GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS

2014. márc. 12.

ÁTTEKINTÉS

  • Teret hódítanak a feltörekvő piacokkal kapcsolatos aggályok  Mivel tegnap csak kevés gazdasági adat volt, amely mozgásba hozhatta a piacot, a fókuszban főleg a feltörekvő piacok miatt fokozódó félelmek álltak. Az ukrajnai feszültségek nőnek, mivel a német kancellár, Merkel a jelentések szerint a Krím félszigeten történő orosz beavatkozásokat bekebelezésnek nevezte, és kijelentette, hogy Oroszországnak a jövő hétig irányt kell váltania a régióban, különben további szankciók elé néz. Az EU keményebb szankciókról fog tárgyalni március 17-én, egy nappal a tervezett népszavazás után, amelyen eldől, hogy a Krím félsziget csatlakozik-e Oroszországhoz. Az Oroszországra kivetett szankciókat kétségtelenül ellen-szankciók követnék. Összességében véve negatív hatást gyakorolnának a világkereskedelemre és a növekedésre.
  • Kína is fejtörést okoz a piacoknak. Felröppentek olyan hírek, miszerint egy másik kínai napenergetikai vállalat is csődöt jelent. A központi bankok kormányzója, Zhou elmondta, hogy a jüan közelmúltbeli ingadozása ésszerű tartományban zajlott, ami arra utal, hogy a kormányt nem zavarja ez a volatilitás, és valószínűleg kitart. A kínai híresztelések - bár nem lettek megerősítve - befolyásolták az árupiacokat, és a réz ára további 3,25%-kal csökkent, majd ismét magával ragadta az ausztrál dollárt a 0,90-es szint alá.
  • Az AUD volt a legrosszabb teljesítményű G10 deviza az éjszaka folyamán, mivel a kockázatkerülés visszatért, miközben a biztonsági befektetési JPY - ezen kereskedés fordítottja - a legjobban teljesített. Az USD egyébként gyakorlatilag változatlan volt a G10 devizákkal szemben, a tegnap délelőtti árfolyamokhoz képest. Másrészt mind a 15, általunk nyomon követett feltörekvő piacokbeli devizával szemben erősödött, az élen a ZAR állt. A TRY a második legrosszabbul teljesítő feltörekvő piacokbeli deviza volt, miután a rendőrségi razzia miatt tavaly megsérült tinédzser meghalt, ami tüntetéseket váltott ki Isztambulban.
  • A réz összeomlása befolyásolta az olajárakat is, és az áruk hanyatlása magával ragadta az USA-beli részvényeket is. Az olaj és a gáz volt a legrosszabb teljesítményt nyújtó ágazat, amelyet az alapvető fémek és az ipari nyersanyagok követtek - amint az várható a globális növekedés lassulása miatti félelem által vezérelt piacon. A kínai növekedés lassulása miatt csökkenés mutatkozik az olaj iránti keresletben, és növeli a kínai finomított termékek exportját, ami világszinten lenyomja az olajárakat.
  • Az ukrajnai feszültségek a népszavazás közeledésével várhatóan fokozódnak, miközben a kínai hitelválság még csak most kezdett kibontakozni. Ezért ezen trendek szerintem folytatódnak és intenzívebbé válnak. Az AUD és a CAD törékenynek tűnt, mivel az olajárak a fémekével együtt csökkennek. A Svájci Nemzeti Bank beavatkozása miatt a JPY valószínűleg jobban reagál a biztonsági befektetési eszközök iránti keresletre, mint a CHF. Az AUD/JPY pár egy lehetőség a kínai gazdaság lassulásának megjátszására. 
  • Az ázsiai délelőtt során bejelentették, hogy Japán tercier szektorbeli indexe januárban havi szinten 0,9%-kal emelkedett, ami felülmúlta a havi szinten 0,6%-os emelkedésről szóló becsléseket. A Kína miatti aggályok azonban a hírek háttérbe szorultak, és a részvények árfolyama esett. Ausztráliában a lakáskölcsönök januárban változatlanok voltak, ami csalódást keltett a havi szinten 0,5%-os emelkedésre számító várakozások tükrében, és ez talán hozzájárul az AUD gyengüléséhez.
  • A mai európai nap eléggé csendes. Csupán az eurozóna januári ipari termelését és az USA-beli MBA jelzálogkölcsön-igényléseket (a március 7-én véget ért hétre vonatkozóan) teszik közzé. Az eurozóna ipari termelése az előrejelzés szerint havi szinten 0,5%-kal emelkedett januárban (decemberben 0,7%-kal csökkent), ami miatt a ráta éves szinten +0,5%-ról 1,9%-ra emelkedett.
  • Szerdán négy EKB hivatalnok tart beszédet. Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Luis Maria Linde Spanyolországban szólal fel; az EKB Igazgatótanácsának tagjai, Peter Praet, Benoit Coeure és Yves Mersch „Az EKB és figyelői” című konferencián tartanak beszédet.
  • Szerdán késő este az Új-Zélandi Nemzeti Bank megtartja monetáris politikai értekezletét. Ez kulcsfontosságú értekezlet lesz, mivel az RBNZ várhatóan az első G10 központi bank lesz, amely a jelenlegi könnyítő ciklusban emeli a kamatlábakat. Túlnyomórészt arra számítanak, hogy 25 bázisponttal (2,75%-kal) emeli hivatalos pénzforgalmi kamatlábát. Valójában ebben az évben már számítanak egy további kamatlábemelésre. Mivel sokan számítanak kamatlábemelésre, az NZD reakciója attól függ, hogy Wheeler kormányzó milyen megjegyzéseket tesz az értekezlet után, valamint milyen gyorsan és milyen hosszan kívánja emelni a kamatlábat.
https://www.ironfx.com/hu/register?utm_source=122494&utm_medium=ib_link&utm_campaign=IB

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger