A dollár jelentősen erősödik az év vége felé

2014. dec. 30.

A dollár jelentősen erősödik az év vége felé A dollár index a 2014-es év legmagasabb szintjére emelkedett tegnap, annak ellenére, hogy az USA-beli kamatlábak csökkentek. Az USD iránti folytonos kereslet az alacsonyabb árfolyamok tükrében is az USD rally erősségét jelzi, amely várhatóan a 2015-ös év egyik meghatározó tényezője lesz.
Az európai eseményeket Görögország uralta, ahol a parlament tegnap nem tudott tegnap elnököt választani, ami miatt automatikusan általános választásokra kerül sor január 25-én. A politikai zűr miatt a görög részvények árfolyama kb. 4%-kal csökkent záráskor, bár ez nem annyira rossz annak tekintetében, hogy egyszer 11,4%-os volt a csökkenés. A görög három éves hozamok 1,6 százalékponttal, 12,09%-ra emelkedtek (szeptember elején 3,16%-os minimum szintre kerültek), miközben a német és a francia hozamok tovább csökkentek egy további rekord alacsony szintre, mivel a befektetők biztonságosabb piacokon fektettek be. A német hozamok most negatívak az utóbbi 4 évet tekintve; az utóbbi 5 évet nézve pedig a japán hozamoknál alacsonyabb szinten vannak! Aggályok vannak azzal kapcsolatban, hogy a görög bankok esetleg továbbra is az EKB finanszírozására szorulnak, amelyet elvághatnak, ha az ország segélycsomagjáról szóló tárgyalások nem járnak sikerrel. A portugál 3 éves hozamok csupán 6 bázisponttal emelkedtek a még mindig alacsony 1,03%-ra; a spanyol 3 éves hozamok pedig 10 bázisponttal, 0,6%-ra csökkentek. Mindkettő alacsonyabb, mint az USA-beli három éves futamidejű Treasuries kincstárjegyé (1,11%), ami jelzi, hogy Görögország problémája már nem „terjed át” az eurózóna más, küszködő országaira. Eszerint a politikai bizonytalanság EUR/USD párra gyakorolt hatása valószínűleg sokkal kisebb lesz a 2012. évinél, amikor Görögország két választást tartott két hónap alatt, és a görögök eurózónából való kiválása (Grexit) általi fenyegetettség eléggé valóságos volt. Mindazonáltal valószínűleg gyengíti az eurót, mivel a német Bund és az USA-beli Treasuries hozama közötti különbség nő.
Szerintem Görögország politikájának többi országra gyakorolt hatása nagymértékben attól függ, hogy a SYRIZA győz-e a választásokon, és ha igen, milyen nagy eséllyel tárgyalhatnak a segélyfeltételekről. Ragaszkodnak ahhoz, hogy az eurózónában maradjanak, és elvetették azon korábbi fenyegetést, hogy megszakítják az adósság visszafizetését, amint hivatalba lépnek. Ha sikeresen újratárgyalják a kölcsönzőkkel kötött megállapodás feltételeit az ország humanitárius krízisének orvoslása érdekében, azzal bátorítanak más országbeli pártokat (különösen Spanyolországban).
A biztonsági befektetési eszközökbe való áramlás és az olajárak csökkenése miatt az USA-beli kamatlábak is csökkentek; a hosszú lejáratú Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások 6 bázisponttal, a 10 éves kötvényhozamok pedig 5 bázisponttal csökkentek annak ellenére, hogy az atlantai Fed felfelé korrigálta a 4. negyedéves GDP-vel kapcsolatos előrejelzéseket. Az inflációs várakozások visszaestek a többéves legalacsonyabb szintekre, amelyeket a decemberi FOMC értekezlet előtt láthattunk. Az alacsonyabb kamatlábak azonban nem akadályozták meg a DXY indexet abban, hogy a 2014-es év legmagasabb szintjére jusson. Számomra ez az amerikai dollár iránti keresletet, valamint azon folytonos feltételezést jelzi, hogy USA-beli megszorítás a késése ellenére is hamarabb bekövetkezik, mint az eurózónában. Ezenkívül mindegy, milyen alacsony szintre csökkennek az USA-beli hozamok, legalább még mindig pozitívak. Eléggé bika jellegű nézetet kell valljunk az eurót illetően ahhoz, hogy elfogadjuk a negatív hozamokat az USA-beli Treasuries pozitív hozamaival szemben.
Az USD/RUB pár továbbra is emelkedett újabb kb. 4%-kal, és visszatért a 60-as szint felé. A GDP novemberben éves szinten 0,5%-kal csökkent a tegnap közzétett adatok szerint, ami jelzi, hogy a Nyugat szankciói és az olajárak csökkenése már kezd gondot okozni a gazdaságban. Az olajárak tegnapi folyamatos csökkenése (annak ellenére, hogy Líbia legnagyobb olajkikötőjét támadás érte) kedvezőtlenül hat a rubelre és az árudevizákra. Az USD/CAD pár tegnap a 2014-es év legmagasabb szintjén zárt, miközben az AUD/NZD pár úgy tűnik, rekord alacsony szintre került. Szerintem az olajárak folytatódó csökkenése és az árudevizák gyengülése a 2015-ös év másik témája lesz, legalábbis év elején. Továbblépve, az USA olajtermelése csökkenhet, mivel a költséges kutakat üzemen kívül helyezik, de eddig kevés az arra utaló jel. Az AUD problémáit tetézi, hogy Kína vezetői indexe novemberben a pénzügyi válságkori (2009-es év eleji) legalacsonyabb szintre csökkent.
Az arany tovább csökkent a Görögországról és az alacsonyabb USA-beli kamatlábakról szóló hírek ellenére. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy minek hatására emelkedhet ismét.
Mai mutatószámok: Kedden az eurózóna novemberi M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint az októberi, éves szinten 2,5%-ról valamelyest, éves szinten +2,6%-ra gyorsult. Ennek hatására a 3 havi mozgóátlag emelkedne, de csak 2,5%-ra. Eközben a hitelállomány továbbra is csökken. Jelzi, hogy az EKB erőfeszítései ellenére nem volt képes megfelelően átültetni a monetáris politikát a bankrendszerbe, ami további intézkedéseket sürget.
Az USA-ban közzéteszik az októberi S & P/Case-Shiller lakásárindexet (amely az előrejelzés szerint valamelyest gyorsult) és a Konferenciatanács decemberi vezető gazdasági indexét (amely várhatóan emelkedett).
Kedden senki sem tart beszédet.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger