Bitcoin- Őrület, vagy lehetőség?

2014. jan. 4.

Bitcoin- Őrület, vagy lehetőség?


 Kétség kívül 2013-as év egyik misztikumáról van szó, ami rengeteg ember fantáziáját mozgatta meg az utóbbi időben. Rendkívül sok cikk foglalkozott a Bitcoin előnyeivel, hátrányaival és a benne rejlő lehetőségekről, illetve veszélyekről. Jelen írásunkban szeretnénk egy kicsit más perspektívából szemlélni a szuperpénzt, illetve összefoglalni az eddigi információkat.

 Mi is az a Bitcoin (BTC)?


A Bitcoin (BTC) egy virtuális pénznem, szuperpénz, alternatív fizető eszköz, kriptovaluta, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. Egy olyan pénznem, melyet központi bankok helyett egy számítógépes algoritmus irányít. A hálózat csomópontjai által tárolt adatbázisra támaszkodva biztosítja a digitális valutákkal szembeni követelményeket (fizetési adatok, digitális aláírások, biztosítékot egy pénzegység többszöri elköltésével szemben).

A BTC tulajdonságai


Egy általános informatikai műveltséggel rendelkező olvasónak- mint, ahogy nekünk is- ez már túl sok információ. Az igazán lényeges dolgokat a BTC tulajdonságai rejti. A fentiekből fakadóan egy olyan virtuális valutáról beszélünk, amely mögött szinte nem áll semmi. Az algoritmus szabályozza a forgalomba hozható mennyiséget, e miatt nem lehet végtelen pénznyomtatással elinflálni. Nem kötik az árfolyamot semmihez (pl.: arany), így az árfolyamot tisztán a rendelkezésre álló BTC-k száma és a piac határozza meg. Nincs a valuta mögött semmilyen monetáris politikai döntéshozó és semmilyen közvetítő bank. Ezek miatt a tranzakciós költségek is a 0-hoz közelítenek.

Ezen tulajdonságai alapján a jelen pénzügyi rendszer problémáinak erősödés idején rendkívül előtérbe került a BTC és más alternatív valuták, mint a LITECOIN, FEATHERCOIN, WEBMONEY, PPCOIN.
Plus500
Láthatóan nagyon megnőtt az érdeklődés iránta, rengeteg kereskedő fogadja el, mint fizető eszközt. Többek között már Magyarországon is 6 helyen lehet BTC-vel fizetni. http://coinmap.org/

BTC bányászat

 A legtöbb cikk az árfolyam által az év során leírt röppályáról és az árfolyam összeomlásáról szólt, tankönyvi példaként emlegetve a tipikus mániák kialakulására. Kétségtelen, hogy egy jó periódus elcsípésével hatalmas jövedelmet lehet termelni viszonylag rövid idő alatt. A másik lehetőség a BTC-ből való profitálásra a BTC "bányászása", vagyis előállítása. Mint már említettük a digitális valuta- ahogyan a torrentezés is- erőforrás-megosztáson alapul. BTC-t úgy lehet keresni, hogy számítási kapacitást biztosítunk a rendszer számára, amiért cserébe BTC-t bányászhatunk. Korábban a gépek grafikai feldolgozó egysége (videokártyája) végezte a leghatékonyabban ezt a feladatot, mára viszont már speciálisan erre a feladatra kialakított hardverek is léteznek.

Kicsiben:

Nagyban:


 Az algoritmus 21 millió BTC bányászatára van felépítve. Mostanra az összes BTC fele kerülhetett kibányászásra. 2017-re várható a 3/4-e. A várakozások szerint a folyamat végéhez érve egyre inkább nőni fog majd az árfolyam. Természetesen, ha egyre többen bocsátják számítógépes kapacitásukat BTC kinyerésére egyre nehezebb lesz 1 egységnyi valuta bányászata. És hogy mi lesz a 21 millió BTC után? A valuta 8 tizedes jegyig osztható, ezért technikai akadálya nem lesz a további terjedésének, kisebb egységekre való bontásának.

Természetesen rengeteg fontos tényező létezik még, amik befolyásolják a BTC jövőjét, mint pl.: szabályzói környezet, alternatív valuták, bűnözői csoportok BTC kereskedelme. Mindezek ellenére érdemes figyelemmel követni magát az árfolyamot. Az egyik legaggasztóbb a BTC grafikonja:
Forrás:http://bitcoin.clarkmoody.com/

Több mint valószínű, hogy most nem érdemes BTC-t vásárolni, de tudjuk, hogy az árfolyam csökkenéséből is rendkívül egyszerűen tudunk profitálni.
Plus500
 Biztosan lesznek olyan országok, ország csoportok, ahol betiltásra kerül majd a szuperpénz, de például Svájc vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudna profitálni a digitális valutából. Meggyőződésünk, hogy egy esetleges piaci feszültség, pénzügyi turbulencia esetén jó érzés lesz BTC tulajdonosnak lenni.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger