Másfél éve nem volt ilyen az eurónál, figyelmeztető jelek a jennél

2013. jan. 5.

A dollárral szembeni óév végi eurószárnyalás nagyrészt az euró ellen korábban nyitott pozíciók (kényszerű) zárásával függött össze - derül ki az amerikai határidős árutőzsde felügyeletének (CFTC) most megjelent adataiból. A statisztika egy másik érdekes és egyúttal figyelmeztető jelre is rámutat azoknak, akik a jen megszakítás nélkül folytatódó esésére játszanak. Más figyelmeztető jelek is vannak azonban.

A CFTC minden péntek este közzéteszi a keddi állapotra vonatkozó piaci pozícionáltsági statisztikákat, de most az újév miatt a december 31-i állapotot ismerhetjük meg. Eszerint a dollárral szembeni euró vételi és eladási pozíciók egyenlege másfél év után újra a pozitív tartományba lendült, azaz év végén 5100 kontraktussal több volt a spekulatív szereplők kezében az euró vételi, mint az eladási pozíció. December elején még bő 30 ezer kontraktusnyi nettó euró short pozícionáltságot láttunk a piacon.
Másfél éve nem volt ilyen az eurónál, figyelmeztető jelek a jennél

A gyors pozícionáltsági változás (részben kényszerű, részben profitrealizáló célzatú pozíciózárások) már érthetővé teszi azt, hogy miért láttunk az óév végén nagy euróerősödést, a jegyzések ugyanis 1,28 körülről 1,33 közelébe kapaszkodtak. Az alábbi ábra egyébként azt is jelzi, hogy a drasztikus pozícionáltsági változás a bekövetkezettnél nagyobb euróerősödést is indokolhatott volna. A január 3-án a Fed felől érkezett jelzés (még idén befejeződhetnek a dollárgyengítő eszközvásárlási programok) azonban megálljt parancsolhatnak a pozíciótisztítási hátterű további eurószárnyalásnak.
Másfél éve nem volt ilyen az eurónál, figyelmeztető jelek a jennél

Nemcsak az euró/dollár kurzusban láthattunk az utóbbi hetekben gyors pozícionáltsági változásokat, hanem a dollár/jen devizakeresztben is. Itt a piac szereplők elkezdtek felkészülni a japán jegybank felőli drasztikus jengyengítő monetáris politikai beavatkozásokra, amelyeket a várakozások szerint a december közepén hatalomra került új kormány igyekszik majd kikényszeríteni. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: a jen gyengülésére fogadó nettó short pozíciók állománya drasztikusan megnőtt, az utóbbi években tapasztaltnál magasabbra futott és ezzel párhuzamosan a jen elkezdett intenzíven gyengülni a dollárral szemben. Figyelmeztető jel azonban, hogy a jen úgy gyengült tovább év végén, hogy közben a nettó short pozíciók állománya szilveszterre 10 ezerrel 80 ezer kontraktusra mérséklődött. Ez összefügghet év végi profitrealizáló magatartással is, de akár egy óvatossági pozíciózárással is a profi spekulánsok felől.
Másfél éve nem volt ilyen az eurónál, figyelmeztető jelek a jennél

Nemcsak a fenti tényező ad óvatosságra okot a jen folytonos gyengülésére játszóknak, hanem két technikai elemzési indikátor is. Amint ugyanis láthatjuk, 88,5 körül egy fontos ellenállásba is belefutott a gyorsuló emelkedést mutató árfolyam, és közben a napos grafikon az RSI mutató már bőven a túlvettséget mutató 70-es szint felett (85 körül) jár, ez pedig lelassuló emelkedés, illetve szintén korrekció irányába mutat. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a 2012 tavaszi jengyengüléskor az RSI szintén 80 felett járt, de a jen - igaz lassuló ütemben - folytatta a gyengülést és csak több hét után tudott fordulni az árfolyam újra a jen erősödése irányába.  
forrás: http://www.portfolio.hu
Másfél éve nem volt ilyen az eurónál, figyelmeztető jelek a jennél
 
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger