További gondolatok az FOMC értekezletről

2015. márc. 17.

További gondolatok az FOMC értekezletről Tegnap elhangzottak a szerdai FOMC értekezlet nyilatkozatával kapcsolatos főbb kérdések, nevezetesen az, hogy elhagyják-e a „türelmes” kifejezést a kamatlábemeléssel kapcsolatban. A Financial Times alapján a véleményem eddig a konszenzus – a legtöbben most úgy vélik, hogy valóban ki fogják hagyni a szót. A Fed a politikát az adatoktól akarja függővé tenni, nem pedig az FOMC kijelentéseitől, ezért az előremutató útmutatás elhagyása a szükséges első lépés.
A további megvitatandó témák között szerepelnek az új gazdasági előrejelzések, többek között a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos előrejelzések híres „pontozott területe”. Valószínű, hogy a tagok felfelé korrigálják a munkaerő-piaccal kapcsolatos kilátást, amely javult az utóbbi értekezlet óta, de inflációs előrejelzésüket is csökkenthetik, legalábbis az idei évre vonatkozóan. Ez valószínűleg alacsonyabb szintű előrejelzéseket eredményez a Fed Alapokkal kapcsolatban. A „pontozott terület” súlyozott átlagú útvonala azonban továbbra is sokkal magasabb a kamatlábak valószínű útvonalával kapcsolatos becsléseknél, így szerintem nem fog változást okozni a devizapiacon. Ha a kamatlábemelés tényleges üteme eljut az FOMC előrejelzéseinek közelébe, a piac eléggé meglepett lesz, és a dollár valószínűleg jelentősen erősödni fog.
Feltételezve, hogy kihagyják a „türelmes” szót, a sajtókonferencia valószínűleg annak magyarázatával telik majd, hogy az FOMC miért akarja megkezdeni a kamatlábak normalizálásának folyamatát. Várhatóan elhangzik, hogy nincs kijelölve az első kamatlábemelés dátuma, amely továbbra is a beérkező adatokon múlik. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az FOMC-nek vajon pontosan milyen adatokra van szüksége ahhoz, hogy „meghúzza a ravaszt”. Különösen az USA-beli rendkívül kedvezőtlen időjárás és a hajókikötői sztrájk nehezítette meg a termelés alapvető trendjének megállapítását. Hogyan fognak elszámolni ezzel?
A DXY vételi és az AUD eladási pozíciók rekordot döntöttek, mivel a spekulánsok majdnem mindent „shortolnak” Múlt hét pénteken a „Commitment of Traders” jelentésből kiderült, hogy két spekulatív pozíció rekordot döntött: a DXY vételi és az AUD eladási. Ilyen meghosszabbított pozíciók néha fordulatot jeleznek a piacon. Miközben bizonyára egyetértek a fundamentális helyzettel – egyúttal bika jellegű nézetet vallok a dollárral, valamint medve jellegű nézetet vallok az ausztrál dollárral szemben – a rekordnagyságú pozíciók arra utalnak, hogy bizonyos időben short-zárásra kerülhet sor, ami a dollárt illetően (ideiglenes) fordulatot eredményezhet. Nagyobb összefüggésben nézve aggasztó, hogy a spekulánsok a rubel kivételével nettó eladási pozícióval rendelkeznek a COT jelentésben szereplő összes deviza tekintetében.
A BoJ bevallotta, hogy ideiglenesen „sikertelen” A Bank of Japan (BoJ), amely elkötelezte magát amellett, hogy az inflációt mostanra 2%-ra emeli, úgy fejezte be ma a Monetáris Politikai Bizottság értekezletét, hogy bevallotta: az infláció „valószínűleg egyelőre 0 százalék a csökkenő energiaárak hatásai miatt”. Mindazonáltal kevés egyéb változás volt a nyilatkozatban, és összegzésképpen a Tanács egyszerűen elismételte, hogy „folytatja a mennyiségi könnyítési programot, megcélozva a 2 százalékos árstabilitás elérését…”, amíg szükséges. Ismét csak egy tanácstag ellenkezett, ami azt jelenti, hogy nem tiltakoznak a jelenlegi program ellen. Mindazonáltal az inflációs előrejelzések piaci becslései szerint senki sem hiszi, hogy elérik a célkitűzést. Emiatt (a legtöbb gazdasági szakemberrel együtt) úgy vélem, hogy a BoJ-nak az év későbbi részében fokoznia kell az ösztönző intézkedést, vagy a kormánynak ismét gyengítenie kell a jent, vagy mindkettő. Fenntartom bika jellegű nézetemet az USD/JPY párral kapcsolatban.
Az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) közzétette a márciusi értekezlet jegyzőkönyvét, ahol meglepte a piacokat, és változatlanul 2,25%-os szinten hagyta a kamatlábakat, pedig a várakozásoknak megfelelően további, 25 bázispontos csökkentésre számítottak. Mindazonáltal a jegyzőkönyvből kiderült, hogy a „tagok szerint fokozódhat annak valószínűsége, hogy a monetáris politika könnyítésére kerül sor”. Más szóval a piaci várakozások nem voltak tévesek, csupán koraiak voltak, mivel az RBA-nak időre van szüksége a korábbi csökkentés hatásának értékelésére, mielőtt új intézkedést foganatosít. Mivel a kínai gazdaság tovább lassul, szerintem az RBA-nak tovább kell enyhítenie a politikán, ezért továbbra is medve jellegű nézetet vallok az ausztrál dollárral kapcsolatban.
Mai események: Az európai nap során a márciusi német ZEW felmérés várhatóan emelkedést mutat mindkét indexben. Ez már az 5. egymást követő hónap lenne, amelyben az indexek emelkednek, bővítve az ország bíztató közelmúltbeli adatainak körét. Az EUR közzétételt követő bármilyen ingadozása azonban várhatóan rövid ideig tart, és a közös deviza valószínűleg folytatja a hosszabb távú csökkenő trendet. Az eurózóna februári végleges fogyasztói árindexe és a 4. negyedéves munkanélküliségi rátája is napvilágot lát.
Az USA-ban közzéteszik az új lakásépítések és építési engedélyek számát, mindkettőt februárra vonatkozóan. A új lakásépítések száma várhatóan csökkent, miközben az építési engedélyek száma az előrejelzés szerint kissé emelkedett. Bár az adatok valószínűleg vegyes körülményekre utalnak, az általános trend konzisztens a javuló lakáspiaccal. Ez arra utalhat, hogy a lakáspiac alátámasztja azt, ami a szélesebb értelemben vett gazdaság egyre fokozódó erősségének tűnik, és az amerikai dollár valamelyest támogatott marad.
Szerda reggel (új-zélandi idő szerint) közzéteszik Új-Zéland folyó fizetési mérlegének deficitjét, amely várhatóan csökkent. Ez pozitív hatást gyakorolhat az új-zélandi dollárra.
Ma beszédet tartanak: a német kancellár, Angela Merkel és az EKB elnöke, Mario Draghi üléseznek, de a tervek szerint nem tesznek közzé nyilatkozatot. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Peter Praet is beszédet tart.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger