Piaci Elemzés 2013.10.02.

2013. okt. 2.

A jelentéseket pénzügyi szakértők készítik a világ különböző pontjain található irodáinkban, továbbá külső forrásokat is igénybe veszünk. Ezen jelentések fundamentális és technikai elemzéseket, világgazdaságról szóló áttekintéseket, valamint gazdasági adatok közzétételével kapcsolatos pénzügyi naptárat tartalmaznak.
Napi  Kommentár
02.10.2013, Time of writing: 03:30 GMT

Áttekintés

A dollár szerda reggel vegyesen viselkedett Európában. Néhány G10 devizapárral szemben erősödött, néhánnyal szemben pedig gyengült. Többnyire erősödött a feltörekvő piacok devizáihoz képest. Nem volt következetes minta. Ellenkezőleg. Volt néhány figyelemre méltó divergencia: a „biztonsági befektetési” devizákat illetően az amerikai dollár erősödött a svájci frankkal, ám gyengült a japán jennel szemben. A nagy volatilitású béta árudevizák közül az NZD-vel és a kanadai dollárral szemben erősödött, míg az ausztrál dollárral szemben (valamelyest) gyengült. Ez az egyes országok eseményeire utal, pl. a TOPIX index éjszaka folyamán bekövetkező esésére és az RBA tegnapi nyilatkozatára, amelyek fontosak voltak a dollárral kapcsolatos hozzáállás szempontjából. Nem volt jelentős előrehaladás az USA-ban a költségvetési patthelyzettel telt éjszaka után. Míg több republikánus kritizálta rendíthetetlen kollégáját a lehetetlen alkuhoz való ragaszkodás miatt, mások (különösen az előző elnökjelölt, Rand Paul) szerint a jelenlegi egyetértés hiánya csupán „ízelítő” az adósságplafonról szóló többhetes, valódi vitából. Ezért a történet talán még nem ért véget.
Úgy tűnik azonban, hogy a politikai holtpont nem annyira izgatja az USA-beli befektetőket. Talán egyetértenek az amerikai szenátorral, John McCainnel, aki így nyilatkozott: „Láttam már ezt a filmet, és tudom, mi lesz a vége.”. Az összes fő USA-beli részvény magasabban zárt aznap; a NASDAQ és a kis kapitalizációjú részvények indexei az idei év új maximum szintjeire jutottak. Az arany összeomlott, és az ezüstnél is jobban zuhant, ami figyelemre méltó, mivel az ezüst rendszerint sokkal volatolisebb az aranynál. Az arany képtelen volt rallyzni az alacsonyabb USA-beli árfolyamok és a gyengébb dollár ellenére, ami azt jelzi, hogy az arany biztonsági befektetésként betöltött szerepe egyelőre véget ért. Jelzi, hogy a befektetők nem annyira aggódnak az USA-beli politikai patthelyzet miatt, és nem lesz nagymértékű áramlás a biztonsági befektetési eszközök felé. (Bár ebben az esetben a feltörekvő piacok devizái várhatóan jobban fognak teljesíteni.)
Ma két fő esemény van napirenden. Először is az olasz miniszterelnök, Letta beszédet tart a Parlamentben a kormánnyal kapcsolatos kilátásokról. Várhatóan bizalmi szavazást tart, amely az eurozóna kulcsfontosságú pillanata lesz. A sajtójelentések szerint Letta sikeresen meggyőzte az előző miniszterelnök, Berlusconi PDL pártját, hogy támogassák őt, és most már elég szavazattal rendelkezik ahhoz, hogy mindkét parlamenti házban többségben legyen. A gondolat hatására az olasz részvények tegnap 3,1%-kal emelkedtek, míg az olasz kötvényhozamok 15 bázisponttal csökkentek. Mindazonáltal figyelemre méltó, hogy az EUR/USD pár ma reggel alacsonyabb szinten volt, mint tegnap ugyanekkor, ami arra utal, hogy a Forex piac semmiképpen sem aggódik annyira az olasz politikai események miatt. Ha Letta elveszítené a szavazást, nehéz elképzelni, hogy a helyzet a korábbinál rosszabb lenne, amikor is a jelenlegi kavarodás elkezdődött a február 24-ei választásokat követően. Az EUR/USD csak 2 centet esett a választás előtti naphoz képest, az azt követő hét legalacsonyabb szintjére. Azóta a nihilista Ötcsillagos Mozgalom hevessége valamelyest alábbhagyott, ezért a lehetőségek - bár nem rózsásak - talán az akkorinál jobbak.
Az EKB Kormányzó Tanácsa értekezletet tart. Mivel senki sem számít változásra a kamatlábakat illetően, a fókuszban az EKB elnöke, Mario Draghi szokásos, értekezlet utáni sajtókonferenciája áll. Várhatóan megismétli iránymutatását, hogy a kamatlábak meghosszabbított időre a jelenlegi alacsony szinten vagy alacsonyabb szinten maradnak. Ezáltal Draghi kísérletet tesz az eurozóna növekedésének elősegítésére, amely nemrégiben a javulás bizonyos jeleit mutatta. Talán azt is tisztázza, hogy az EKB fontolgatja-e a lejáró, 3 éves, hosszú távú refinanszírozási műveleteinek helyettesítését az év végéig. Ezen enyhítés-párti megjegyzések rendszerint negatív hatást gyakorolnak az EUR/USD párra.
Az USA-ban az ADP foglalkoztatási jelentés várhatóan jelzi, hogy a magánszektorban 180 ezer új munkahelyet teremtettek szeptemberben, amely hasonló az augusztusi 176 ezres adathoz. Az ADP nagyobb szerepet kap, mivel az USA nem mezőgazdasági munkaerő-állományát nem teszik közzé pénteken, ha a kormány még nem kezdi meg működését. A múlt hónapban az ADP jelentés alulmaradt a 184 ezres várakozáson (176 ezer lett), ám a dollár mindazonáltal erősödött; azonban a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány is csalódást keltett, mivel csak 169 ezerrel emelkedett (a becslések szerint 180 ezer lett volna), és a dollár ismét csökkent.

A Piac


EUR/USD


• Az EUR/USD pár ismét tesztelte az 1,3564-es (E1) plafont, és csökkent, majd a rövid távú konszolidatív tartományban maradt, az 1,3461-es (T1) támaszszint és az 1,3564-es (E1) ellenállásszint között. Az MACD mutatószám nulla felett, ám indító vonala alatt marad, ami megerősíti az EUR/USD párra felfelé ható nyomás gyengeségét. Szerintem azonban várnunk kell, amíg kitör az oldalirányú tartományból ahhoz, hogy egyértelműen meghatározhassuk az árfolyam következő irányát.
• A támaszszintek: 1,3461 (T1), 1,3400 (T2) és 1,3321 (T3).
• Az ellenállásszint az 1,3564-es (E1) szint, az 1,3655-ös (E2) és az 1,3706-os (E3) szint (napi grafikon).

USD/JPY


• Az USD/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 98,50-es (E1) szinten. Az európai nyitáskor a pár teszteli a 97,73-as (T1) támaszszintet, ahol az egyértelmű, lefelé történő áttörés hibás lendület végbemenetelét jelzi, és a medvéknek a kritikus 97,00-es szintet kellene megcélozniuk. A mozgóátlagok medve jellegű áttérése és a mutatószámok csökkenése fokozza a csökkenő mozgás valószínűségét.
• A támaszszintek: 97,73 (T1), 97,00 (T2) és 96,38 (T3).
• Az ellenállásszint 98,50 (E1), amelyet a 99,15 (E2) és a 99,66 (E3) követ.

EUR/GBP


• Az EUR/GBP emelkedett a tegnapi kereskedés során, és jelenleg teszteli a 0,8356-os ellenállásszintet (E1). Ha a bikák legyőzik ezt az akadályt, megcélozzák a következő, 0,8418-as (E2) ellenállásszintet; ha pedig a medvék kerekednek felül, valószínűleg meghosszabbítják az előző, csökkenő útvonalat. Bármilyen növekedést visszatérésnek vagy rövid távú korrekciónak minősítenék, mivel a pár továbbra is a kék csökkenő trendbeli tartományában van; a mozgóátlagok medve jellegű áttérése és az MACD negatív értéke megerősíti a medve jellegű kilátást.
• A támaszszintek: 0,8319 (T1), 0,8273 (T2) és 0,8224 (T3). Mind a napi grafikon található.
• Az ellenállásszint 0,8356 (E1), amelyet a 0,8418 (E2) és a 0,8462 (E3) követ.

Arany


• Az arany tegnap összeomlott, és egymás után áttört két támaszszintet (a mai ellenállásszint). Úgy tűnik, hogy az esés medve jellegű zászló folytonos alakzatot formál, amely a rövid távú negatív elemzésekkel együtt az arany medve jellegű kilátásainak kedvez. A 20 periódusú mozgóátlag továbbra is a 200 periódusú mozgóátlag alatt van. Az MACD mutatószám indító vonala alatt, negatív tartományban található. Azonban az RSI értéke bizonyos aggodalomra ad okot, mivel úgy tűnik, hogy készül kilépni túlértékesített tartományából; emiatt felfelé történő visszatérés lehetséges. Fontos megjegyeznünk, hogy a nemesfém az 1273-as (T1) kritikus padló közelében van. Ezen fontos szint lefelé történő, egyértelmű áttörése valószínűleg hosszabbítást vált ki az új, rövid távú minimum szintek felé.
• A támaszszintek 1273 (T1), 1242 (T2) és 1208 (T3).
• Az ellenállásszintek 1291 (E1), 1316 (E2) és 1343 (E3).

Olaj


• A WTI már második egymást követő napon tesztelte a 102,23-as (E1) korlátot, majd csökkent. Az európai nyitáskor az ár ezen szint alatt van, és úgy tűnik, hogy a medvék készen állnak mozgásuk folytatására a 100,72 (T1) támaszszint felé, ahol az egyértelmű áttörés teszteli a következő, 99,18-as (T2) padlót. Ezenkívül a WTI a 20 és a 200 periódusú mozgóátlag alatt van; és a negatív értékű MACD mutatószámmal együtt fokozzák a csökkenés folytatódásának valószínűségét.
• A támaszszintek a 100,72-es (T1), a 99,18-as (T2) és a 98,00-as (T3) szint. Az utóbbi kettő a napi grafikon található.
• Az ellenállásszint: 102,23 (E1), 103,53 (E2) és 104,40 (E3).

REFERENCIA valutaárfolyamok - NAPI árfolyamváltozás nyertesei és vesztesei



Piaci Összefoglaló

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger