Az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány fellendítette a dollárt

2014. dec. 8.

A pénteken közzétett novemberi foglalkoztatási jelentésből kiderült, hogy az USA-ban 321 ezer új munkahely létesült. Ez közel három évet tekintve a legnagyobb növekedés. A gazdaságban 10 egymást követő hónapban legalább 200 ezer új munkahely létesült. Ha decemberben hasonló foglalkoztatásbeli növekedés következik be, akkor az 1999 óta a foglalkoztatás legnagyobb mértékű növekedését jelenti. A nagyon kedvező nem mezőgazdasági munkaerő-állomány ellenére a munkanélküliségi ráta továbbra is 5,8% maradt, ami megfelelt a piaci becsléseknek. Ez azonban még mindig jócskán a tavaly novemberi 7,0% alatt van. A részvételi arány is kedvezően alakult, amely idén stabilizálódni látszik, tükrözve a javuló gazdasági helyzetet. A bérek csak 2,1%-kal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és ez a ráta alig változott a 2009-ben kezdődött helyreállás óta. A foglalkoztatás emelkedése széles körű volt; az idénymunkások esetében ez közel 23 ezer lett, a viszonteladói ágazatban pedig meghaladja az 50 ezret. A viszonteladói állományban bekövetkezett 50 ezret meghaladó emelkedés arra utal, hogy a viszonteladók jelentősen megnövelték az alkalmazottak számát az ünnepekre, és felmerülnek az aggályok, hogy az adat az ünnepek elteltével csökkenni fog. Bár ez a jelentés fokozhatja azon spekulációt, hogy a Fed a korábbi várakozásoknál hamarabb emeli a kamatlábakat, a mérsékelt béremelkedés és a kedvezőtlen inflációs ráta miatt a Fed továbbra is várakozó állásponton maradhat. Az USD jelenlegi szintjén maradhat ezen a héten, mivel nem tesznek közzé főbb adatokat, és a G10 alternatívák egyre kevésbé vonzóak.
Kanada munkaerő-piaca novemberben beállt, mivel a foglalkoztatás 10,7 ezerrel csökkent, miután az előző két hónapban jelentős emelkedés következett be (43,1 ezer és 74,1 ezer). A munkanélküliségi ráta a korábbi 6,5%-ról 6,6%-ra emelkedett. Az USD/CAD pár folytatta emelkedését, miután kedvezőtlen gazdasági adatok láttak napvilágot Kanadában és az USA-beli foglalkoztatási jelentés kedvező lett. A devizapát így éppen csak az 1,1480-as szint alatt maradt. Fenntartom azon nézetemet, hogy a kanadai gazdaság kedvező általános kilátása ellenére a pár tovább emelkedhet az olajárak jelenlegi helyzete miatt.

Plus500

Az éjszaka folyamán közzétették, hogy Japán folyó fizetési mérlegének többlete több mint kétszeresére nőtt októberben, miközben a végleges 3. negyedéves GDP azt jelezte, hogy a gazdaság a kezdetben vártnál kissé jobban hanyatlott. A vegyes adatok miatt a JPY kissé erősödött, mivel a kereskedelmi adat ellensúlyozta a GDP csökkenését, amely többé-kevésbé várható volt az előzetes adatból. Kínában a novemberi kereskedelmimérleg-többlet emelkedett, ami felülmúlta a mérsékelt csökkenésre számító várakozásokat. Az NZD és az AUD gyengült, miután váratlan csökkenés következett be az importban, mivel aggályok merültek fel Új-Zéland és Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnerének csökkent kereslete miatt.
A német októberi ipari termelésben lassulás következett be az előző hónaphoz képest, ami bővítette az ország közelmúltbeli kedvezőtlen adatainak körét.
A mai események: Kanada novemberi új lakásépítési adata várhatóan kissé emelkedett az előző hónaphoz képest.
Az USA-ban közzéteszik a novemberi munkaerő-piaci feltételek indexét. Ez olyan havi index, amely több adatra alapozva jobb képet alkot a foglalkoztatási feltételekről. Célja, hogy egyetlen mutatószámmal mérje, hogy a munkaerő-piac egészében véve javul-e. Októberben az index 4,0 lett, tehát az ezt felülmúló érték a pénteken közzétett nem mezőgazdasági munkaerő-állomány kedvező adatát követően javuló munkaerő-piacot jelez.
A hét hátralévő részében: Kedden: Németország októberi kereskedelmimérleg-többlete várhatóan csökkenést mutat. Az Egyesült Királyságban közzéteszik az októberi ipari termelést. Az USA-ban másodlagos fontosságú adatok látnak napvilágot: az új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos felmérésről (Job Opening and Labor Turnover Survey, JOLTS) készült jelentést publikálják novemberre, valamint a nagykereskedelmi készletállományt októberre vonatkozóan.
Szerdán az Új-Zélandi Nemzeti Bank értekezlete áll a középpontban. A Bank várhatóan változatlanul 3,5%-os szinten hagyja a kamatlábat, és Graeme Wheeler kormányzó elismétli nézetét, miszerint az árfolyamnak még jelentősen alkalmazkodnia kell az árucikkek alacsonyabb árához, valamint a jelenlegi szint „indokolatlan és fenntarthatatlan”. Kína közzéteszi a novemberi termelői árindexet és fogyasztói árindexet. Az előrejelzés szerint a fogyasztói árindex változatlan, ami jelzi, hogy a monetáris könnyítés még nem tükröződik az árakban. Franciaországban közzéteszik az októberi ipari termelést. Norvégia novemberi fogyasztói árindexe várhatóan kissé csökkent. A norvég koronára továbbra is fokozódó értékesítési nyomást róhat, ha a Norges Bank 2,5%-os célkitűzéséről tovább csökken, valamint az olajárak tovább csökkennek.
Csütörtökön a fő esemény a Norges Bank kamatlábról szóló döntése lesz. A Bank az előző értekezleten változatlanul 1,5%-os szinten hagyta a jegybanki alapkamatlábat, és megjegyezte, hogy az inflációval és a termeléssel kapcsolatos kilátások nagyjából megfelelnek az előrejelzéseknek. Ha azonban szerdán csökkenésről érkezik előrejelzés Norvégia inflációs rátáját illetően, akkor az a központi banknál reakciót válthat ki. Japán publikálja az októberi gépipari rendelésállományát. Ausztráliában a novemberi munkanélküliségi ráta várhatóan emelkedik. Németország és Franciaország publikálja a novemberi végleges fogyasztói árindexet, és az előrejelzés szokás szerint egyezik a kezdeti becsléssel. Az USA-ban közzéteszik a novemberi viszonteladói értékesítést.
Végezetül pedig pénteken napvilágot lát az USA-beli novemberi termelői árindex és a Michigani Egyetem előzetes fogyasztói bizalmi indexe decemberre vonatkozóan. Miután a novemberi felmérésben az 1 és az 5 éves inflációs várakozások csökkentek, a pénteki növekvő korrekció hatására az amerikai dollár erősödhet.


 
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger