Fókuszban a csökkenő nyersanyag árak

2014. okt. 1.

Fókuszban a csökkenő nyersanyag árak A piac tegnap a devizák helyett az nyersanyagokra összpontosított, mivel több nyersanyag árában jelentős csökkenés következett be. A WTI kb. 3,4%-kal, a földgáz pedig még ennél is jobban csökkent. A réz és a nikkel ára jelentősen esett (az előbbi 1,1%-kal, az utóbbi 2,2%-kal a Londoni Fémtőzsdén), bár Kína csökkentette a jelzálogkölcsönök kamatlábait és több intézkedést tett, hogy az emberek második vagy akár harmadik otthont vásárolhassanak, amivel fel kívánják lendíteni az ingatlanpiacot. A réz az elektromos vezetékekben, a nikkel pedig az acélgyártásban használatos, tehát ezen fémek árának jelentős csökkenése jelezte, hogy jelentős a bizalomhiány a kínai intézkedéseket illetően. Általánosságban a mezőgazdasági árucikkek ára is csökkent; a kukorica öt évet tekintve a legalacsonyabb szintre került, mivel a készletek a vártnál magasabb szinten vannak. A 3. negyedév általánosságban a legrosszabb volt a nyersanyagok számára 2008 óta, mivel a kínálat emelkedik, Kína növekedése lassul, a dollár pedig erősödik.


Ezután meglepő, hogy az AUD volt a leggyengébb G10 deviza, amelyet a CAD követett? Az NZD is gyengült, de közel sem annyit, ám ez talán csak azért van így, mert a közelmúltban ezt is súlyosan érintette a helyzet. Európa előnyre tehet szert az áruk és nyersanyagok alacsonyabb árai révén, de mivel Európában a nagy aggályt a defláció okozza, az árucikkek csökkenő árai még inkább megnehezítik azt, hogy az EKB elérje inflációval kapcsolatos célkitűzését – negatív az euróra nézve. Azonban várható, hogy a három árudeviza továbbra is a leginkább érintett marad az áruk és nyersanyagok alacsonyabb árai által.
Az árucikkek csökkenő ára nem befolyásolta a feltörekvő piacok devizáit úgy, ahogyan azt esetleg várták. Az áruimportőr KRW és PLN voltak az általunk követett leggyengébb devizák, amelyeket csak az áruexportőr ZAR követett. (Látszólag bizonyos mértékű spekuláció van azzal kapcsolatban, hogy a dél-koreai szervek beavatkozhatnak devizájuk gyengítése érdekében.) A RUB a gyengülő devizák listájának eléggé az alján volt annak ellenére, hogy tőkeellenőrzésekről van szó az országban, nem beszélve az olajárak zuhanásáról. Az olajexportőr MXN valójában erősödött az amerikai dollárhoz képest.
A tankan: A japán tankan, a Japán Nemzeti Bank gazdasági trendekről készített rövid távú felmérése általánosságban jobb volt, mint amire számítottak. A nagy gyártók szórásindexe a várt csökkenés helyett emelkedett, miközben a nagyvállalatok jelentősen felfelé korrigálták tőkekiadásokkal kapcsolatos előrejelzéseiket. Várakozásaim szerint ez pozitív hatást gyakorolt volna a jenre, amint az kezdetben bekövetkezett, de a nap hátralévő részében úgy tűnt, hogy az ok-okozati összefüggés: tankan  részvények  USD/JPY pár. Mivel a részvénypiacon valamelyest emelkedés volt tapasztalható, az USD/JPY pár is valamelyest emelkedett, azaz a jen gyengült. Ez az a trend, amire várok, és ahogyan az alábbi technikai elemzésben szerepel, az USD/JPY tovább emelkedik.
Mai mutatószámok: Szerdán Európában is a (végleges) PMI-indexek napja van. A nap több európai ország, többek között az Egyesült Királyság szeptemberi gyártási PMI-indexeivel kezdődik. Az eurozóna végleges összesített adatát is közzéteszik. A francia, a német és az eurozónabeli végleges előrejelzések szokás szerint a kezdeti becslésekkel azonosak. Az Egyesült Királyság gyártási PMI-indexe az előrejelzések szerint valamelyest emelkedett (52,5-ről 52,7-re), ami támogathatja az angol fontot.
Az USA-ban a legfontosabb mutatószámként a szeptemberi ADP foglalkoztatási jelentést publikálják, két nappal a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele előtt. Az ADP jelentésből várhatóan kiderül, hogy a magánszektorban az előző havi adathoz képest szeptemberben valamelyest több munkahelyet teremtettek. Ez valószínűleg támogatja az amerikai dollárt és fokozza az USD rallyját. A végleges Markit szolgáltatási szektorbeli PMI-index és az ISM nem gyártási index (mindkettő szeptemberre vonatkozóan) is napvilágot lát.
Kanada várhatóan közzéteszi a szeptemberi RBC gyártási PMI-indexet, amellyel kapcsolatban nincs előrejelzés.
Szerdán nem tartanak beszédet.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger