Görögország visszavásárolja tartozásának egy részét

2013. jan. 4.

Görögország megkezdte azon kötvényeinek a visszavásárlását melyek 2023 és 2042 között járnának le, a kereslet növelésének érdekében magasabb áron, mint ahogyan az várható volt. Az EU gazdasági miniszterei biztosak a görög visszavásárlási program sikerességében, aminek mérete több, mint 10 milliárd euró. Egy brüsszeli találkozó során a francia pénzügyi miniszter, Pierre Moscovici azt nyilatkozta a riportereknek, hogy meg van győződve arról, hogy minden rendben lesz és láthatóan megfelelőek a körülmények is. Továbbá néhány hete az európai vezetők több időt adtak Görögországnak az adósságcél elérésére, ami láthatóan segített eloszlatni az aggodalmakat az ország adósságválsága körül, így pozitív hangulatot előidézve a piacon.
Az EU vezetői és Antonis Samaras is elégedettnek látszott az egyezség eredményével, amit Brüsszelben kötöttek. Véleményük szerint a piaci folyamatokon keresztül megvalósuló visszavásárlás megfelelő módja a görög tartozás csökkentésének, ami megnyithatja az utat a további gazdasági segélycsomagok folyósításának. Az Eurózóna vezetői már ki is tűztek egy találkozót December 13-ra, ahol nagy eséllyel hozzáférhetővé teszik a következő mentőcsomagot az ország számára. Továbbá van rá esély, hogy Ciprussal is tárgyalásokba kezdenek ilyen téren. A hatalmas görög tartozás már régóta sürgető probléma, és egyelőre korántsem biztos, hogy ezek a mentőcsomagok elég segítséget nyújtanak-e ahhoz, hogy megoldódhasson az ország adósságválsága. A német kancellár, Angela Merkel azt mondta, hogy az Eurózóna országai megfontolhatnák egy nem meghatározott leírást a görög tartozásból, ha az képes működési költségvetési mérlegét pluszban tartani 2014-ben vagy 2015-ben.
Mostanáig Németország, a legnagyobb kölcsönnyújtó Uniós állam, teljesen kizárta ezt a lehetőséget, mondván ez sértené az Európai Uniós szabályokat. Továbbá Merkel azt nyilatkozta, hogy erre nem kerülhet sor, mivel ez azt jelentené, hogy a német adófizetők veszteséget szenvednének a Görögországnak nyújtott kölcsönök miatt. Ugyanakkor azzal, hogy későbbre sikerült halasztani a végső döntés meghozatalát, Merkel elég időt nyert ahhoz, hogy azt csak a német választások után kelljen meghoznia, ami majd 2013 végén lesz esedékes. Addig is Görögországnak még van rá esélye, hogy csökkentse a tartozását a GDP-hez képest, hogy legalább a kitűzött céloknak megfeleljen.
Amennyiben a visszavásárlási program valóban sikeres lesz, az előrejelzések szerint a görög adósság a GDP 124 százalékára fog csökkenni. Ezt a program előtt 144 százalékára becsülték. Az adósság leírása nélkül annak visszavásárlása lenne a program legfontosabb összetevője, önmagában 20 milliárd euróval, a GDP-hez mérten 11 százalékkal csökkentve a tartozást. Ennek sikeressége kiemelten fontos Görögországnak és az eurónak.



TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger