Ma az EKB napja van! A mai fókuszban természetesen az EKB értekezlete áll.

2014. ápr. 3.



  • Ma az EKB napja van! A mai fókuszban természetesen az EKB értekezlete áll. A Reuters közvélemény-kutatásából kiderült, hogy 22 pénzpiaci kereskedőből 18 szerint nem lesz változás a politikában az értekezlet során, miközben a gazdasági szakemberek körében végzett múlt heti felmérés szerint a 72 gazdasági szakemberből csupán kettő vélte úgy, hogy lépéseket kellene tenniük. A spekuláció fokozódott, mivel a Bundesbank elnöke, Jens Weidmann részéről többféle nyilatkozat hangzott el a múlt héten; állítása szerint negatív kamatlábak és akár mennyiségi könnyítések is lehetségesek, de a hétvége során tett további megjegyzései tisztázták nézetét, miszerint ezek csak lehetőségek arra, hogy megoldást találjanak a szélsőséges helyzetre, és a közeljövőben nem minden valószínű. Miközben a piac nem számít változásra a politikában, a fókuszban szokás szerint az EKB elnöke, Mario Draghi által a döntést követően tartott sajtókonferencia és az övezet devizájával kapcsolatos megjegyzések állnak. Draghi közelmúltbeli szavait idézve az árfolyam „egyre relevánsabb az árstabilitás értékelésében”.
  • Egyetértek a piaci várakozásokkal. Az EKB forgatókönyvének célja a gazdasági tevékenység fokozatos helyreállítása, amely visszahozza az inflációt a normál szintre a következő néhány évben. Amíg ezt a forgatókönyvet bizonyítékokkal nem cáfolják meg, valószínűleg ragaszkodni fognak jelenlegi stratégiájukhoz. Ennek eredményeképpen Draghi várhatóan folytatja szóbeli beavatkozását, és biztosítja a piacot afelől, hogy az EKB szükség esetén képes és hajlandó beavatkozni, de ez még nem elég. Ez enyhén támogathatja az eurót. Fennáll annak kockázata, hogy a devizával kapcsolatban jobban hangoztatja, hogy az EUR/USD párra lefelé ható nyomás gyakorlásával a legkönnyebben szabadíthatjuk fel az árakat a lefelé ható nyomás alól.
  • A piaci pozicionálás jelzi, hogy a befektetők oda teszik a pénzüket, ahol annak helye van. A legutóbbi Commitment of Traders jelentést tekintve a spekulatív befektetők nettó 39,6 ezer vételi kontraktust kötöttek, amely a 92. százalékosztály az utóbbi két év során és a 88. százalékosztály az utóbbi öt évben; más szóval viszonylag eléggé a vételi irányban van az EUR. Ha mégis lépésekre kerül sor, a piac rosszul pozícionál, és valószínűleg nagyon heves mozgásokra kerül sor. Novemberre visszatekintve - amikor meglepték a piacot a kamatlábak 25 bázispontos csökkentésével - az EUR/USD pár azonnal 1,5 centtel esett, majd néhány perccel később további 0,5 centtel csökkent, majd később visszatért, és kb. 1 centtel csökkenve zárta a napot. Másrészt a múlt hónapban jelentős várakozásoknak lehettünk tanúi az értekezlet előtt azzal kapcsolatban, hogy leállítják az Értékpapír-piaci Program (SMP) keretében történő kötvényvásárlások „sterilizálását”, de erre nem került sor, és az EUR/USD pár azonnal 60 pippel szárnyalt, majd továbbra is erősödött, és kb. 1 centtel emelkedve zárta a napot. Szerintünk az USD/JPY volt a legvolatilisebb fő devizapár az EKB értekezletének napjain az elmúlt év során; még az EUR/USD páron is túltett. Az USD/CZK a harmadik legvolatilisebb devizapár a napi tartományban. Egyéb párok (az amerikai dollárhoz képest) viszonylag érintetlenek maradnak.
  • A piacot tekintve a dollár ma reggel erősebb volt az általunk követett devizák majdnem mindegyikével szemben, miután az ADP foglalkoztatási jelentésből kiderült, hogy a magánszektorban márciusban 191 ezer új munkahelyet teremtettek, amely többé-kevésbé megfelel a 195 ezerről szóló előrejelzéseknek; a februári adatot felfelé korrigálták 139 ezerről 178 ezerre. Ez fokozza annak valószínűségét, hogy pénteken pozitív nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adatok látnak napvilágot. Eközben az USA-beli gyári rendelésállomány februárban a vártnál jobban emelkedett, ami hozzájárult az USA gazdaságáról érkező kedvező, közelmúltbeli hírek sorozatához. A kamatlábak ennek megfelelően reagáltak; az 5 éves futamidejű hozamok 6 bázisponttal emelkedtek, miközben a Fed Alapok kamatlábaival kapcsolatos, 2016-os és 2017-es évre vonatkozó várakozások 7 bázisponttal emelkedtek, ami általánosságban támogatta az amerikai dollárt. Ez már kedvezőbb! Ennek bekövetkezésére számítottunk.
    https://www.ironfx.com/hu/register?utm_source=122494&utm_medium=ib_link&utm_campaign=IB
  • Kínában az éjszaka folyamán közzétett, márciusi hivatalos nem gyártási PMI-index és a HSBC szolgáltatási szektorbeli PMI-index eltért; a hivatalos adat valamelyest csökkent, miközben a HSBC változat emelkedett – pontosan az ellentéte annak, ami a mutatószámok gyártási változatával történik.
  • A nap a világ különböző részein közzétett, márciusi szolgáltatási szektorbeli PMI-indexekkel folytatódik, de ezek minden kétséget kizáróan másodrendűek az EKB Tanácsának értekezletéhez képest. A francia, a német és az eurozónabeli végleges PMI-indexek a szokás szerint a kezdeti becslésekkel azonosak. Az Egyesült Királyság szolgáltatási szektorbeli PMI-indexe a becslés szerint márciusban változatlanul 58,2 maradt; miközben az USA-ban az ISM nem gyártási kompozit index azonos hónapra vonatkozóan az előrejelzések szerint 51,6-ról 53,5-re emelkedett. Az eurozóna területén közzéteszik a februári viszonteladói értékesítéseket. Az USA-ban napvilágot lát a februári kereskedelmi adat és a március 29-én véget ért hétre vonatkozó újonnan regisztrált munkanélküliek állománya.
  • Az európai nap során az EKB elnöke, Draghi egy másik beszédet tart az EKB döntését követő sajtókonferencia után. Ezenkívül a Norges Bank kormányzója, Oeystein Olsen is felszólal.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger