Nem mezőgazdasági munkaerő-állomány? Milyen nem mezőgazdasági munkaerő-állomány?

2015. ápr. 8.

• Nem mezőgazdasági munkaerő-állomány? Milyen nem mezőgazdasági munkaerő-állomány? A vártnál sokkal kedvezőtlenebb nem mezőgazdasági munkaerő-állomány hatása már majdnem teljesen alábbhagyott, legalábbis ami a G10 devizákat illeti. Az USD most erősebb a pénteki európai nyitó szintekhez képest a NOK, a CHF, a JPY, az EUR és a SEK devizákkal szemben, és csupán az AUD, a CAD és az NZD devizákhoz képest gyengült. Az AUD nagyrészt az RBA-nak, a CAD pedig az olajárnak tudható be, ezért egyiknek sincs köze a Fed politikájához. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások most csupán 3-4 bázisponttal csökkentek a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzétételekor fennálló szinthez képest, miközben a 10 éves hozamok 3 bázisponttal csökkentek. Majdnem olyan, mintha a nem mezőgazdasági munkaerő-állományt közzé sem tették volna. A befektetők látszólag hallgattak arra, amit az FOMC tagok mondtak (kivéve Kocherlakota – lásd alább), és várakozásaik szerint a Fed áttekint ezen a gyenge időszakon és mindenesetre az év közepe felé megkezdi a megszorítást. Ez azt jelenti, hogy a dollár rally folytatódhat.
• A JOLTS felmérés (Job Opening and Labor Turnover Survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos felmérés) javuló munkaerő-piacot tükröz A „Job Opening and Labor Turnover Survey” (JOLTS) felmérés szerint az újonnan létesült állások száma az utóbbi 14 évet tekintve a legmagasabb szintre került. A munkaerő-felvétel üteme azonban stabil maradt, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók nehezen találnak munkatársakat. A munkaerő-felvétel üteme változatlan volt, az állásukat felmondók száma 10 bázisponttal csökkent. Ezek a Fed elnöke, Janet Yellen szerint kulcsfontosságú munkaerő-piaci mutatószámok, mivel szoros korrelációt mutatnak a munkaerő-költséggel, és Yellen szeretné látni, hogy a dolgozók előnyre tesznek szert a pozitív fordulat révén, mielőtt megkezdik a kamatlábemelést. A részletek miatt a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozásoknak valamelyest csökkenniük kellett volna, de nem ez történt. A piacokat látszólag jobban ösztönözte az újonnan létesült munkahelyekkel kapcsolatos kedvező teljes adat, valamint a februári lakossági hitelezések jelentős növekedése, továbbá az IBD/TIPP gazdasági optimizmus javulása. Ez további bizonyítéka a pénteken közzétett, csalódást keltő foglalkoztatási jelentés óta beállt fordulatnak, és jelzi, hogy miért erősödhet tovább az USD.
• Kocherlakota továbbra is szélsőségesen enyhítés-párti A minneapolisi Fed elnöke, Narayana Kocherlakota továbbra is az FOMC leginkább enyhítés-párti tagja. Azzal ellentétben, amit az összes többi FOMC tagtól hallottunk (akik a közelmúltban beszédet tartottak), azt mondta, hogy a Fed-nek „2016 második feléig” nem kellene emelnie a kamatlábakat. Ez 2016, nem 2015. Kocherlakota idén nem szavazó tag az FOMC-ben, és nyugdíjba fog vonulni jövő év februárjában, amikor mandátuma lejár, ezért megjegyzései csak annyira érdekesek, amennyire a vita egyik szélsőséges pólusát képviselik.
• A Japán Nemzeti Bank nem változtatott A Japán Nemzeti Bank változatlanul hagyta a monetáris politikáját, ahogyan arra egyöntetűen számítottak. A korábbi értekezlethez hasonlóan volt néhány változás a nyilatkozatban, és a tanácstagok egyszerűen elismételték, hogy folytatják a könnyítési programot, és megpróbálják elérni a 2%-os inflációs célkitűzést. A szinte egyetlen változás az volt, hogy a „0,0-0,05 százalékról” „körülbelül 0 százalékra” csökkentették az infláció becslését. Egy időre továbbra is 0 százalék körülinek látják az inflációt, de szokás szerint hozzáteszik, hogy „az inflációs várakozások általánosságban véve, valamelyest hosszabb távlatokban gondolkodva emelkedni látszanak”. Talán a vállalatok tankanbeli előrejelzéseire utalnak, amelyben a legutóbbi inflációs előrejelzés öt évre előretekintve 10 bázisponttal, 2,2%-ra emelkedett. A tankan inflációs előrejelzése egy év távlatában csökkent. A piaci előrejelzés szerint a rövid távú infláció is csökken, amint az a grafikonon is látható. Ez valószínűbbé teszi, hogy végezetül növelniük kell a mennyiségi-minőségi könnyítési programot, amely miatt szerintem az USD/JPY pár tovább emelkedhet. A devizapiac résztvevői várnak az április 30-i értekezletre, amikor a BoJ közzé fogja tenni „Gazdasági aktivitással és árakkal kapcsolatos kilátások” c. féléves kiadványát. Ha az inflációs előrejelzést jelentősen lefelé korrigálják, vagy aggálynak adnak hangot a külföldi gazdasági helyzet miatt, Kuroda kormányzó ekkor további könnyítési intézkedéseket javasolhat.
• Az olajárak emelkedése alábbhagy Nagy vita zajlik a ma éjjel az USA-beli Energy Information Agency (EIA, Energiainformációs Ügynökség) által közzétett olajkészlet-adatokkal kapcsolatban. Hétfőn arról beszéltek, hogy csökkennek a készletek, de az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) kedden nagy emelkedésről számolt be, ami valamelyest csökkentette az árat.
• Mai események: Az európai nap során egyedül az euróövezet februári viszonteladói értékesítését teszik közzé. A német februári gyári rendelésállomány havi szinten 0,9%-kal csökkent, amely messze van a várt 1,5%-os emelkedéstől. Ez Németország esetében szokatlanul kedvezőtlen adat, ahol a gazdasági adatok a közelmúltban pozitív meglepetést okoztak. Az EUR/USD pár kb. 10 pippel csökkent a hírek hatására.
• Görögország 875 millió euró értékű, hat hónapos lejáratú államkötvényeket bocsát aukcióra. A pénzre az április 14-én, kedden lejáró, 1,4 milliárd euró értékű kötvénykibocsátás újrafinanszírozása miatt van szükség, nem beszélve a 194 millió EUR értékű kamatszelvényekkel kapcsolatos fizetésekről és az április 17-én, pénteken lejáró, 1 milliárd eurónyi államkötvényekről. Ehhez társul még a Görögország által az IMF-nek csütörtökön fizetendő 450 millió eurós tartozás. Görögország gyorsan kifogy a pénzből, ezért kifut az időből, hogy megállapodást kössön a hitelezőkkel. Úgy tűnik, hogy a problémát a SYRIZA koalíció bal szárnya okozza, amely ragaszkodik a kampány ígéretéhez való visszatéréshez, miszerint újratárgyalják a segélyprogramot. Most meg azzal érvelnek, hogy Németország hatalmas, 278,7 milliárd euróval tartozik a háborús repatriálások miatt - ezen taktikával Görögország valószínűleg nem kap támogatást Németország szavazóközönségétől. Az országnak alapvetően április 24-ig (az eurózóna pénzügyminisztereinek értekezletéig) kell javaslattal előállniuk, amelyet elfogadnak. Ellenkező esetben a fizetésképtelenség elkerülhetetlennek tűnik.
• Az USA-ban a márciusi FOMC értekezlet jegyzőkönyvét publikálják, amikor is a hivatalnokok kihagyták a „türelmes” szót a nyilatkozatból. Eszerint a nulla kamatláb időszaka a végéhez közeledik. Azonban a többnyire enyhítés-párti nyilatkozat háttérbe szorította a szó kihagyását, mivel kifejezetten állította, hogy a Fed Alapok kamatlábának célkitűzés szerinti tartományának emelése valószínűtlen az áprilisi FOMC értekezleten. Más szóval az Bizottság kihagyta az előremutató útmutatást, amely a dátumtól függ, és helyettesítette azt egy, az adatoktól függő iránymutatással. Ugyanakkor jelentősen csökkentették a gazdasági előrejelzéseket, beleértve a Fed Alapok kamatlábaival kapcsolatos becsléseket. Kíváncsiak vagyunk azon tárgyalásokra, amelyek ezen jelentős korrekcióhoz vezettek. Szerintünk a szeptember a legvalószínűbb időpont arra, hogy a Fed megkezdje a kamatlábemelést, és az amerikai dollár várhatóan visszanyeri erősségét, különösen amiatt, mert a G10 alternatívák kevésbé vonzóvá váltak a könnyítési politikai irány miatt.
• A Fed részéről ketten tartanak beszédet szerdán: A New York-i Fed elnöke, William C. Dudley (hétfőn is felszólalt) és a Fed kormányzója, Jerome Powell a monetáris politikáról beszélnek.
• Az USA-ban ma megkezdődik a negyedéves vállalati bevételek közzététele: szokás szerint az Alcoa kezd a New York-i zárást követően. Valószínűleg több megjegyzés hangzik majd el arról, hogy a dollár erőssége hogyan befolyásolja a bevételeket. Mindazonáltal ne feledjük, hogy az USA gazdasága nagyon kis mértékben függ az exporttól. Az áruk és szolgáltatások exportja a GDP-nek csupán 13,5%-át teszi ki, amely a G10 országok között a legalacsonyabb és valójában a világ legalacsonyabb aránya (az IMF adatbázisában csupán kilenc olyan ország van, ahol kisebb az arány, köztük Afganisztán, Burundi és Szudán). A nagyvállalatok problémája valószínűleg a külföldi bevételek amerikai dollárra váltott értéke, amely befolyásolhatja az osztalékokat, de nem közvetlenül érinti az USA-beli foglalkoztatást.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger