GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014.01.20.

2014. jan. 20.

ÁTTEKINTÉS

  • Az USA-beli mutatószámok a novemberieknél alacsonyabbak, de az októberieknél magasabbak Ismét vegyes napot hagytunk magunk mögött az USA-beli statisztikákat illetően, amelyek vegyes hatásokat keltettek a piacokon: a részvények árfolyamai csökkentek, a kötvények (árfolyamai) emelkedtek, de ettől függetlenül a dollár a legtöbb devizával szemben emelkedett. Úgy tűnik, hogy a befektetők bíznak az USA-ban és az USA-beli befektetési eszközökben; az USA vegyes hírei és a részvénypiaci csökkenés ellenére haboznak az európai részvények és kötvények további rallyjának meglovagolását illetően. (Az Euro Stoxx 50 éves szinten 1,5%-kal emelkedett helyi pénznemben kifejezve, míg az S&P 500 adata -0,5%, a Nikkei pedig 4%-kal csökkent helyi pénznemben kifejezve eddig ebben az évben, és nem vonzza a befektetőket sem.) Az USA-beli decemberi mutatószámok enyhe gyengesége ellenére sok mutató az októberinél magasabb szinten maradt, tehát úgy tűnik, hogy a trend még mindig növekvő. A dollár várhatóan jó üzlet marad a jövő heti FOMC értekezlet előtt, mivel ismét fokozódnak a fokozatos csökkentéssel kapcsolatos várakozások. A dollár erősödik annak ellenére, hogy bizonyos mértékben elveszítette a magasabb USA-beli kincstárjegy-hozamok támogatását; amint a kincstárjegyek hozama ismét emelkedik, még inkább erősödni fog.
  • Az USA-beli új lakásépítések száma decemberben csökkent - amint az a novemberi jelentős emelkedést követően várható volt -, és az építési engedélyek száma is csökkent. Az ipari termelés megfelelt a várakozásoknak, amely az előző havinál kissé kedvezőbb lett. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe is kedvezőtlenebb volt. A JOLTS index (Job Opening and Labor Turnover survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos index) azonban jelezte, hogy novemberben 4,0 millió új munkahelyet létesítettek az USA-ban, ami egy hónap alatt 70 ezres emelkedést jelent, és felülmúlja a piaci várakozásokat. 2008 márciusa óta ez volt a legmagasabb adat, amely jelzi, hogy a foglalkoztatási helyzet javul, ami hozzájárul a többi index által festett optimista kilátásokhoz (pl. Bézs Könyv). Mindazonáltal a részvénypiacon esés következett be egyes, többek között a GE és az Intel részéről érkező, csalódást keltő adatok hatására, és a 10 éves futamidejű kincstárjegyek hozamai 2014-es minimum szintjükre estek (2,82%).
  • A dollár nagyrészt erősödött a legtöbb devizával szemben - az alacsonyabb USA-beli hozamok ellenére -; a kivételt a JPY, a NOK és a GBP képezte. Az EUR/USD pár 2014-ben új minimum szintre került az USA-beli kereskedés során, és bár valamelyest helyreállt, ebben az évben továbbra is a legalacsonyabb szinten zárt. Eközben az USD/CAD pár az 1,10-es szint felé tartott, mivel a piac plusz kockázattal számol a Kanadai Nemzeti Bank szerdai értekezlete előtt. Az NZD gyenge volt az USA-beli kereskedés során, és tovább csökkent, miután egy kisebb földrengés volt Wellingtonban. Az AUD is csökkent, bár visszaszerezte veszteségeinek egy részét, miután Kína a vártnál valamelyest kedvezőbb 4. negyedéves GDP adatokat tett közzé. Az AUD és a kínai adatok közötti korreláció mostanában gyengülni látszik. Az egyéb kínai adatok - például az ipari termelés, a tőkebefektetések és a viszonteladói értékesítés - nagyjából megfeleltek a várakozásoknak, és kis mértékű változást jeleztek Kína növekedési ütemében. A GBP erősödése folytatódott a pénteken közzétett, a vártnál sokkal kedvezőbb viszonteladói értékesítési adatok hatására. 
  • A kínai adatáram után csupán kevés esemény szerepel a napirenden. Németország decemberi termelői árindexe várhatóan havi szinten változatlan maradt (novemberben havi szinten 0,1%-os csökkenés volt). Csak egy személy tart beszédet: A Riksbank elnökhelyettese, Martin Floden prezentációt tart a gazdasági helyzetről és a monetáris politika szerepéről.
  • A hét hátralévő része eléggé eseménydús. Kedden a német januári ZEW index áll majd a figyelem középpontjában. Az index várhatóan emelkedést mutat mind a jelenlegi helyzetben, mind pedig a várakozásokat illetően, ami ideiglenesen támogathatja az eurót. A nap korábbi részében közzéteendő fogyasztói árindex Új-Zélandon az előrejelzés szerint valamelyest csökken. A Japán Nemzeti Bank szerdán politikai bizottsági értekezletet tart, és közzéteszi monetáris politikai nyilatkozatát. Ausztrália közzéteszi 4. negyedéves fogyasztói árindexét. Az európai nap során a fókuszban az Egyesült Királyság novemberi munkanélküliségi rátája áll, amely várhatóan tovább csökken – potenciálisan hozzájárul az angol font momentumához és a Kanadai Nemzeti Bank árfolyammal kapcsolatos döntéséhez. A BoE legutóbbi értekezletének jegyzőkönyvét is közzéteszik. Csütörtökön a PMI-indexek vannak napirenden. Kína indítja a sort a januári HSBC gyártási PMI-indexszel, amelyet Franciaország, Németország és az eurozóna követ a gyártási és szolgáltatási szektor havi előzetes adataival. Az eurozóna előzetes fogyasztói bizalmi indexét is publikálják januárra vonatkozóan. Az USA-ban közzéteszik az FHFA novemberi lakásárindexét és a decemberi meglévő lakásértékesítéseket. Végezetül pedig pénteken az Egyesült Királyság BBA jelzálogkölcsön-jóváhagyásait és Kanada decemberi fogyasztói árindexét teszik közzé.
     https://www.ironfx.com/hu/register?utm_source=122494&utm_medium=ib_link&utm_campaign=IB
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger