Malaysia Airlines repülőgépének tegnapi késő délutáni tragédiája tovább fokozza az újabb szankciók bejelentését követő egyébként is erős feszültséget Oroszország és a Nyugat között

2014. júl. 18.

ÁTTEKINTÉS

  • Kockázatkerülés ismét előtérben; Tegnapi elemzésemben a kockázat kerülés – kockázatvállalás bináris paradigmát követő piaci hangulat elmúltáról beszéltem, de a tegnapi események rácáfoltak erre – semmiképpen sem tűnik el a piacról addig, amíg vannak a piacot egészében befolyásoló események. A Malaysia Airlines repülőgépének tegnapi késő délutáni tragédiája mindenképpen ilyen esemény, mert tovább fokozza az újabb szankciók bejelentését követő egyébként is erős feszültséget Oroszország és a Nyugat között. Biztonságot jelentő befektetési eszközök, mint például a JPY, CHF Arany, amerikai kincstárjegyek, német államkötvények erősödtek az eseményeket követően, míg a részvénypiacok gyengültek (bár az ázsiai piacok vegyesen nyitottak) hasonlóan az ipari fémek. A 2017 közepére szóló határidős FED Alapok 5.5 bázisponttal csökkentek. Az Oroszország körül megnövekedett feszültség hatására az olajárak szintén emelkedtek.
  • A tegnapi események rávilágítanak egy dologra: a dollár továbbra is menekülő devizának számít. Az amerikai deviza erősödött a G10 devizákkal szemben (a JPY kivételével), hasonlóan a feltörekvő piaci devizákkal szemben. Természetesen a Rubel szenvedte el a legnagyobb veszteséget, de a BRL, MXN és néhány kelet-európai deviza szintén jelentős esést könyvelt el, valószínűleg carry trade pozíciók zárásának eredményeként. Az EUR stabilan tartotta magát a dollárral szemben, ami talán annak köszönhető, hogy az EUR-t használták finanszírozó eszköznek ezekhez az carry trade ügyletekhez. A menekülő devizák előtérbe kerülése ellensúlyozta a júniusi házépítési és építési engedélyek kibocsátásának dollár-negatív hatását.
  • Várakozásaim szerint az ukrajnai események fogják dominálni a mai kereskedést. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésezni fog a mai nap folyamán és a befektetők figyelni fognak a ülés következtetéseire. Mindezidáig az ukrajnai eseményeknek nem volt hosszantartó hatása a piacon, és a tény, hogy az ázsiai piacok vegyesen nyitottak, illetve az arany visszaesett a tegnapi csúcsról azt sugallják, hogy a feszültség már enyhülőben van. Előfordulhat visszafordulás a tegnap felvett pozíciókat illetően, ami gyengébb aranyat és olajat jelentene mára.
  • Más területen;  A St Louis FED elnöke Bullard a tegnapi nap folyamán tartott beszédében elmondta, ha a gazdaság a jelenlegi ütemben bővül tovább, lehetéges, hogy a FED „inkább előbb, mint később” fog kamatot emelni. Ez egybehangzik Janet Zellen FED Elnök által kedden elmondottakkal, miszerint ha a munkaerőpiac a jelenlegi ütemben javul tovább, akkor elképzelhető, hogy a FED alapok rátáinak emelése hamarabb és meredekebben történik, mint ahogy azt ma látják. Bullard nézete azért fontos, mert ő nem tartozik sem a galamb, sem a héja táborhoz kifejezetten, így a piac az ő nyilatkozataira, mint az FOMC mediánjára tekint. Egyetértek az ő nézetével, s várakozásaim szerint szintén korábban kezdődhet a kamatok normalizálódása, mint ahogy a piac várja, s a dollár erősödésbe kezdhet, amennyiben a gazdaság helyreállása hasonló ütemben történik.
  • Valóban sikerül elérni a várva-várt inflációt Japánban? A havi korrigált jövedelmi adatok azt mutatják, hogy az átlagos fizetéseket lefelé korrigálták 0.6%-ra az előzetes 0.8%-ról. Nem jó, de még így is a harmadik emelkedés egymás után. Alapfizetéseket lefelé korrigálták változatlanra a +0.2% emelkedésről, ami nem jó, de ismét jobb mind a megelőző 23 hónap csökkenése. Valós infláció érdekében Japánnak nem csupán magasabb árakra, de magasabb fizetésekre is szüksége van. Talán a mostani egy mérsékelt kezdet ebbe az irányba.
  • Ma: Az európai nap során az egyetlen mutató az Eurozóna folyó fizetési mérlege Május hónapra. A zóna magas folyó fizetési többlete az egyik oka az EUR erősségének, bár az adat nem különösebben piacot befolyásoló.
  • Kanadában a fő és mag fogyasztói árindex (CPI) változatlanok a várakozások szerint, 2.3% és 1.7%. A Bank of Kanada által legutóbb kiadott nyilatkozat szerint a Bank a magasabb inflációt csupán ideiglenes tényezők eredményének tekintette mintsem a fundamentumok változásának. Előrejelzésük szerint az infláció 2% körül fog fluktuálni a következő két év során, aminek eredményeként nem látják szükségét szorosabb monetáris politikai intézkedéseknek. Mindezek után a pénteki fogyasztói árindex adat nem tűnik piac befolyásolónak.
  • Az USA-ból az Michigan Egyetem fogyasztói hangulat indexének előzetes adatait kapjuk Juliusra. A piac enyhe emelkedésre számít. A júniusi Conference Board Leading Index – az amerikai gazdasági aktivitást próbálja előrejelezni – a várakozások szerint változatlan lesz.
  • A mai nap során csupán EKB Kormányzó Tanács tag Jens Wiedmann tart beszédet Madridban.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger