Űrhotel intergalaktikus kilátással 200 millió/hét

2012. nov. 29.



Ha elég volt a Balatonból, Horvát tengerparttól és Thaiföld, Bali vagy Bora-Bora zsúfolt strandjai sem jelentenek már kikapcsolódást, akkor kilövethetjük magunkat az űrbe. Az oroszok már építik az űrhotelt.

A polgári űrutazás nem teljesen új dolog, hiszen Charles Simonyi már kétszer is járt odafenn. Ő volt az 5. és 7. űrturista, második magyarként kétszer is járt a világűrben, azonban ezért jelentős 25 millió dollárt (kb. 5 mrd Ft) csengetett ki és az űrhajósokkal azonos mostoha feltételek mellett kellett átvészelnie az utazást.

A 350km magasan épülő űrhotel, ahogy neve is mutatja lényegesen komfortosabb lesz, az utazás és ott tartózkodás költsége pedig egy nagyságrenddel csökken. A Szojuzzal a retúrjegy kb. 160 millió Ft-nak megfelelő dollár, míg az 5 napos kint tartózkodás kb. 40 millió Ft. 8 milla/éj, ha úgy jobban tetszik.

Az űrhotel négy kabinja összesen 7 vendég fogadására alkalmas és egy űrhajóhoz képest nagyméretű panorámaablakokon lehet szemlélni, ahogy a Föld körbefordul alattunk (a Földet kb. másfél óránként kerüli meg). A nézelődéshez speciális távcsöveket és  kamerákat találhatunk az űrkabinokban. A súlytalanság állapotában az ágyak tetszés szerint vízszintes vagy függőleges helyzetbe állíthatóak, a hermetikusan leszigetelt zuhanyzóban a vendégeknek pedig szivacs segítségével kell mosakodniuk az 5 nap alatt. A WC pedig vizes öblítés helyett légelszívással működik. Az elhasznált vizet szűrve, tisztítva újrahasznosítják, visszaforgatják, és a levegőt is folyamatosan cirkuláltatják, miközben kiszűrik a baktériumokat és a kellemetlen szagokat.

Az űrturistákat tapasztalt személyzet kíséri, az étkezést pedig nem fagyasztott/szárított tubusos űrcsemegékkel és energiazselék segítségével kell megoldaniuk, hanem a Földön készült jófajta vacsorát ehetnek, már amennyire egy utólag mikrózott vacsora jónak mondható. Nem a pénz, hanem a körülmények szabnak gátat a Michelin csillagos ellátásnak. Az innivalókkal nem lesz gond, jeges teát, ásványvizet és juice-t élvezhetnek a vendégek, azonban az alkoholról és az intergalaktikus buliról le kell mondaniuk.

Az ISS Nemzetközi Űrállomás mindössze 100 km-re lesz, így a kiutazás is gazdaságosabbá tehető, illetve oda-vissza biztonsági fedezékként szolgálnak egymásnak. Vészhelyzet esetén a hotelbe szkafanderes váratlan vendégek toppanhatnak be, de fordítva is igaz, ha a hotelben jelentkezne valami probléma, akkor az utasokat menekítenék át a sokkal kevésbé komfortos ISS-re.
A megvalósítás költségvetése egyelőre nem publikus, azonban az űrhotel, hivatalos nevén Commercial Space  Station (CSS) átadását 2016-ra tervezik az oroszok. 
( forrás: http://www.pto.hu )
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger