Iráni hadihajók indultak az USA felé

2014. febr. 9.

Iráni flotta indult az Egyesült Államok parti vizei felé válaszul arra, hogy amerikai hadihajók
állomásoznak a Perzsa-öbölben, Irán partjai közelében - jelentette szombaton a Farsz iráni hírügynökség egy tengernagyra hivatkozva. "Iráni flotta közeledik az Egyesült Államok tengeri határaihoz, és ennek a lépésnek üzenete van" - idézte a Farsz Afsin Rezai Haddad tengernagyot, az iráni északi flotta parancsnokát, aki szerint a hajók Dél-Afrika felől futnak ki az Atlanti-óceánra.
A hajóraj összetételét a hírügynökség nem közölte, csak azt, hogy útjuk válasz arra, hogy Washington fokozta haditengerészeti jelenlétét a Perzsa-öbölben. Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat az öbölben azzal az indoklással, hogy biztosítani kell a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ tengeri úton lebonyolított olajszállításának negyven százaléka halad át. Az amerikai ötödik flotta egyik támaszpontja is Bahreinben van - írja az MTI.
Irán már fenyegetőzött a szoros lezárásával abban az esetben, ha támadás éri. Egy, a neve elhallgatását kérő washingtoni védelmi forrás kétségének adott hangot a teheráni bejelentéssel kapcsolatban, de hozzátette, hogy "a hajók szabadon mozoghatnak a nemzetközi vizeken". A Farsz a jelentésben nem tért ki arra, hogy ki és milyen céllal hozta a flotta küldetéséről szóló döntést egy olyan időszakban, amikor enyhülni látszik a két ország ellenséges viszonya. Ezt bizonyítja, hogy a nyugati hatalmak és Irán ideiglenes megállapodást kötött a gyanakvással figyelt iráni atomfejlesztési program lelassításáról. A Nyugat ennek fejében enyhített az Irán ellen több lépésben megszigorított gazdasági szankciókon. A felek közölték azt is, hogy végleges egyezség elfogadására tesznek kísérletet fél éven belül az atomprogram békés jellegének biztosítása érdekében.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger