképpen a szingapúri dollár lassúbb erősödésére számít. (Szingapúr nem kontrollálja a kamatlábakat, hanem ahelyett monetáris politikai eszközként a deviza felértékelését alkalmazza.) „Az inflációs kilátás jelentősen módosult a 2014 októberében tartott legutóbbi monetáris politikai nyilatkozat óta, ami nagyrészt az olajárak világméretű csökkenésének tudható be” - magyarázták, mivel a teljes inflációs előrejelzést -0,5% és +0,5% közé csökkentették (októberben +0,5% és +1,5% közötti adatra számítottak). Az MAS évente csupán két politikai nyilatkozatot tesz közzé, ezért ez a két értekezlet közötti bejelentés eléggé szokatlan volt – a 2001. szeptember 11-ei támadások óta az első alkalom. Az MAS ezért csatlakozik az Indiai Nemzeti Bankhoz, a Kanadai Nemzeti Bankhoz, a Dán Nemzeti Bankhoz és az EKB-hoz a könnyítési politikáját illetően. Intézkedésük azonnal felveti a nyilvánvaló kérdést: mit fog tenni az FOMC és az Új-Zélandi Nemzeti Bank (RBNZ) ma este? Véleményünket lásd alább.
Ausztrália 4. negyedéves fogyasztói árindexe csupán negyedéves szinten +0,2%-kal (éves szinten +1,7%-kal) emelkedett, ami alulmarad a +0,3%-os (1,8%) várakozásokon, valamint lassulást jelzett a 3. negyedéves, éves szinten +2,3%-os növekedési ütemhez képest. Másrészt a korrigált fogyasztói árindex negyedéves szinten +0,3%-ról +0,7%-ra gyorsult (piaci várakozás: +0,5%), de ez is lassult éves szinten (+2,4%-ról +2,2%-ra). A piac a korrigált fogyasztói árindex negyedéves szintű gyorsulására helyezte a hangsúlyt, és az AUD erősödött a hírek hatására, mivel az RBA jövő heti értekezletén való kamatlábcsökkentéssel kapcsolatos várakozások jelentősen alábbhagytak. Ebben a vonatkozásban az AUD valamelyest eltér a globális trendtől. Szerintem ez azonban nem fog fennmaradni, mivel nem látom, hogy egy olyan ország, amelynek fő exportjai ilyen nyomás alá kerülnek, hogyan képes korlátlanul a globális deflációs trenddel szemben haladni.
Mai események: Az európai nap során Norvégia novemberi AKU munkanélküliségi rátája várhatóan változatlan marad. Az azonos hónapra vonatkozó hivatalos munkanélküliségi ráta csökkent, ezért a pozitív meglepetés valószínűsége valamelyest erősítheti a norvég koronát.
FOMC nyilatkozat, megfigyelendő pontok: A nap nagy eseménye természetesen az FOMC értekezlet. Tegnap elmagyaráztam, miért nem várható változás álláspontjukban, és csupán kisebb módosításokra számítok a nyilatkozatban. A nagyrészt változatlan nyilatkozat valószínűleg támogatja az amerikai dollárt. A nyilatkozat megfigyelendő pontjai többek között:
A Fed „türelmes” marad? A Fed decemberi nyilatkozata szerint „kezdetben türelmes lehet a monetáris politikai álláspont normalizálása érdekében”. Ez helyettesítette a korábbi elképzelést, miszerint a Fed Alapok kamatlábát „jelentős időre” stabilan tartják a mennyiségi könnyítési program befejezését követően. Janet Yellen elnök a „türelmes” szó alatt legalább két értekezletet értett, azaz nem kerül sor arra az április végén tartandó értekezletig. Több FOMC hivatalnok az „év közepe” kifejezést említette beszédében. Szerintem várhatóan fenntartják álláspontjukat. Bármilyen változtatás jelentős hatású lenne. (Másrészt valószínű, hogy kihagyják a „jelentős időre” kifejezést, mivel azt csak a „türelmes” kifejezésre való áttérés magyarázata miatt illesztették be.)
Hogyan változott a gazdaságról készített értékelés? A gazdasági növekedést decemberben a „mérsékelt” jelzővel illették, bár a 3. negyedéves GDP szezonálisan korrigáltan, negyedéves szinten 5,0%-kal emelkedett. A 4. negyedéves GDP adatokat pénteken teszik közzé az értekezlet után, és várhatóan mérsékelt emelkedést mutatnak a növekedésben (szezonálisan korrigáltan, negyedéves szinten +3,0%-ra).
Hogyan értékelik két célpontjukat, a foglalkoztatást és az inflációt? Amint tegnap említettem, a foglalkoztatás sokkal közelebb van a célkitűzésükhöz, mint az infláció. Az 5,6%-os munkanélküliségi ráta majdnem abban a tartományban van, amelyet a Fed „teljes foglalkoztatásnak” nevez (5,2%-5,5%), miközben a foglalkoztatás utóbbi három hónapban +250 ezres növekedése kitűnő. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy elismétlik-e a „munkaerő-piac kihasználatlansága fokozatosan csökken” frázist, vagy utalnak-e az átlagos órabérek meglepően kedvezőtlen emelkedésére, amely a decemberi munkaerő-piaci statisztikákban szerepelt.
Az inflációt tekintve a mag személyi fogyasztás-kiadás index (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) csupán éves szinten 1,4%, és az előrejelzés szerint 1,1%-ra csökken a 4. negyedéves GDP adatokban. Ez jóval a 2%-os célkitűzésük alatt van. Továbbra is arra számítanak, hogy az „infláció fokozatosan a 2%-os szint felé emelkedik”? Ez bika jellegű hatást gyakorolna az amerikai dollárra. Másrészt bármilyen változtatás, amely nagyobb aggályt jelezne az alacsony infláció miatt, negatív lenne a dollárra nézve. Természetesen az inflációs várakozásokról alkotott nézetük mindig érdeklődésre tart számot, különösen mivel a várakozások piaci alapú becslései továbbra is csökkennek. A decemberi nyilatkozatban az állt, hogy az infláció részben célkitűzésük alatt volt, mivel „csökkennek az energiaárak”, de ezen hatások várhatóan „átmenetiek” lesznek. Különösen arra vagyunk kíváncsiak, hogy változtatnak-e az alacsonyabb olajárak következményeivel kapcsolatos nézetükön, mivel ezt a tényezőt a Kanadai Nemzeti Bank és az MAS kifejezetten kiemelte a kamatlábcsökkentést illetően.
A globális kilátás szerepet játszik gondolkodásukban? A múlt havi nyilatkozatban nem említették meg a külföldi gazdasági fejleményeket. Azóta több központi bank monetáris politikai könnyítéseket vezetett be a lassuló gazdaságok és a defláció veszélye miatt. A Bizottság meg fogja említeni ezt a tényt, és ha igen, milyen következményeket vonnak le (ha egyáltalán levonnak) az USA politikájára nézve? (Nem hiszem.)
Röviden szólva a foglalkoztatás közeledik a Fed célkitűzéséhez, de az infláció az elvárt szint alatt van. Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy „türelmesek” maradjanak, és nem szólnak érvek a nyilatkozat jelentős módosítása mellett. Az üzenet valószínűleg az marad, hogy amíg a munkaerő-piac továbbra is javul, és továbbra is számítanak az infláció 2%-ra való, középtávú visszatérésére, megkezdhetik a kamatlábak normalizálását az év közepe felé. Ez többé-kevésbé az, amit a piac előre jelez, mivel a Fed Alapok futures kontraktusok augusztustól 25 bázispontos rátára számítanak.
Az RBNZ is ülésezik Körülbelül az USA-beli kereskedés zárásakor a középpontban az Új-Zélandi Nemzeti Bank politikai értekezlete lesz. Az RBNZ várhatóan változatlanul 3,5%-os szinten tartja a jegybanki kamatlábát, de valószínűleg felhagy a megszorítási irányultsággal, és ezúttal semleges marad. A Bank a decemberi értekezletén jelezte, hogy a következő intézkedés valószínűleg a kamatlábak emelése lesz. Miután azonban jelentős csökkenés történt a 4. negyedéves inflációban (a Bank 1%-3%-os célkitűzési tartományának alsó határa alá), szerintünk nagy valószínűséggel megváltoztatják álláspontjukat, és ismét semleges nézetet fognak vallani. Egy ilyen intézkedés valószínűleg eladási nyomás alá helyezi az új-zélandi dollárt. Az ország decemberi kereskedelmi mérlege is napvilágot át.
Ma beszédet tart: a Bank of England kormányzója, Mark Carney szólal fel. A legutóbbi megjegyzéseiben Carney kormányzó elmondta, hogy a befektetők túl nyugodtak annak lehetőségével kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyságban emelik a kamatlábakat, de a piacok nagyrészt figyelmen kívül hagyták megjegyzéseit.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger