GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014-03-18

2014. márc. 18.

ÁTTEKINTÉS

  • „Szelíd beszéd és kis kockázat”          Az USA és az EU hétfőn egy sor szankciót jelentett be a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítására reagálva. Mindkét kormány korlátozta ezen kezdeti szankciók körét, amelynek keretében utazási korlátozásokat vezet be, valamint befagyasztja bizonyos orosz, ukrán és krími vezetők vagyonát. Washington és Brüsszel azonban eltérő hivatalnokokat szankcionál. Az eltérés rávilágít a két partner közötti nagy különbségre. Az USA 11 személyt vett célba, az EU 21-et, de csak négyen szerepeltek mindkét listán, amelyek közül csak kettő orosz. Az USA szankciói az orosz elit fő tagjait veszik célba, miközben az EU szankciói kevésbé jelentős személyiségeket érintenek, akik legtöbbje ukrán vagy krími, ami tényleg nem számít Oroszországnak. Ezenkívül a célba vett orosz hivatalnokok kevésbé fontosak, mint az USA céltábláján szereplők.
  • A kezdeti intézkedések gyengesége megkönnyebbülést okozott a piacon, és csökkent a piaci kockázat. A VIX index csökkent, az USA kötvényhozamai emelkedtek, az arany és az olaj összeomlott, a dollár általánosságban gyengült. A legjobban teljesítő deviza a rubel volt, mivel az orosz részvények árfolyama kb. 4%-kal emelkedett. A legtöbb G10 deviza erősödött az amerikai dollárhoz képest; kivétel a biztonsági befektetési JPY, amely gyengült. A SEK és a NOK - amelyek exportjaik nagy részét Európába szállítják - a legjobban teljesítettek a G10 devizák között.
  • Az USA és Európa szankciói közötti eltérés rávilágít a két fél eltérő kockázataira. Európa sokkal jobban ki van téve Oroszország ellenakcióinak: az olaj és a gáz felét Oroszországtól kapja; Németországnak nagy ipari befektetései vannak Oroszországban, valamint Londonban hatalmas orosz tőke van. Európa fő aggálya most az, hogyan kezelje gazdasági problémáit; az Oroszország miatti feszültségek fokozódása és az energiaellátás zavara jelentős visszahúzó erő lenne. Másrészt az USA lehetőséget lát annak megfékezésében, hogy Oroszország a közelmúltban „újjáéledt” a periférián, és annak Kelet-Európa számára való bizonyításában, hogy megbízható külpolitikai partner. Oroszországra visszatérve a Snowden-ügy is csábító.
  • Washington és Brüsszel elmondta, hogy a tegnapi szankciók kezdeti lépések voltak. Átgondolják reakciójukat, miután ma meghallgatják, hogy mit mond Putyin elnök és hogyan alakul a helyzet. Az EU vezetői csütörtökön és pénteken üléseznek és fontolóra veszik reakciójukat. Még várat magára annak megismerése, hogy Washington és Brüsszel képes-e közelíteni álláspontját és egységes arcvonalat képviselni több jelentős szankcióval fellépve, illetve az, hogy Oroszország sikeresen kijátssza-e a két fél különböző érdekeit. Semmi esetre sincs vége a drámai helyzetnek.
  • Ma van a márciusi FOMC értekezlet első napja, amely az első az FOMC új elnöke, Janet Yellen elnökletével; ezenkívül sor kerül első FOMC elnökeként tartott sajtókonferenciájára is. Szerintem senki sem vár változást a „fokozatos csökkentés” folyamatában, azaz a Bizottság valószínűleg ismét 10 milliárd dollárral csökkenti havi kötvényvásárlásait. Valószínűleg változás áll be az FOMC előremutató útmutatásának prezentálásában, ami nagyon hasonlít az Egyesült Királyságban történtekhez. Várhatóan kihagyják azt a sort a nyilatkozatból, miszerint a jelenlegi szinten tartják a kamatlábakat, „amíg a munkanélküliségi ráta 6,5% felett marad”, és ehelyett homályosabb kritériumokat határoznak meg a munkanélküliséggel és az inflációval kapcsolatban. A Bizottság azonban meg akarja ezt tenni anélkül, hogy a piacnak okot adna annak feltételezésére, hogy a kamatlábak emelése a vártnál korábban megtörténik; ezért talán hangsúlyozzák, hogy várhatóan továbbra is eltelik egy bizonyos idő, mire elkezdik emelni a kamatlábakat, és amikor ez kezdetét veszi, akkor lassan és óvatosan járnak el – többnyire így nyilatkozott a Bank of England is. Mindazonáltal a BoE tapasztalatai szerint ez a változás támogathatja a dollárt.
  • Az európai nap fő eseménye a német márciusi ZEW felmérés. A jelenlegi helyzettel kapcsolatos index várhatóan a februári 50,0-ről 52,0-re emelkedett, miközben a várakozásokkal kapcsolatos index az előrejelzés szerint 55,7-ről 52,0-re csökkent. A múlt hónapban a jelenlegi helyzettel kapcsolatos index a vártnál kedvezőbb volt, míg a várakozásokkal kapcsolatos index alulmaradt a várakozásokon. Az EUR/USD pár reagált a várakozásokkal kapcsolatos indexre és 15 pippel csökkent. Az eurozóna kereskedelmimérleg-többlete várhatóan valamelyest emelkedett (13,9 milliárd euróra) szezonálisan korrigált alapon (februárban 13,7 milliárd EUR volt).
  • Az USA-ban az FOMC megkezdi kétnapos értekezletét, amely szerdán ér véget. Az értekezlet a gazdasági kilátások összefoglalásával, valamint az új elnök, Janet Yellen által tartott első sajtókonferenciával kapcsolatos. Az USA-beli mutatószámokat tekintve a fogyasztói árindex az előrejelzés szerint februárban havi szinten 0,1%-kal emelkedett (a januárival azonos), ami által a ráta éves szinten +1,6%-ról +1,2%-ra csökken. Az új lakásépítések és az építési engedélyek februárban várhatóan javultak.
  • Kedden két személy tart beszédet. A Bank of England kormányzója, Mark Carney, az EKB Felügyelőbizottságának elnöke, Daniele Nouy és a Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Stephen Poloz.

TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger