DAX elemzés

2014. dec. 30.

DAX futures
graph
  • A dollár erősödött a legtöbb G10 devizával szemben a hétfői európai délelőtt során. Az ausztrál dollárhoz és az új-zélandi dollárhoz képest gyengült, és gyakorlatilag változatlan volt a svájci frankkal szemben.
  • A görög elnökválasztás utolsó fordulójában Szamarasz miniszterelnök nem szerzett elég támogatást jelöltjének, Sztavrosz Dimasznak. Csupán 180 szavazatra lett volna szükséges a megválasztásához, de ismét csak 168-at szerzett. Eszerint Görögország valószínűleg előrehozott választásokat tart január 25-én vagy február 1-jén. Az Athéni Értéktőzsde indexe jóval a szavazási procedúra megkezdése előtt kezdett összeomlani, és további kb. 11%-kal csökkent annak folyamán. Miközben Szamarasz miniszterelnöknek jelentős esélye van a választások megnyerésére, az esélyek a SYRIZA baloldali pártnak kedveznek.
  • A SYRIZA a radikális baloldal koalíciójának rövidítése. A SYRIZA még valamikor az elején radikális nézeteket vallott, és nem kétséges, hogy van néhány radikális csoport a koalíción belül. Valójában azonban a párt pozíciói eltérnek az európai politikai elitéitől, de nem annyira radikálisan. A SYRIZA vezetője, Alexisz Tsziprasz fokozatosan a közép felé tart. Tsziprasz szerint a párt ragaszkodik az euróhoz és az euróövezeti tagsághoz, de újra akarják tárgyalni a kapott pénz kölcsönfeltételeit. Mivel Görögország adósság/GDP aránya a többéves rendkívüli megszorítások ellenére 175%, azzal érvelnek, hogy az ország adósságának visszafizetése lehetetlen. Ez valószínűleg igaz, de a kölcsönzőknek máshogyan kell érvelniük, mivel politikailag kellemetlen lenne annak bevallása. Be kellene vallaniuk, hogy az eurózóna nem megfelelően van kialakítva, valamint, hogy nem vált be a periférikus országok problémáinak orvoslására adott „recept”, és végül pedig az EU adófizetőinek kellene pótolniuk a hiányt.
  • A SYRIZA pártot nem csak neve jelentése miatt tartják Európára veszélyesnek, hanem azért is, amit Európa más megszorítás-ellenes pártjai számára jelent. Például a Podemos, Spanyolország új baloldali pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat, bár csak egy évvel ezelőtt alapították. Spanyolország a jövő évben valamikor általános választásokat tart. A Reuters a közelmúltban így nyilatkozott a Podemos pártról:
  • A Podemos (a „tudjuk” spanyol szó megfelelője) meg akarja tisztítani a politikát, ami jó. De vezetői a venezuelai stílusú Chavismóval szimpatizálnak: a párt 60 évre akarja csökkenteni a nyugdíjkorhatárt, valamint felül akarja vizsgálni az ország adósságát, mielőtt egy részét törölnék, és mindenkinek minimáljövedelmet szeretnének garantálni. Ha egy ilyen program valaha politikává válna, Spanyolország lenne az élenjáró és kilépnek az eurózónából.
  • És ekkor ott van az Egyesült Királyságbeli UKIP és a német Alternative für Deutschland (AfD) párt, hogy még kettőt említsünk.
  • Ezért nem csak amiatt aggódunk, hogy a SYRIZA győzelme mit jelentene Görögország számára, hanem amiatt is, hogy a politikai rendszert megváltoztatni akaró, új politikai pártok mit jelentenek Európára nézve. Ezért a SYRIZA ilyen nagy kockázati tényező az eurót illetően. A Nobel-díj nyertes Paul Krugman így nyilatkozott:
  • „Szörnyű lenne, ha ezen csoportok valamelyike — meglepően a Syriza kivételével, amely viszonylag jóindulatúnak tűnik — hatalomra kerülne. Ám van egy oka annak, hogy felemelkedőben vannak. Ez történik, amikor egy elit feltételezett szakértelme és helyzetfelismerése alapján jogot követel a kormányzásra, majd beigazolódik, hogy nem tudja, mit cselekszik, és ideológiailag túl merev ahhoz, hogy a hibáiból tanuljon.”
  • A DAX futures csökkent a hétfői európai délelőtt során, miután elérte a 9950-es (R1) ellenállásszintet. Bár a csökkenést megállt az 50 periódusú mozgóátlag közelében, továbbra is láthatók arra utaló jelek, hogy a visszatérés folytatódhat, és talán ismét teszteli a 9700-as (S1) támaszszinti tartományt. Az RSI lefelé fordulatot vett és az 50-es szint felé közeledik, miközben az MACD a csúcsra került és úgy tűnik, hogy készen áll a jelző vonal lefelé történő áttörésére. Mindazonáltal, a napi grafikonra tekintve szerintem az általános irány növekvő marad, és a mai visszaesés, illetve folytatódása várhatóan megújult vételi lehetőségeket tartogat.  Ezt az elgondolást napi mutatószámaink is alátámasztják. A 14 napos RSI 50-es szintje felett van, miközben a napi MACD pozitív, és úgy tűnik, hogy a közeljövőben a jelző vonala fölé kerülhet.
  • Támaszszint:  9700 (S1), 9585 (S2), 9310 (S3)
  • Ellenállásszint: 9950 (R1), 10 100 (R2) (mindenkori maximum szint)
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger