Kétlem, hogy úgy gondolta

2014. okt. 15.

Kétlem, hogy úgy gondolta Amint az tegnap elhangzott, a hétvégén a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer elmondta, hogy ha a külföldi növekedés a vártnál kedvezőtlenebb, a Fed esetleg „lassabban építi le az alkalmazkodó politikát, mint azt egyébként tenné.” Ez számomra úgy tűnt, hogy teljesen normális közlés a Gittler-i Inverziós Szabály alapján megítélve, miszerint: ha egy nyilatkozat megfordítva nem értelmezhető, akkor az nem különösebben bír jelentőséggel. Ebben az esetben el tudnánk képzelni, hogy a következőképpen nyilatkozik: „hamarabb leépítjük az alkalmazkodó politikát, ha a külföldi növekedés kedvezőtlen”, vagy akár „terveink szerint figyelmen kívül hagyjuk a világ többi részének helyzetét a monetáris politika kialakításakor”? Mivel a nyilatkozat ellenkezője szinte elképzelhetetlen, az elhangzottak nem reprezentálják a több lehetséges út közötti választást, hanem csupán a józan ész kifejezései voltak. Mindazonáltal a piac egyértelműen nem így látja. Ellenkezőleg: a Fed Alapok futures származtatott kamatlába további 10 bázisponttal csökkent, miközben a hozamgörbe hosszabb végén a 30 éves futamidejű kötvények 2013. május óta először kerültek 3% alá.
A piac egyértelműen úgy véli, hogy valami gyökeresen megváltozott. Az inflációs ráták csökkennek, valamint az inflációs várakozások és a kamatlábak is azokkal együtt esnek. Augusztus eleje óta az ötéves küszöb (break-even) inflációs ráta 40 bázisponttal esett az USA-ban, 18 bázisponttal csökkent az euróövezetben és 29 bázisponttal csökkent az Egyesült Királyságban. (Japánban emelkedett, de úgy tűnik, hogy probléma van azon kötvények változtatásával, amelyekből azt kiszámították.) A hosszú távú kamatlábak majdnem visszatértek oda, ahol akkor voltak, mielőtt a Fed mennyiségi könnyítésének fokozatos csökkentése kezdetét vette. Úgy tűnik, hogy nem csak a piaci résztvevők kezdenek aggódni az inflációs kilátás miatt, hanem azzal kapcsolatban is aggályok kezdenek felmerülni, hogy a központi bankok képesek-e valamit tenni annak megoldása érdekében. Ez valószínűleg a nagyobbik aggály. A Greenspan-időszak óta mindig azt feltételezték, hogy ha a világ problémába kerül, a központi bankok megmentik. Most a piacok kételkednek abban, hogy ez lehetséges. Mivel a monetáris politika által meghatározott kamatlábak már zérus szinten vannak, és egyre inkább nem bíznak a mennyiségi könnyítés hatékonyságában, a befektetők azon tűnődnek, hogy „vajon milyen anyagból szőtték a globális biztonság hálóját”. A központi bankok mindenhatósága megkérdőjeleződik.
A piaci tevékenység arra utal, hogy az emberek még nem adják fel. Az a tény, hogy a növekedés-érzékeny SEK, AUD és NZD voltak a legjobb teljesítményű G10 devizák az elmúlt 24 órában, jelentős bizalomra utal a globális növekedést illetően, egy olyan időben, amikor a részvénypiacokon jelentős esések következtek be. (Vegyük figyelembe, hogy az ausztrál piacon emelkedést tapasztalhattunk az éjszaka folyamán, bár Új-Zélandon csökkenés következett be.) A SEK a ma közzéteendő inflációval kapcsolatos, magasabb szintű várakozások hatására erősödhetett (lásd alább). Az ausztrál és az új-zélandi deviza a Kínai Nemzeti Banktól (PBOC) kapott fellendítő erőt, amely alig egy hónap alatt már második alkalommal csökkentette refinanszírozási kamatlábát. Miközben a piac esetleg szélesebb körű könnyítésben reménykedik, a Market News International szerint a „PBOC-hoz közeli forrásból” kiderült, hogy ez nem tartozott Peking folyamatos „célzott könnyítési” intézkedései közé, hanem csupán kísérletet tettek a kisvállalkozások terheinek enyhítésére. Ezért a globális részvénypiac várhatóan erőteljesebben befolyásolja az ausztrál dollárt és az új-zélandi dollárt, és ezen devizák nagy valószínűséggel ismét gyengülni fognak.
Mai események: Az európai délelőtt során a fő esemény a német októberi ZEW felmérés közzététele lesz. Mind a jelenlegi helyzettel, mind pedig a várakozásokkal kapcsolatos index csökkent az előrejelzés szerint; az utóbbi 2012. november óta először érte el a zérus értéket. Ez bővíti azon bizonyítékok körét, hogy az eurozóna növekedésének motorját képező gazdaság helyreállása alábbhagyóban van, ami negatívan érintheti az eurót. Az eurozóna augusztusi ipari termelése a becslés szerint éves szinten 0,9%-kal csökkent, ami jelentős fordulat a júliusi, éves szinten +2,2%-os adathoz képest. A csökkenés fokozza annak veszélyét, hogy az eurozóna 3. negyedéves GDP-jében csökkenés áll be. Máshol: Franciaország szeptemberi fogyasztói árindexében várhatóan lassulás következett be.
Ez Egyesült Királyságban az inflációs ráta az előrejelzés szerint szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban mutatott lassulást, ami visszafoghatja a BoE megszorításaival kapcsolatos várakozásokat, és arra ösztönözheti a GBP/USD pár medvéit, hogy fussanak még egy kört az 1,6000-es tartomány alatt. Ezenkívül a termelői árindexet is publikálják az azonos hónapra vonatkozóan. Az előrejelzés szerint a ráta változatlan maradt. Az Egyesült Királyság augusztusi foglalkoztatási adata azonban szerdán lát napvilágot, és a heti átlagkeresetek emelkedése az előrejelzés szerint valamelyest gyorsult. Bár továbbra is negatív nézetet vallok a pár általános helyzetét illetően, a foglalkoztatási adat további javulása módosíthat a kilátáson.
Svédországban a fogyasztói árindex szeptemberben várhatóan emelkedett, de deflációban marad (-0,1%). Ha a ráta pozitív lesz, jelentős csökkenést válthat ki az USD/SEK párban, és talán utat nyit a 7,1350-es támaszszinti tartomány felé, amelyet az október 9-i minimum szintek határoznak meg.
Az USA-ban egyedül az NFIB kisvállalkozások optimizmusának szeptemberi mutatószáma lát napvilágot, amely várhatóan frakcionálisan csökkent, de még mindig a legmagasabb szint közelében maradt 2007. október óta. Miközben ez a mutatószám nem különösen befolyásolja a piacot, igencsak érdemes figyelemmel kísérnünk, mivel a Fed a munkaerő-piacra összpontosít. Az USA-ban a kisvállalkozások foglalkoztatják a legtöbb személyt.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger