USD szeptemberben visszapattanhat

2014. aug. 28.

ÁTTEKINTÉS
 
A kamatlábak különbözete jelzi, hogy az USD szeptemberben visszapattanhat Nagyon ritka esemény manapság – a dollár Európában az általunk követett összes devizával szemben gyengülve nyitott! A fejlett és a feltörekvő piacok devizái általánosságban erősödtek az amerikai dollárhoz képest, látszólag azon várakozás miatt, miszerint a ma közzéteendő 2. negyedéves GDP-t lefelé korrigálják (lásd alább). Azonban nem vagyok biztos benne, hogy ez megfelelő. A tény az, hogy nem található következetes összefüggés a relatív növekedési ráta és a dollár értéke között. Voltak azonban jelentős időszakok, amikor a dollár erősödött az euróhoz képest, olyan időszakban, amikor az USA növekedése Európáénál kisebb mértékű volt, és volt olyan, hogy gyengült, amikor az USA növekedése erőteljesebb volt – valószínűleg azért, mert az USA-beli fogyasztók akkor vásárolnak, amikor jól megy a gazdaság, amelynek jelentős része importtermék. Szerintem a kamatlábak különbözete sokkal fontosabb, mint a relatív növekedési ráta.
A befektetők természetesen azzal érvelhetnek, hogy a GDP lassúbb növekedése lassúbb foglalkoztatásbeli növekedést jelenthet, ami lassítja a monetáris szigorítást, illetve a hosszabb lejáratú Fed Alapok futures származtatott kamatlába 2,5 bázisponttal csökkent tegnap. A relatív különbözet Európa viszonylatában nő, mivel a német Bund hozama jelentősen esik – a német Bund hozamai most három év távlatában negatívak! – ami nagyon eltér USA-beli helyzettől. Ezen háttér ellenére számomra úgy tűnik, mintha bizonyos hónap végi profit-kivételről lenne szó, miután az USD néhány kiemelkedő napon rallyzott, és a szeptember beálltával várhatóan gyorsan visszatérünk a dollár vásárlásához.
A kanadai dollár kiemelkedett a G10 devizák közül, amelyet az lendített fel, hogy a Burger King Worldwide Inc. indítványozta a Tim Hortons Inc. felvásárlását. Egy joghézag lehetővé teszi az USA-beli és nem USA-beli vállalatok számára, hogy olyan tranzakciókban egyesüljenek, amelyek keretében az USA-beli vállalat nem USA-beli joghatóság alá kerül, ahol a vállalati adókulcsok alacsonyabbak. Kanada előnyre tesz szert ezen tranzakciós modell révén, és több eset követi majd a Burger King lépéseit, ha az sikeres (bár az USA-ban vannak lépések arra, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű manővereket). A felvásárlási ajánlat technikailag érzékeny szinten következett be, miután az USD/CAD pár az utóbbi hónapban már negyedik alkalommal képtelen volt áttörni az 1,1000-es szintet. Az erős ellenállásszint hozzájárult a pár összeomlásához. Az USD/CAD pár valószínűleg tovább csökken a folytatódó momentum miatt, bár a hosszabb távú képben a trend szerintem mind technikai, mind fundamentális szempontból növekvő.
Ausztrália 2. negyedéves magántőke-kiadása váratlanul emelkedett, ami ellentétben áll a piac csökkenésre számító várakozásaival. Az RBA elnöke, Stevens szerint a bányászati cégek tőkekiadásainak csökkenése az ausztrál kilátások egyik kulcsfontosságú jellemzője; elmondta, hogy a befektetés további csökkenésére a kommentátorok már számítottak, tehát az emelkedés eléggé nagy meglepetést okozott. Az AUD erősödött a hír hatására, bár nem olyan mértékben, mint amennyire arra számítottak.
Mai mutatószámok: Az európai nap során az előzetes augusztusi német fogyasztói árindex (CPI) várhatóan változatlan maradt a júliusi, éves szinten 0,8%-os értékhez képest. A „dráma” szokás szerint néhány órával ezelőtt veszi kezdetét, amikor Szászország fogyasztói árindexe napvilágot lát az ország teljes fogyasztói árindexének közzététele előtt. Ha változatlan marad, a piac azt úgy értelmezheti, hogy bizonyos mértékben csökkenti az EKB-ra nehezedő nyomást, amely a jövő heti értekezleten való könnyítés miatt áll fenn. A középtávú inflációval kapcsolatos várakozások - az EKB elnöke, Draghi meghatározása szerint - (az 5 éves/5 éves távlatú inflációs swap) visszatért 2,0%-ra, ami szintén bizonyos mértékben csökkenti az EKB-ra nehezedő nyomást. Mindazonáltal a múlt heti kedvezőtlen német Ifo értékek tetejébe az alacsony inflációs ráta hozzájárul azon képhez, miszerint az övezet legerősebb gazdasága gyengül, és végső soron elkerülhetetlenek az EKB további intézkedései. Draghi ezenkívül elmondta, hogy a Kormányzótanács „tudomásul veszi” a közelmúltbeli történéseket; ez magában foglal bizonyos intézkedést. Szerintem nagy a valószínűsége annak, hogy a mai adattól függetlenül bizonyos konkrét tervvel állnak elő a mennyiségi könnyítéssel kapcsolatban a jövő heti értekezleten.
A német augusztusi munkanélküliségi ráta és az eurozóna végleges fogyasztói bizalmi indexe azonos hónapra vonatkozóan napvilágot lát. Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint júliusban éves szinten 1,5%-kal emelkedett, amely a júniusival azonos ütemű. Emiatt a 3 havi mozgóátlag valamelyest gyorsulni fog, ha megfelel az előrejelzésnek.
Svédország júliusi viszonteladói értékesítése várhatóan lassult.
Az USA-ban a 2. negyedéves GDP 2. becslése várhatóan negyedéves szinten 3,9%-ra emelkedett (SAAR), ami csökkenést jelent a 2. negyedév 1. becsléséhez képest (negyedéves szinten +4,0% SAAR). A mag személyi fogyasztás (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) index 2. becslése az előrejelzés szerint változatlanul a Fed 2%-os célkitűzésén maradt. A júliusi függőben lévő lakásértékesítések adatában júniushoz képest várhatóan fordulat állt be, amely valamelyest le fogja lassítani az éves szintű csökkenést. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya is napvilágot lát az augusztus 23-án befejeződött hétre vonatkozóan. Az általánosan pozitív adatok erősíthetik az amerikai dollárt a szerdai általános gyengülés után.
Kanada 2. negyedéves folyó fizetési mérleg deficitje az előrejelzés szerint az előző adattal azonos.
Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Erkki Liikanen beszédet tart.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger