Lassuló globális növekedés

2015. ápr. 24.

Lassuló globális növekedés A hét kulcsfontosságú témája a globális növekedés lassulása. Először csak Ázsia került szóba. A hét azzal indult, hogy a Kínai Nemzeti Bank szokatlanul nagy, 100 bázispontos csökkenést hajtott végre a tartalékarány-követelményben. A réz ára emelkedett a hétfői nyitáskor a csökkentésre való reakcióként, de azután csökkent a hét hátralévő részében. Ez jelezte a befektetők azon döntését, miszerint a tartalékarány-követelmény csökkentésének célja az volt, hogy a politikát harmonizálják a lassuló növekedéssel kapcsolatos kilátásokkal, ahelyett, hogy a nagyobb mértékű növekedést segítenék elő.
A tartalékarány-követelmény csökkentését két szokatlan fejlemény követte a kínai pénzügyben: a Kaisa Csoport lett az első kínai ingatlanfejlesztő cég, amely fizetésképtelen lett az egyik USD-ban jegyzett kötvényt illetően, majd az energiaipari berendezésgyártó Baoding Tianwei Csoport írt történelmet, amely az első olyan kínai állami cég, amely adóssága miatt fizetésképtelenné vált. Miközben mindkettő kis ügy volt, amely nem gyakorolt gazdasági hatást, a politikai döntéshozóknak küldött üzenet egyértelmű volt: Kína sokkal több cégnek fogja engedni, hogy csődbe menjenek. Hosszú távon ez szükséges a gazdaság egészséges fejlődéséhez, de rövid távon kedvezőtlen a növekedésre nézve.
Ezután csütörtökön a kínai áprilisi HSBC Markit gyártási PMI-index tovább süllyedt a csökkenő tartományban. Ugyanakkor Japán áprilisi gyártási PMI-indexe is az 50-es szint alá csökkent (az utóbbi közel egy évben először). A gyengeség folytatódott Európában, ahol az európai előzetes PMI-indexek csökkentek, pedig emelkedésre számítottak. Franciaország és Németország adatai is jelentősen alulmaradtak a várakozásokon.
Végezetül pedig tegnap az USA mutatószámai is általánosságban véve csalódást keltőek voltak: az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya emelkedett (arra a hétre vonatkozóan, amikor a foglalkoztatási felmérést végzik), az új lakások értékesítése jelentősen csökkent, a Kansas City-beli Fed index (amely több olajtermelő államot magában foglal) már a negyedik egymást követő hónapban csökkent, valamint az USA Markit PMI-indexe is csökkent. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások valamelyest csökkentek; a 10 éves futamidejű kötvények hozama 2 bázisponttal csökkent, bár a részvények emelkedtek, a NASDAQ pedig végül sikeresen elérte az 5000-es szintet és új rekordmagasságba emelkedett (a csúcs záró szint a 2000-es internet-pánik során 5048,62 volt). Ezért a nyomás eléggé fennáll a ma közzéteendő USA-beli tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya miatt (lásd alább), hogy megmutassák: az USA a globális növekedés motorja. Ha a tartós árucikkek rendelésállomány is csalódást kelt, az USD valószínűleg további eladási nyomás alá kerül. Másrészt, mivel olyan sok mutatószám keltett csalódást, és az USD gyengült, a pozitív meglepetés valószínűleg a legnagyobb sokk lesz a piacnak, és a deviza jelentősen erősödni fog. A grafikonon - amely az EUR/USD pár mozgását ábrázolja 30 perccel a mutatószám közzétételét követően - látható, hogy a legnagyobb mozgás februárban történt, amikor a mutatószám pozitív meglepetést okozott.
A devizák korreláltak a növekedéssel Eközben megnéztem, hogy mely devizapárok korrelálnak a legjobban a réz árával (a globális növekedés mutatója). Az eredmények a jobb oldali táblázatban láthatók. (Az egyhetes változás korrelációja az utóbbi 10 évben.) Az elemzés szerint az AUD és az NZD valószínűleg tovább gyengül. Az közép-európai devizák is érzékenyek a növekedésre. Megjegyzendő, hogy a képet az olaj teljesítménye zavarhatja, amely tegnap emelkedett azon hír hatására, hogy a Szaúd-Arábia légicsapást mért Jemenre (lásd az alábbi technikai részt). Ez megmagyarázza, hogy a CAD - az egyik növekedésre érzékeny deviza - miért volt az egyik legjobban teljesítő deviza tegnap.


Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya továbbra is konzisztens a 200 ezer feletti nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adatával Bár az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya tegnap emelkedett, a négyhetes mozgóátlag továbbra is csak 285 ezer, amely alulmarad a márciusi foglalkoztatási felmérési időszak 305 ezres adatán. A kettő között 2010 óta fennálló historikus viszony arra utal, hogy a négyhetes mozgóátlag elérheti a 350 ezret, mielőtt a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány 200 ezer alá csökken. Az újonnan regisztrált munkanélküliek 300 ezer alatti állománya eléggé biztos a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány számára. Amíg a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány 200 ezer felett van, a Fed megszorításával kapcsolatos várakozások fennállnak, a dollár pedig támogatott maradhat.
Készen állunk az arany-sztrájkra? Tegnapi sajtójelentések szerint a South Africa’s National Union of Mineworkers (NUM, azaz Dél-Afrikai Bányászok Szakszervezete) 75%-os alapbér-emelés követelését tervezi a legalacsonyabb fizetéssel rendelkező dolgozók számára. A NUM az aranyszektor dolgozóinak 57%-át képviseli. A szakszervezet két héttel ezelőtt hároméves szerződést írt alá a Gold Fields vállalattal, amely 21%-os fizetésemelést biztosított a legalacsonyabb fizetésűek számára, de továbbra is több vállalattal kell tárgyalnia, amelyeknek kétéves szerződése júniusban jár le. A munkáltatók feltételezhetően elutasítják a rendkívüli követelést (Dél-Afrika inflációja éves szinten csupán 4%), és emiatt sztrájk törhet ki. Ez bika jellegű hatást gyakorolhat az arany árára.
Mai események: Az európai nap során a fő esemény az áprilisi német Ifo felmérés közzététele lesz. A kedden közzétett, általánosságban kedvező ZEW indexek fokozzák a kedvező Ifo indexek valószínűségét. Ez hozzájárulhat azon bizonyítékokhoz, hogy az euróövezet növekedési motorja fellendül, annak ellenére, hogy a csütörtökön közzétett előzetes gyártási és szolgáltatási szektorbeli PMI-indexek kedvezőtlenek lettek. Az alacsony olajárak és a gyengébb euró miatti pozitív fejlemények valószínűleg lassan begyűrűznek a reál gazdaságba, és még inkább fellendíthetik a hazai hangulatot.
Az USA-ban a tartós árucikkek rendelésállománya lát napvilágot márciusra vonatkozóan. A teljes adatban és a szállítási járműveket kivéve számított tartós árucikkek rendelésállományában a becslés szerint emelkedés állt be, miután mindkettő csökkent februárban. A nagy dolog az lenne, ha a nem hadiipari tőkejavak (amelyben nem szerepelnek a repülőgépekre vonatkozó megrendelések; más néven „mag tőkejavak rendelésállománya” emelkedést mutatna. Az utóbbi nyolc hónapból hétben csökkent. Az esetleges emelkedést (amelyre néhány előrejelző szakember számít) az üzleti befektetésben beállt fordulat kezdetének tartanák, és nagyon bika jellegű hatást gyakorolna a dollárra.
A nap nagy eseménye valószínűleg az EU pénzügyminisztereinek és központi banki hivatalnokon nem hivatalos értekezlete lesz, ahol a tárgyalás fő témája a Görögország reformígéreteivel kapcsolatos fejlemények lesznek. Bár a görög pénzügyminiszter a hét korábbi részében elmondta a riportereknek, hogy a „konvergálás” útján vannak a hitelezőkkel, és pénteken nem várható megállapodás, valamint a befektetőknek esetleg meg kell várniuk a hivatalos értekezletet (május 11.). Mindazonáltal a befektetők kíváncsiak arra, hogy milyen következtetésre jutnak (ha egyáltalán képesek erre) a hivatalnokok Görögországgal kapcsolatban, illetve hogy még türelmesek-e.
Ezenkívül a Svájci Nemzeti Bank elnöke, Thomas Jordan szólal fel.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger