Az Egyesült Királyság kamatlábai valószínűleg jövő tavasszal emelkedni kezdenek

2014. szept. 10.


ÁTTEKINTÉS
 
Az Egyesült Királyság kamatlábai valószínűleg jövő tavasszal emelkedni kezdenek A Bank of England kormányzója, Mark Carney a Trades Union Congress eseményen tartott beszédében elmondta, hogy a piac azon várakozásai, miszerint az első kamatlábemelésre jövő tavaszig kerül sor, megfelel a központi bank azon becslésének, miszerint a középtávú inflációs ráta eléri a 2%-ot. Azonban megismételte a BoE azon álláspontját, hogy azon emelések valószínűleg fokozatosak és korlátozottak lesznek, valamint az adatokon alapulnak. Ha a mutatószámok jelzik, hogy a gazdasági növekedés felgyorsult, a kamatlábemelésre hamarabb sor kerülhet. A kormányzó azt is hozzátette, hogy az Egyesült Királyság gazdasági helyreállása lendületben van, de a munkaerő-piaci pangáson és a bérek kedvezőtlen mértékű növekedésén javítani kellene ahhoz, hogy a kamatlábemelés megalapozott legyen.
Ma a BoE kormányzója, Mark Carney és más Monetáris Politikai Bizottságbeli tagok tesznek jelentést az augusztusi inflációról a Parlament Pénzügyi Bizottsága előtt. A beszámoló során talán további megjegyzések hangzanak el a kamatlábemelés idejéről Carney kormányzó keddi beszédét követően. A Bank vezető tisztségviselői ezenkívül várhatóan tárgyalásokat folytatnak a skóciai népszavazás körüli fokozódó bizonytalanságokról és a legutóbbi felmérés előrejelzéseire összpontosítanak. A résztvevők között szerepel az új tag, Nemat Shafik, aki kifejti álláspontját a Monetáris Politikai Bizottságban és elmondja véleményét az Egyesült Királyság gazdaságáról. Másik érdekes pont lesz Martin Weale megjegyzése, mivel a Monetáris Politikai Bizottság két tagja közül az egyik volt, aki 25 bázispontos kamatlábemelés mellett tette le voksát az augusztusi BoE politikai értekezleten. A Monetáris Politikai Bizottság múlt havi értekezletének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy Martin Weale és Ian McCafferty nem osztoztak a többség azon nézetében, hogy a kamatlábakat változatlanul kell hagyni. Azzal érveltek, hogy a munkanélküliségi ráta folyamatos csökkenése és a munkaerő-piac javulása bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a bérek növekedése fellendül. Mindazonáltal - mivel az infláció jóval a 2%-os célkitűzés alatt van, a bérek pedig stagnálnak - a túl korai kamatlábemelés kockázata nagyobb, mintha várnának. A Bank legutóbbi politikai értekezletének jegyzőkönyve - amelyet szeptember 17-én, éppen egy nappal a skóciai népszavazás előtt tesznek közzé - bizonyítékokat tartalmazhat a korai kamatlábemeléssel kapcsolatos előrejelzésekről.
A mutatószámokat tekintve a júliusi francia ipari termelés várhatóan csökkent, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest. Norvégia közzéteszi az augusztusi fogyasztói árindexet; az előrejelzés szerint az inflációs ráta a Norges Bank 2,5%-os inflációs célkitűzése közelében maradt, de valószínűleg lassult, ami negatív hatással járhat a norvég koronára nézve.
Az USA-ban az MBA jelzálogkölcsön-jóváhagyások látnak napvilágot a szeptember 5-én véget ért hétre vonatkozóan.
Carney és a BoE Monetáris Politikai Bizottság többi tagja mellett szerdán két személy beszéde van napirenden. Az EKB kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny és az EKB Igazgatótanácsának tagja, Yves Mersch is felszólal.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger