GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014.01.24.

2014. jan. 24.

ÁTTEKINTÉS

  • Tegnap a feltörekvő piacok devizái vonták magukra a figyelmet. Az argentin peso (ARS) és a török líra (TRY) jelentősen gyengült a nap folyamán. Az ARS kb. 12%-kal gyengült (egy ponton 15%-kal volt alacsonyabb szinten), miután a központi bank visszalépett a deviza megvédésére tett lépéseitől. A TRY először jelentősen esett a délelőtt folyamán, majd rallyzott, miután a központi bank közvetlenül beavatkozott a piacra a momentum megszakítása érdekében, de ez nem tartott sokáig, és a deviza gyorsan folytatta gyengülését. A beavatkozás ellenére ma reggel kb. 1,5%-kal gyengült tegnap reggeli szintjéhez képest. A feltörekvő piacok több devizája gyengült, pl. a BRL, a ZAR, az MXN és a RUB, bár egyesek erősödtek: a CZK több mint 1%-kal erősödött az amerikai dollárral szemben, továbbá a PLN és a THB is emelkedett. Úgy tűnik, hogy a mozgás még nem teljesen terjedt el a feltörekvő piacok devizái körében, és inkább olyan piacokra jellemző, amelyek bizonyos, nehéz helyzetben lévő devizákat vesznek célba, különösen azokat, amelyek nagy folyó fizetési mérleg deficittel rendelkeznek. A kiváltó ok talán az volt, hogy Kína gyártási PMI-indexe tegnap váratlanul 50 alá esett, ami aggasztó a feltörekvő piacok számára, mivel negatívan befolyásolja az áruk árait. Ez magyarázatot adhat a KRW, a MYR, a BRL, a ZAR és a RUB gyengülésére, amelyek jelentős exportot bonyolítanak le Kína részére. Ez azt is megmagyarázza, hogy miért volt az ausztrál dollár az egyetlen G10 deviza, amely ma reggel alacsonyabb szinten nyitott az amerikai dollárhoz képest. Kína lassulásának és a Fed fokozatos csökkentésének ötvözése valószínűleg legalább több hónapon keresztül „szembeszélként” hat ezen devizákra, és ezért talán több ilyen napra kerül sor a jövőben. 
  • https://www.ironfx.com/hu/register?utm_source=122494&utm_medium=ib_link&utm_campaign=IB
     
  • A dollár azonban a G10 devizákkal szemben viszonylag gyenge volt, és csupán az ausztrál dollárral szemben erősödött. A legnagyobb nyertes a svájci frank volt, miután a svájci kormány megemelte a tőkekövetelményt a bankok esetében, amelyeknek most már több tartalékot kell tartaniuk a jelzálogkölcsönök után. Ez a monetáris feltételek megszorításának minősül. A dollár egyúttal több mint 1%-kal gyengült a NOK, az EUR és a SEK devizákhoz képest. A kínai PMI-index esését követően a Markit USA-beli PMI-index 54,4-ről januárban 53,7-re csökkent, míg arra számítottak, hogy 55,0-re emelkedik. Bár a PMI-index ezen változatát rendszerint nem kísérik annyira figyelemmel, mint az ISM indexet, a piac látszólag aggódik, és ezért a szokásosnál érzékenyebb a meglepetésekre a kínai lassulás után. Az USA meglévő lakásainak decemberi értékesítésében bekövetkezett váratlan esés sem segített. Látszólag sok befektető számít arra, hogy ha a világgazdaság lassulni kezd és az USA ebben érintett, a Fed nem fejezi be mennyiségi könnyítési programját. Az USA-beli 10 éves futamidejű kincstárjegyeinek hozamai 10 bázisponttal csökkentek; a 2016-os Fed Alapok futures származtatott kamatlába 11-13 bázisponttal csökkent, ami természetesen csökkenti az amerikai dollár hozamokból származó támogatásának egy részét.
  • Érdekes, hogy a feltörekvő piacokkal kapcsolatos kockázatkerülés és a világgazdaság lassulása miatti aggályok hatására a befektetők kivonják pénzüket a dollárból. Számomra nem egyértelmű, hogy a kockázatkerülés hatására miért áramlanak a befektetések az eurozóna területére, amely térségnek sok megoldandó problémája van. A lassulás valószínűleg jobban érinti Európát, mint az USA-t, mivel az európai gazdaságok (lásd  Németország) sokkal inkább függenek a külső kereslettől, mint az USA. A mozgás megfordulhat, ha a piac úgy véli, hogy az USA jobb helyzetben van a visszaesés átvészeléséhez, mint Európa. Ebben az összefüggésben a jövő heti FOMC értekezlet utáni nyilatkozat a szokásosnál nagyobb szerepet fog játszani. 
  • A viszonylag mozgalmas csütörtök után viszonylag csendes péntek elébe nézünk. Olaszország indítja a sort; viszonteladói értékesítése a becslés szerint havi szinten nem mutat változást a novemberihez képest (októberben 0,1%-kal csökkent). Az Egyesült Királyságban a decemberi BBA jelzálogkölcsön-jóváhagyások a becslés szerint 47 300-zal emelkednek (novemberben 45 044 volt), ami támogatja az angol fontot. Kanadában a teljes fogyasztói árindex az előrejelzés szerint 0,9%-ról 1,3%-ra, a mag infláció pedig 1,1%-ról 1,3%-ra gyorsul. Ez több profit-kivételt indukálhat az USD/CAD párban, mivel ellentétben áll a Kanadai Nemzeti Bank alacsonyabb inflációval kapcsolatos előrejelzésével.
  • A napirend szerint ma ketten tartanak beszédet. Az EKB elnöke, Mario Draghi „A válság útvonalától a stabilitásig” címmel tart előadást Davosban. A BoE elnöke, Mark Carney Davosban, a CBU Brit Vállalatvezetők Ebédjén szólal fel.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger