GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS

2014. febr. 11.

ÁTTEKINTÉS

  • Várakozás Yellenre Tegnap nem volt sok történés, mivel a piac kíváncsi arra, hogy mit mond ma a Fed új elnöke, Janet Yellen a Fed féléves beszámolóján, amelynek keretében a Kongresszusnak tesz jelentést a monetáris politika és az USA gazdasági kilátásainak témájában. Amikor a Fed hivatalnokai először beszéltek a havi kötvényvásárlás fokozatos csökkentéséről, elmondták, hogy szükség esetén szüneteltethetik azt, de most ez jelentős beavatkozásnak és súlyos lépésnek tűnne (amint azt a Boston Fed elnöke, Rosengren a közelmúltban elmondta). A piac arra vár, hogy Yellen mond-e valamint ma a fokozatos csökkentés szüneteltetésének lehetőségéről. Azonban - mivel először foglalja el a Fed elnökségét - várhatóan frappáns és optimista prezentációt tart, és ezért a javuló növekedést, nem pedig a csalódás valószínűségét hangsúlyozza. Ez szerintem ismét fellendítheti a dollárt.
  • Csupán kevés hír okozott mozgást a piacon, és a tevékenység nagyrészt a múlt heti ügyletek lezárásából állt. Bizonyos mértékű kockázatkerülés fellendítette a dollárt a feltörekvő piacok legtöbb devizájával szemben, de a részvények mindenesetre képesek voltak felzárkózni, ami jelzi, hogy a befektetők nem teljes mértékben kockázatkerülők. Az USA-beli kincstárjegyek hozamai valamelyest csökkentek, mivel a republikánusok ülést tartottak az adósságplafon megvitatására, ami reményt adott arra, hogy azt ezúttal sok hűhó nélkül kibővítik. Ez megkönnyebbülést jelentene, és támogatná az amerikai dollár további erősödését.
  • A dollár gyengült az összes G10 devizával szemben (kivéve CAD). Az USD/CAD pár emelkedett, miután az új lakásépítések nem feleltek meg a várakozásoknak, és a Kanadai Nemzeti Bank elnökhelyettese, Murray elmondta, hogy a gyengébb CAD szélesebb körű gazdasági növekedéshez vezet - ez a megjegyzés alapvetően zöld jelzést adott a befektetőknek a deviza értékesítésére. Másrészt a NOK maradt a legjobban teljesítő deviza, miután tegnap közzétették a vártnál magasabb fogyasztói árindexet. A második legjobban teljesítő deviza az AUD volt, amely erősödött, miután a lakásárak emelkedtek, és Ausztrália üzleti hangulata javult.
  • A mai nap mutatószámait illetően Svédország PES (nyilvános munkaügyi szolgálat) munkanélküliségi rátája az előrejelzés szerint a decemberi 4,6%-ról januárban 4,7%-ra emelkedett. Az USA nagykereskedelmi készletei várhatóan decemberben havi szinten 0,5%-kal emelkedtek, amely a novemberivel azonos. A JOLTS jelentés (Job Opening and Labor Turnover survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos index) az előrejelzés szerint kevés változást jelez az új munkahelyen számában decemberben, míg az NFIB kisvállalkozások optimizmusa index az előrejelzés szerint decemberről januárra változatlan. Valószínűleg ezen jelentések egyike sem befolyásolja jelentősen a Forex piacot Yellen beszédével a háttérben.
  • Yellenen kívül ma hárman tartanak beszédet. Az EKB Irányítótanácsának tagja és a Bundesbank elnöke, Jens Weidmann a politikai-gazdasági szabályozási keretrendszerről beszél; az EKB hivatalnoka, Liikanen az Egyesült Királyság Lordok Háza előtt szólal fel; az USA-ban pedig a philadelphiai Fed elnöke, Charles Plosser a gazdasági kilátásokról beszél
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger