GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2013.12.26.

2013. dec. 26.

ÁTTEKINTÉS

  • Azonos történet, azonos kimenetel:  Az USA kedvező gazdasági híreinek hatására ismét emelkedtek a részvények árfolyamai. A Fed Alapok származtatott kamatlába emelkedett, de nagy mértékben maga mögött hagyta a dollárt. Ma reggel erősödött az AUD, a JPY és az NZD devizákhoz képest, ám gyengült a SEK, a CAD, a NOK és a CHF devizákkal szemben.
  • A nominális személyi fogyasztási kiadások (PCE) novemberben +0,5%-kal emelkedtek a felfelé történő korrekciókat követően, bár a személyi jövedelem csupán +0,2%-kal emelkedett, ami azt jelenti, hogy a különbséget megtakarításokból pótolták: a megtakarítási ráta -0,3%-kal, +4,2%-ra csökkent. Ez a kiadási szint ismét kedvező, 3-4%-os 4. negyedéves GDP jelentést eredményez. A kedvező adatok hatására a befektetők már átgondolták a Fed politikájának valószínű irányát, és a hosszú lejáratú Fed Alapokra szóló megbízások származtatott kamatlába ismét 8 bázisponttal emelkedett. Mindazonáltal a dollár általánosságban gyengült a New York-i kereskedésen, látszólag a pozíciók év végi rendezése miatt. A közelmúltbeli kedvező mutatószámok és a Fed szándékainak általános átgondolása miatt  a piac most további teljes kamatlábemelésre számít 2016 közepére; a dollár várhatóan erős rallyba kezd, amint véget ér pozíciók év végi rendezése és kezdetét veszi az új év. Legalább az USD/JPY pár esetében megjegyzendő, hogy minimum szinteket a 2013-as évben január 2-án tapasztalhattunk.
  • A kanadai dollár erősödött a kedvező gazdasági hírek hatására. A tegnap közzétett kanadai októberi GDP jelezte, hogy a kanadai gazdaság októberben a 0,3%-os várt értéknél gyorsabb ütemben növekedett - ezáltal már egymás után a negyedik hónapban tapasztalható növekedés. Novemberben kedvezően alakultak a háztartási és üzleti hitelek is. A kanadai dollár azonban nem volt képes megőrizni összes nyereségét, és a pár ismét emelkedett, ezáltal a kanadai dollár csupán kissé maradt erősebb a nap folyamán.
  • A tegnapi mozgás nagyon kis mértékű volt –New York-i idő szerint délre látszólag nagyrészt abbamaradt. Ma valószínűleg még kisebb mértékű lesz. Az európai gazdasági naptár majdnem üres: az egyedüli gazdasági mutatószám Franciaország 3. negyedéves végleges GDP adata. Az előrejelzés a kezdeti becsléssel azonos, negyedéves szinten -0,1%.
  • Az USA-ban a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya lát napvilágot novemberre vonatkozóan. Az előzetes adat várhatóan havi szinten 2,0%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az októberi, havi szinten -1,6%-os korrigált adathoz képest, míg a szállítást nem tartalmazó közzététel a becslés szerint előző havi korrigált +0,4%-os szintről +0,7%-ra gyorsult. Az USA-beli Federal Housing Finance Agency (FHFA) lakásárindexe a becslés szerint októberben 0,5%-kal emelkedett, ami gyorsulást jelent a szeptemberi +0,3%-hoz képest, míg az új lakásértékesítések novemberben várhatóan havi szinten 0,9%-kal csökkentek, ami nem meglepő az októberi, havi szinten 25,4%-os növekedés után. A decemberi richmondi Fed gyártási index várhatóan 13-ról 10-re csökken. Elméletben ezen híreknek támogatniuk kellene az USA erős gazdaságáról alkotott képet és fel kellene lendíteniük a dollárt, de úgy tűnik, hogy a közelmúltban ez nem következett be.
  • Holnap nem teszünk közzé elemzést.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger