Kisebb riadalom volt az európai tőzsdéken

2013. szept. 3.

Kisebb riadalom borzolta a kedélyeket délelőtt az európai tőzsdéken, mivel az orosz védelmi miniszter közlése szerint két kilőtt rakétát észleltek a radarjaik a közel-keleti térségben. A bejelentésre nagyobbat zuhantak a részvényindexek, melyek később vissza tudtak kapaszkodni a nagyobb mínuszokból. A telekomcégek kiváló formában vannak a Nokia vezetésével, ami segítheti a piacok talpra állását. Itthon a BUX-ot továbbra is az OTP esése húzza le, a többi főbb papír vegyesen teljesít.
Amerikában a tegnapi raliból való kimaradásukat hozhatják be a börzék, és a határidős indexek alapján emelkedéssel kezdődhet a nap a tengerentúli tőzsdéken. A mai makroadatok viszont még megmozgathatják az indexeket.

Nem tud javítani az OTP
Európával együtt a magyar piac is visszacsúszott délelőtt, ám a BUX esése nem számít jelentősnek, csupán 0,1 százalékos mínuszban mozog a tőzsdemutató.


A hazai főbb papírok közül az OTP továbbra sem tud magához térni, és 1,1 százalékot veszített ma értékéből. Ennek egyik oka a halálkeresztként is ismert technikai formáció kialakulása a bankpapír grafikonján (az 50 napos mozgóátlag felülről metszette a 200 napost), ami eladási jelzést küldött a befektetőknek. Ezen túl Csányi Sándor tegnap az ATV-ben mondott beszédében közölte, mintegy 900 milliárd forintjába kerülhet a magyar bankoknak a devizahitelesek megmentése.
OTP árfolyama
Forrás: Origo
A többi blue-chip vegyesen teljesít, a legjobb formában a Mol található 0,6 százalékos emelkedése miatt, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékos mínuszba csúszott vissza. A Richter is veszített reggel megszerzett előnyéből, és már csak 0,2 százalékos pluszban forog, míg az Egis fél százalékot esett.
Forrás: Origo
Az OTP-hez hasonlóan a forint sem tud javítani, és az euróval szembeni árfolyama továbbra is a 301-es szint körül mozog. A dollár/forint jegyzése 228,3-nál, a svájci franké 244-nél található.
EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Történelmi mélyponton az átlaghozam
Történelmi mélypontra csökkent a három hónapos diszkontkincstárjegy aukciós hozama az ÁKK mai aukcióján. A papírokból a szokásoknak megfelelően 50 milliárd forintnyit hirdetett meg az Államadósság Kezelő Központ, amire 77,4 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett. Az ÁKK ebből 50 milliárdnyit fogadott el vételre, 3,75 százalékos átlaghozam mellett. Ez 18 bázisponttal marad el az előző aukción kialakult átlaghozamtól, de 2 bázisponttal magasabb a tegnapi referenciahozamnál.
Forrás: Origo
Korrigál a Vodafone
Jól indult a nap az európai tőzsdéken, azonban a hangulat gyorsan elromlott, és eladói nyomás alá kerültek a piacok. A főbb részvényindexek mínuszban mozognak, amivel tegnapi ralijukat korrigálják. A piacok kedélyét az a Reuters tudósítás borzolhatta délelőtt, hogy az orosz védelmi miniszter közölte, két rakétát észleltek radarjaik, melyeket a Földközi-tenger térségéből lőhettek ki a közel-keleti régió felé. A hírre a német DAX nagyobbat zuhant, de később több társával együtt el tudta tüntetni mínuszainak nagy részét.
Forrás: Origo
A mai makroadatok a vártnál jobban alakultak, az eurózóna termelői árindexe 0,3 százalékkal növekedett júliusban júniushoz képest, miközben 0,1 százalékos emelkedésre számítottak. Spanyolországban pedig júliushoz hasonlóan 4,7 millió munkanélkülit tartottak nyilván augusztusban, holott a szakértők kisebb növekedést vártak.
A Nokia továbbra is kirobbanó formában van, miután a Microsoft 5,4 milliárd euróért felvásárolja a finn cég mobilüzletágát. Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója szintén a Microsofthoz csatlakozik majd az ügylet lezárását követően. A Nokia részvényei 40 százalék körüli pluszban mozognak.
Remekül teljesítenek a telekomcégek is, amiben szerepet játszhat a Nokia megugrása miatt kialakult kedvező hangulat a szektorban. Az Alcatel-Lucent 8 százalékot, az Ericsson pedig 4,2 százalékot menetelt délig.
A Vodafone részvényei viszont korrigálni kezdték tegnapi megugrásukat, és már 1,9 százalékot estek. A brit mobilszolgáltató hétfőn egyezett meg amerikai partnercégével, a Verizon Communicationnel, hogy eladja neki amerikai leányvállalatát, a Verizon Wirelesst 130 milliárd dollárért. Az ügyletet hivatalosan tegnap este erősítették meg, de már hétfőn nagyot drágultak a papírok. A brit vállalat vezérigazgatója jelezte, a kapott pénzből saját hálózatuk fejlesztését tervezik megvalósítani.
Felfelé indulhat el Amerika
Mivel hétfőn Amerikában nem volt kereskedés a Labour Day ünnepe miatt, az amerikai piacok kimaradtak a tegnapi nagyobb raliból. Az indexek pedig ezt a lemaradásukat hozhatják ma be, legalábbis a határidős indexek alapján, melyek szerint 0,2-0,5 százalékos emelkedéssel indulhat a kereskedés.
A befektetőknek érdemes lesz figyelni a makroadatokra is, ma a feldolgozóipari beszerzési menedzser index augusztusi értékének utolsó olvasata, és az építőipari kiadások júliusi változása fog napvilágot látni. forrás: http://www.investor.hu/news/trading/20130903-nagy-riadalombol-tapaszkodnak-fel-az-europai-tozsdek.html
Forrás: Origo
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger