Ami a piacokat illeti, az ukrajnai válság gyakorlatilag véget ért.

2014. márc. 19.

ÁTTEKINTÉS

  • Már vége van?  A politikusok talán eltérően vélekednek, de ami a piacokat illeti, az ukrajnai válság gyakorlatilag véget ért. Az orosz elnök, Putyin tegnap aláírta a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozását engedélyező szerződést, de hozzátette, hogy Oroszország nem szándékozik Ukrajna más területeire behatolni, mondván, hogy „nem akarjuk szétszabdalni Ukrajnát”. Az ukrán hivatalnokok egyúttal megpróbálták hatástalanítani a helyzetet, mondván, hogy „jó szomszédi viszonyt akarnak kialakítani” Oroszországgal, és ígéretet tettek arra, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz (ez a megmozdulást Moszkvában rendkívül provokatívnak tekintenék).
  • A piac látszólag azt feltételezi, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti összeütközés most egyensúlyi állapotba került és a viszály gyakorlatilag véget ért, valamint nem következett be a legrosszabb. Az európai és az USA-beli részvények rallyztak (az orosz részvények árfolyama további kb. 4%-kal emelkedett), a VIX index visszatért a krízis előtti szintjére, az arany ára pedig csökkent. Az amerikai dollár 2014-ben új minimum szintre került a SEK, az NZD és az AUD devizákkal szemben. Személy szerint várnék péntekig, amikor az EU vezetői értekezletet tartanak az európaiak végső reakciója ügyében, bár eddig nem mutattak valami nagy hajlandóságot a nagy harcra. A jövő heti G7 értekezleten is foganatosíthatnak intézkedéseket. Egy másik - eddig ismeretlen - tényező, hogy Moszkva milyen választ ad (ha egyáltalán sor kerül arra) a Nyugat által bevezetett szankciókra, bár az eddig bejelentett szankciók olyan gyengék, hogy válaszra sem méltók. Nehezen hihető, hogy valami, ami ennyire megbolygatja a világpolitikai rendet - mint ez is -, ilyen gyorsan és kis „port kavarva” véget ér; de talán csak pesszimista vagyok. 
  •  
  • https://www.ironfx.com/hu/register?utm_source=122494&utm_medium=ib_link&utm_campaign=IB
  •  A nap nagy vesztese a CAD volt, amely gyengült, miután a Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Poloz elmondta, hogy nem zárható ki egy kamatlábcsökkentés, ha a gazdasági helyzetben romlás áll be. Azt is hozzátette, hogy az 1. negyedéves növekedés egy kicsit lanyhább lehet az előrejelzésnél, mivel az időjárás kedvezőtlen volt. Ha visszakerülünk a szokásos kerékvágásba, a CAD lehet az új értékesítendő deviza, amennyiben Kínában nem következik be újabb zavar, amely kedvezőtlen az ausztrál dollárra nézve. A JPY ekkor visszatérhet előző gyengülő trendjébe.
  • Ma a szokásos makrogazdasági események nagy napja van, amelyek valószínűleg központi helyet foglalnak el, kivéve, ha Ukrajnából meglepetések érkeznek. Az Egyesült Királyság költségvetését Chancellor Osborne fogja bejelenteni. Jelentést tesz a növekedéssel és deficittel kapcsolatos új előrejelzésekről, valamint tájékoztat az adót érintő változásokról és a kiadásokkal kapcsolatos kezdeményezésekről. Az Office for Budget Responsibility (OBR, azaz Költségvetési Felelősség Hivatala) által kiadott meglévő előrejelzés nem tér el annyira a piaci előrejelzésektől, és valószínűleg nem kerül sor az előrejelzések jelentős korrekciójára. A fiskális politikát illetően az ezt követő költségvetés a következő választások előtt néhány hónappal lát napvilágot, így a kormány esetleg új politikákat vezet be, amelyek a szavazásnál a „malmára hajtják a vizet”. Azonban nem látok jelentősebb irányváltozást a fiskális megszorításokon kívül, amely politikájuk fő fegyvere volt mostanáig, ezért várhatóan a népszerű adócsökkentés nagyrészt eltolódik máshová a költségvetésben.  A Bank of England közzéteszi legutóbbi értekezletének jegyzőkönyvét. Egyúttal az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája az előrejelzés szerint változatlanul 7,2%-on maradt januárban, miközben a februári újonnan regisztrált munkanélküliek állománya februárban várhatóan 25 ezerrel csökken, miután januárban 27,6 ezerrel csökkent.
  • Az USA-ban véget ér a kétnapos FOMC értekezlet. Amint tegnap említettük, a fókuszban várhatóan az előremutató útmutatás megfogalmazásának módosítása áll, mivel az eszközvásárlás fokozatos csökkentése valószínűleg a jelenlegi egyenletes ütemben zajlik tovább. A Fed valószínűleg figyelmen kívül hagyja a 6,5%-os munkanélküliségi küszöbértéket, és minőségi iránymutatást vezet be annak jelzésére, hogy mikor veszi fontolóra a Fed Alapok kamatlábának emelését. A Fed elnöke, Yellen megtartja elnöki tisztségének első sajtókonferenciáját az FOMC döntése és a gazdasági előrejelzések közzététele után.
  • Yellen mellett további öt személy tart beszédet szerdán. Az ázsiai délelőtt során a Japán Nemzeti Bank kormányzója, Haruhiko Kuroda a Nemzetközi Pénzügyi Szimpóziumon beszél; a Japán Nemzeti Bank Tanácsának tagja, Takahide Kiuchi egy, a vállalatvezetőknek tartott értekezleten szólal fel. A Japán Nemzeti Bank Tanácsának tagja, Takehiro Sato a Japan Society számára tart beszédet „Japán gazdaságának és monetáris politikájának közelmúltbeli fejlődése” címen. Az európai nap során a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves beszél a pénzügyi stabilitásról; a Svájci Nemzeti Bank elnöke, Thomas Jordan egy megbeszélésen szólal fel.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger