Előbb jöttek lendületbe a piacok, mint...

2014. jan. 3.

A szerdai kereskedést elnézve, lehetséges, hogy azok a bizonyos „nagyobb” szereplők előbb tértek vissza a munkába, mint gondoltuk, ugyanis már tegnap olyan komoly átrendeződések voltak az év végi kéthetes pénz- és tőkepiaci fejlemények után, hogy azt is mondhatnánk: lassan helyre kerülnek az árak és a trendek a december 18-ai Fed- bejelentést követően.

Annak, hogy a központi bank várva-várt bejelentését nem követték azonnal azok a piaci reakciók, amelyekről már annyit beszéltünk (általános dollárerősödés, USA állampapír piaci hozamemelkedés, részvénypiaci korrekció), szerintem az volt az oka, hogy egészen egyszerűen illikvid volt a piac, mindenki pihent az ünnepek alatt. Megjegyzem, nem volt véletlen a Fed időzítése sem, és szerintem inkább nagyobb szerepe volt az időzítésnek, mint az esedékességnek, úgy értem, fontosabb volt, hogy ne legyenek annyian a piacon a bejelentéskor, mint, hogy az éppen aktuális makroadatok mennyire tennék időszerűvé a lépést.

A dollár a csütörtök délelőtti kereskedésben szinte ugyanott folytatja, egészen pontosan az 1,3625-1,3630-as támaszzóna közelében, mint ahol már tegnap is próbálkozott. Minden segítség a dolláré most azt hiszem, a 10 éves USA hozam egy aprócska tegnapi kis korrekció után ma megint 3%-nál áll, a tengerentúli tőzsdék már mínuszban, az eurónak meg most nincsen semmi a tarsolyában, sőt, eléggé túl is vett, tehát tényleg jöhet lassan az 1,363-as támasz letörése. Ha az megvan, akkor a legközelebbi szint 1,3524-nél, nagyjából 100 ponttal lejjebb van. Egyelőre tehát nem nagyon tudok más rövid távú forgatókönyvet elképzelni, mint amit felvázoltam: folytatódó dollárerősödés, EURUSD 1,363-at letöri és tovább süllyed pár nap alatt 1,353 alá.

A nagyobb devizák közül egyedül a jennel szemben nem látszik a dollár erősödése, ennek viszont az az oka, hogy az lemúlt két hónapban igen szépet rallyzott az USDJPY árfolyama, így ott most az év elei nyereségrealizálások miatt kisebb korrekció kezdett kibontakozni. Ez a korrekció azonban véleményem szerint nem lesz annyira tartós, mivel a piac, mint ahogyan a mai írást is kezdtem: NAGYON GYORSAN MAGÁRA TALÁLT! Közép- és hosszútávon pedig USDJPY-ben is a dollárgyengülés fújhatja a passzátszelet, azaz az irány felfelé van.

A GBPUSD-ben is kisebb korrekciót láthattunk, szintén a dollár általános erősödése miatt, ám itt nem annyira biztos, hogy középtávon a jelenlegi szinteknél sokkal magasabbra kerül az árfolyam. Mindkét deviza mögött monetáris enyhítés zajlik, azzal a különbséggel, hogy míg a briteknél csak árazzák a jó makroadatok miatt, az USA-ban már meg is lépték az enyhítés visszafogásának első szintjét.

A forint a többi térségi devizával együtt gyengült az euróval és a dollárral szemben tegnap, az EURHUF árfolyama ezzel tegnap 298,78-ig emelkedetett vissza, ez majdnem kéthetes forintmélypont, megint csak. Ma pedig délelőtt, már a régiót messze alulteljesítve gyengül tovább a hazai deviza, az EURHUF árfolyama pedig már 299,1 felett jár. Hát igen, lassan minden a helyére kerül.

Folyt…

Pálffy Gergely
elemző
www.budacash.hu
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger