GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS

2014. febr. 8.

ÁTTEKINTÉS

  • Ma közzéteszik a foglalkoztatási adatokat A tegnapi EKB értekezlet nem eredményezett változást a monetáris politikai állásfoglalást illetően. Mivel a kamatlábak már olyan közel vannak a nullához, az EKB-nak kevés mozgástere van, és mivel a gazdasági hírek megfelelőek, úgy döntöttek, hogy a döntés előtt megvárják a további adatok beérkezését. A meglepetés az volt, hogy a következő havi felülvizsgálat tartalmazni fogja a 2016-os évre szóló előrejelzéseket (kilenc hónappal a várt idő előtt). Az EKB rendszerint két évre előre készít előrejelzést. Ez sarokba szorítaná őket: ha az EKB előrejelzése szerint az infláció a 2016-os évre is jelentősen a „közel, de a 2%-os célkitűzés alatt” lenne, akkor valójában elindítanák a piac inflációs várakozásainak jelentős „elszabadulását” (ami miatt aggódtak), és ennek eredményeképpen talán arra lennének kötelezve, hogy tovább enyhítsenek politikájukon. Röviden szólva a jövő hónapban tartandó EKB értekezlet lesz a kulcsfontosságú esemény.
  • Az USA gazdasági adatai vegyes képet mutattak. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya körülbelül az utóbbi néhány hónapéval azonos szinten maradt. A kereskedelmimérleg-deficit decemberben nőtt, mivel az export csökkent, ami néhány bázisponttal csökkenti a 4. negyedéves GDP növekedését. Az egységre eső munkaerő-költség már a második egymást követő negyedévben csökkent, és éves szinten csökken, ami javíthatja a foglalkoztatási kilátásokat (de tovább csökkenti az inflációt). Mindazonáltal az USA-beli kötvényhozamok emelkedtek; a Fed Alapok származtatott kamatlábai lassan ismét tovább emelkednek, mivel alábbhagynak a feltörekvő piacok összeomlásával kapcsolatos félelmek. A feltörekvő piacok részvényei tegnap valójában túlszárnyalták a DM részvényeket, a feltörekvő piacok legtöbb devizája változatlan volt vagy erősödött, és a VIX index jelentősen csökkent (-2,7 ponttal), ami jelzi, hogy a félelem eltűnőben van a piacról. Ezen háttér ellenére a JPY volt a nap nagy vesztese, mivel a biztonsági befektetés áramlása megfordult. Az AUD/USD pár is csökkent, miután az RBA negyedéves monetáris politikai nyilatkozata szerint „a kereskedési feltételek várható romlásával idővel az árfolyam is csökkenhet”. A dollár stabil volt a kanadai dollárhoz képest, miután Kanada kereskedelmimérleg-deficitje decemberben a várakozásokat messzemenően meghaladva nőtt. Stabil volt az új-zélandi dollárhoz képest, de teret veszített a többi G10 devizával szemben.
  • A mai fő esemény a januári nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele. A decemberi jelentés sokkal kedvezőtlenebb lett a vártnál; a foglalkoztatás csupán 74 000-rel nőtt, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb új munkahely létesült. Januárban is voltak hideg időszakok, de a felmérés során az időjárás jobb volt. A piac arra számít, hogy az adat visszatér a szokásos 180 ezres szintre, míg a munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 6,7%. Ha az adat alulmarad a várakozásokon, a piac megvizsgálja, hogy az ismét a kedvezőtlen időjárásnak tudható-e be, vagy valami strukturáltabb dolog került-e a képbe. Ennek azonosításához megnézik az építőipari foglalkoztatási helyzetet, amelyet jelentősen befolyásol az időjárás. Az építőipari foglalkoztatás decemberben 16 000-rel csökkent, ami a trenddel ellentétes az év nagy részében. Az ADP foglalkoztatással foglalkozó cég szerdán elmondta, hogy a magánszektor építőipari foglalkoztatása 25 000-rel nőtt a múlt hónapban. A mai jelentés tartalmazni fogja az éves korrekciókat, ami módosíthatja a piac (és a Fed) munkaerő-piacról alkotott nézetét a 2013-as évre vonatkozóan. Az adat jelenleg havi 182 ezres növekedést jelez a tavalyi évre. A 2012-es korrekciók majdnem havi 30 ezerrel bővítették a becsléseket az adott évre vonatkozóan; a 2013-as évre vonatkozó hasonló korrekciók javítanák az USA gazdaságáról alkotott felfogást, talán valamennyivel emelnék a kamatlábakkal kapcsolatos várakozásokat, és erősítenék a dollárt. Természetesen ennek fordítottja is lehetséges.
  • Az, hogy melyik párban kereskedjünk, attól függ, hogy szerintünk a foglalkoztatási adatok felülmúlják-e az előrejelzéseket, vagy alulmaradnak-e azokon. Ha az adat felülmúlja az előrejelzést, a legnagyobb volatilitású devizák/eszközök a JPY, az ezüst, az MXN, az arany, a NOK, a DKK és az EUR - ebben a sorrendben. Ha az adatok az előrejelzés alatt vannak, a leginkább volatilis párok az MXN, a CHF, a JPY és az arany (az utóbbi három év adatai alapján). Az előrejelzést meghaladó adatok rendszerint nagyobb volatilitást idéznek elő, mint az azon alulmaradt adatok; ennek oka talán az, hogy az idő nagy részében a befektetők úgy vélték, hogy a kedvező adat változást okozhat a monetáris politikában, míg a kedvezőtlen adat csupán a jelenlegi politika folytatódását jelenti. Ez az összefüggés esetlen nem áll fenn tovább.
  • A többi mutatószámot illetően Németország kereskedelmimérleg-többlete az előrejelzés szerint decemberben csökkent, miközben az ország folyó fizetési mérlegének többlete várhatóan valamelyest csökken. A francia és az egyesült királyságbeli kereskedelmimérleg-deficit a becslés szerint csökkent. Svédország, Norvégia, Németország és az Egyesült Királyság közzéteszi ipari termelését decemberre vonatkozóan. Svédország ipari termelése az előrejelzés szerint havi szinten csökkent, míg Németország ipari termelése várhatóan lassult. Másrészt az Egyesült Királyság ipari termelése a becslés szerint gyorsult, ami fellendítheti az angol fontot, amely a közelmúltban gyengült. Kanada munkanélküliségi rátája várhatóan a decemberi 7,2%-ról januárban 7,1%-ra csökkent.
  • Ma, pénteken négyen tartanak beszédet. Az ázsiai délelőtt során a bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren a New College of Florida intézményben szólal fel. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Yves Mersch az euróövezet élénkülő növekedéséről tart előadást; az EKB Irányító Bizottságának tagja, George Provopoulos „A görög pénzügyi válság: A kilábalástól a helyreállásig” címmel tart előadást; a Kanadai Nemzeti Bank elnökhelyettese, Tiff Macklem is felszólal.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger