Oroszország rubel-védelme valószínűleg elégtelen

2014. dec. 16.

Oroszország rubel-védelme valószínűleg elégtelen

 Oroszország megrázta a piacokat azáltal, hogy jelentősen megemelte a kamatlábakat hétfőn, helyi idő szerint az éjszaka közepén. Moszkvai idő szerint éppen hajnali 1 óra előtt a központi bank 10,5%-ról 17,0%-ra emelte a kamatlábakat, ami a legnagyobb emelés az orosz kötvénypiac 1998-as összeomlása óta. A mozgás rávilágít arra a rejtélyre, amelyben Oroszország találja magát. Mivel a pénz kiáramlik az országból, a bankrendszert összeomlás fenyegeti. A devizaárfolyam csökkenése miatt fennáll a fenyegetettség, hogy az inflációs ráta (amely már 9%) tolerálhatatlan szintekre szökik. Ezenkívül azon vállalatok, amelyek külföldi devizában vettek fel kölcsönt, súlyos gondban vannak. A

kamatlábemelés célja, hogy a rubelt vonzóbbá tegye a befektetésekhez, megállítva ezáltal annak gyengülését. Ez a stratégia sajnálatos módon sikeresebb, amikor a probléma az, hogy a külföldi spekulánsok devizakölcsönöket vesznek fel annak shortolására. Oroszország esetében, amikor a hazai valuta kiáramlása a probléma, a kamatlábemelés esetleg ronthat a helyzeten azáltal, hogy a hazai kölcsönzőkre rója a terhet, és a gazdasági helyzet romlását okozhatja. Emiatt a részvények, az ingatlanok és egyéb, rubelben jegyzett eszközök kevésbé vonzók. Szerintem a deviza stabilizálásához nem elég egy kamatlábemelés. Szerintem ahhoz, hogy a tőkét visszavonzzák az országba, az olajárak alsó szintre érésére és a Nyugattal Ukrajna miatt fennálló feszültségek rendezésére van szükség. Sajnálatos módon mindkét célkitűzés a távolban marad.
A tegnapi röpke fordulat nem tartott sokáig. Az olaj futures 1,2%-kal csökkent tegnap New York-ban, aminek nem volt konkrét kiváltó oka, csupán a közelmúltbeli csökkenés folytatódása. Technikai elemzésünk szerint az általános trend csökkenő marad. A további részletekért olvassa el a technikai elemzést.
Amint az várható, az olajtermelők devizái általánosságban sínylődnek – RUB, BRL és IDR –, miközben az olajimportőrök általánosságban előnyre tesznek szert – KRW, SGD és TWD. A feltörekvő piacok devizáinak vételi/eladási kosara attól függően, hogy az ország olajimportőr vagy olajexportőr-e, jövedelmező lehet, bár ezen devizák közül több nem elérhető a lakossági befektetők számára.
Mindazonáltal az alacsonyabb olajárak feltörekvő piacokbeli devizákra gyakorolt hatása nem teljesen konzisztens. A TRY tegnap rekord alacsony szintre gyengült, miközben az MXN csak kismértékben változott. A TRY látszólag megsínyli a politikai kockázatokat, mivel Erdogan elnök lépéseket tett újságírók és egyéb feltételezett ellenségekkel szemben. Bár a török befektetési eszközök a feltörekvő piacok legjobbjai közé tartoztak, mivel az olajárak zuhanása megoldja Törökország fizetési mérleggel kapcsolatos gondjainak egy részét, a befektetők valószínűleg nem adnak lehetőséget a kormánynak a kételkedésre a jelenlegi kockázatkerülő környezetben. Miközben az MXN eléggé stabil volt tegnap, a főbb részvénypiacok közül a mexikóin történt a legnagyobb esés a tegnapi nap folyamán, ezért egyértelműen az olajárak csökkenése tükröződik az MXN-ben jegyzett eszközökön. Szerintem a peso kálváriája még nem ért véget.
Meglepő, hogy az arany és az ezüst jelentősen esett a fokozódó volatilitás ellenére. Úgy tűnik, hogy inkább nyersanyagként, mint befektetési eszközökként funkcionálnak. Igaz, az inflációs fedezet iránti szükséglet csökken, de esetleg arra számítanak, hogy a biztonsági befektetési eszköznek erősödnie kell – ezért volt a JPY a legjobban teljesítő deviza az éjszaka folyamán. Az, hogy az arany képtelen teljesíteni ebben a környezetben, jelzi vonzerejének jelentős elvesztését.
A legutóbbi RBA politikai értekezletének jegyzőkönyve rávilágított arra, hogy a Tanács tárgyalt arról, hogy a piac miért számol a kamatlábcsökkentés lehetőségével. Ez a valószínűség mélyebb megfontolásának kezdetét jelentheti, ami negatív lenne a devizára nézve. A Tanács elismételte, hogy az AUD „a deviza fundamentális értékének legtöbb becslése felett van...”. Az AUD emiatt gyengült, az új-zélandi dollárral egyetemben.


A mai piac: A mai nap a BMI-indexeké. Kína decemberi előzetes HSBC gyártási BMI-indexe tovább csökkent a csökkenő tartományba, amint arra számítottak. Mivel Kína a világ olajkeresletének kb. 11%-át teszi ki, a kínai növekedés lassulása természetesen további negatívumot jelent az olajárak számára. Ezenkívül több európai ország és az eurozóna is közzéteszi az előzetes gyártási és szolgáltatási szektorbeli BMI-indexeket. Ezek várhatóan emelkedtek, ami fellendítheti az eurót. Lehet, hogy a német decemberi ZEW felmérés is pozitív az euróra nézve. Mindkét index emelkedett az előrejelzés szerint. A múlt havi jelentős emelkedést követően a várakozásokkal kapcsolatos index emelkedése jelezheti, hogy a német gazdaság stabilizálódása elkezdődött, ami valamelyest erősítheti az eurót.
Az európai nap során a fő esemény a Riksbank kamatlábról szóló döntése lesz. A múlt héten csütörtökön közzétett novemberi fogyasztói árindex arra utalt, hogy az ország megragadt a deflációban, ami megerősíti azon várakozásainkat, hogy a Riksbank rendhagyó intézkedések felé húz, talán már ezen az értekezleten. A Riksbank kormányzója, Stefan Ingves sajtókonferenciát tart a kamatlábbal kapcsolatos döntést követően.
Az Egyesült Királyság novemberi fogyasztói árindexe várhatóan éves szinten 1,3%-ról 1,2%-ra lassult, ami miatt a BoE megszorításával kapcsolatos várakozások tovább csökkenhetnek, és az angol font érzékeny maradhat. A BoE kormányzója, Mark Carney sajtókonferenciát tart a Pénzügyi Stabilitási Áttekintés közzétételét követően.
Az USA-ban közzéteszik az új lakásépítések és építési engedélyek számát, mindkettőt novemberre vonatkozóan. Az új lakásépítések száma várhatóan emelkedett, míg az építési engedélyek száma csökkent. A decemberi előzetes Markit gyártási BMI-index is napvilágot lát.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger