Kávégép és kávéfőző tesztek - elfogulatlanul

2013. ápr. 16.

Baráti társaságban és fórumokon is felmerült már többször a kérdés: megéri-e kapszulás kávégépet tartani. Van, aki szerint csak divat és átverés, van aki pedig esküszik rá. Számoljunk utána és nézzük meg a dolgot praktikus és érzelmi oldalról is.

Kezdjük a számokkal! 
Egy normál presszókávét 7 gramm őrölt kávéból főzhetünk meg. Egy kapszulában is pont ennyi van, általában a kávé fajtájának megfelelően tömörítve. Ha az olcsóbb 95 Ft-os kapszula árat vesszük alapul, ahol tehát 7 g = 95 Ft, akkor az adott kávéból 3392 Ft lenne egy 250 grammos adag, vagyis 13.571 Ft egy kg. Ez eléggé megdöbbentő szám.

Ha egy olcsó, de márkás kávét veszünk, pl. a Segafredo Intermezzo-t, aminek a 250 grammos kiszerelése 399 Ft jelenleg, akkor azt látjuk hogy az árkülönbség közel tízszeres. A fent említett Segafredo viszont korántsem olyan minőségű kávé, mint amilyeneket a kapszulák rejtenek. Érdemesebb tehát egy-két kategóriával fentebb is körbenézni. 

Az Illy kávé 250 grammos kiszerelésben 2.242 Ft, tehát kilónkénti ára közel 9000 Ft. Itt még mindig jelentős a különbség még a legolcsóbb kapszulákhoz képest is, pedig már nagyjából ugyanabban a kategóriában vagyunk.

És akkor még nem számoltunk azzal, hogy vannak 120-130 Ft-os kapszulák is, ahol egy kilogramm kávéért 18.000 Ft-ot fizetünk, tehát ugyanazt a minőséget minimum dupla áron kapjuk meg.

A fenti számok alapján az, aki kapszulás kávét fogyaszt vagy bolond vagy rengeteg fölösleges pénze van.

Árnyaljuk a képet!
Ahhoz, hogy 7 gramm kávéból tényleg 1 adag jó minőségű kávét főzzünk szükségünk van egy olyan kávéfőzőre, amely képes 1 adagot főzni. Hja és természetesen képes presszó kávét főzni. Ennek több kitétele is van, most bele se megyek.
A legtöbb, háztartásban található kávéfőző inkább 2-3-4 adagos, esély sincs 7 grammot tölteni bele. És hát értelme is kevés van lenne. Akár kotyogós, akár elektromos, több kávét eszik meg, ráadásul ugye nem presszó az, amit főznek.

Tehát a tényleges összehasonlításhoz az is hozzátartozik, hogy először be kellene ruháznunk egy olyan gépbe, amelyik presszót főz és egy adagosat. Ha ezt újonnan tesszük meg, akkor alapesetben is 100.000 Ft körüli összeget kell erre szánnunk. Hosszú távon és ha sok kávét fogyaszt az egész család vagy iroda, akkor persze megtérülhet. Sajnos teljesen automata kávéfőzőt még nem teszteltem, de több fórumból és beszélgetésből az derült ki, hogy hajlamosak a mozgó alkatrészek és a tömítések elromlani, pláne az alacsonyabb árkategóriás gépekben. A javíttatásuk pedig rémálom, legalábbis ha szoktunk számlákról álmodni.

Én is nézegettem használtan egy Krups-ot, ahol csak a tömítések kicserélése került 30.000 Ft-ba.

Ez 300 kapszulás kávé ára, nekem féléves fogyasztásom.

Szóval... Itt jön a "hát nem tudom" kategória.

Praktikumok
A kapszulás rendszerek drágának tűnnek, de nagy előnyük, hogy mivel darabonként csomagoltak, mindig frissen kávét ihatunk. Ha nem is hisszük el a sok-sok marketing blablát azzal kapcsolatban, hogy a kávé pörkölés és darálás után azonnal a kapszulákba kerül, még akkor is sokkal frissebb mint a fém dobozban hetekig üldögélő őrölt kávé. Hasonlítsátok csak össze a frissen felbontott kávét és a fém dobozban legalább 1 hétig tárolt kávé illatát. Naugye?
Az sem elhanyagolható szempont, hogy viszonylag koszmentesen lehet velük kávét főzni. Nem megy mellé az őrölt kávé, nem kell külön tömöríteni és a zacc is a kapszulában marad.

Másik oldal
Egy jó presszó kávét kávézóban 300 Ft körül ihatunk meg, de ezért az árért időnként csapnivaló, hűvös löttyöt kap az ember, ami nyilván a pultus/pincér hibája. Ehhez képest a 100 Ft-os kapszula, amely hasonló, vagy jobb kávét ad, ráadásul otthon, pizsamában a konyhába botorkálva is. Volt egy időszak, amikor egyáltalán nem ittam kávét vendéglátóhelyeken, mert tudtam, hogy az irodában vagy otthon ott vár rám a Nespresso vagy a Lavazza. Ez pedig jó dolog.

Suzuki vagy Ferrari?
A kérdés, hogy megéri-e a kapszulás kávét fogyasztani szerintem pont ugyanolyan felvetés, mint hogy mivel jobb közlekedni, Suzukival vagy Ferrarival. Mert ahogy minden autó elvisz A-ból B-be, lehet kávét főzni a kotyogósban is és kapszulás gépekben is, de mindkettő más élvezeti faktorral bír. A magam részéről kevésbé érdekel hogy milyen autóval járok, de szeretem kényeztetni magam borok és a kávék terén is.

Szóval mindenki saját maga dönti el, hogy mennyi luxust enged meg magának és miben...


TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger