GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014.02.18.

2014. febr. 18.




  • Múlt heti gyenge teljesítménye után a dollár iránya fordulatot vett, és mérsékelten erősödött több devizával szemben az éjszaka folyamán. Legnagyobb erősödését a jennel szemben könyvelhette el, miután a Japán Nemzeti Bank meglepte a piacokat azzal, hogy 7 billiárd JPY-re duplázta az egyik kölcsönzési lehetőségét, és azt mondta, hogy a bankok kétszer annyi alacsony kamatozású pénzt kölcsönözhetnek, mint korábban, a második lehetőség keretében. Miközben a változás hatása kérdéses – a vállalatok már rekordnagyságú készpénzzel és betéttel rendelkeznek, ezáltal a finanszírozás megszorítása nem szükségszerűen jelenti a befektetés megszorítását –, mindazonáltal a változás jelzi, hogy a BoJ aggódik Japán kedvezőtlen növekedése miatt, a 4. negyedéves GDP közzététele után, és elkötelezett a gazdaság minél nagyobb fokú támogatása iránt. Ez fokozza annak valószínűségét, hogy a monetáris bázis bővítésének gyorsítása mellett döntenek, miután áprilisban emelik a fogyasztási adót, ami negatívan hat a japán jenre. Egy nemrég végzett Bloomberg felmérés szerint 34-ből 25 gazdasági szakember szerint kerül sor ilyen változásra szeptember végéig; közülük 13-an június végéig várható ilyen változás. Várakozásaim szerint ez bekövetkezik, és a mozgás továbbra is fellendíti az USD/JPY párt (azaz gyengíti a jent).
  • Az AUD/USD pár kis mértékben változott, miután közzétették az Ausztrál Nemzeti Bank legutóbbi értekezletének jegyzőkönyvét. A jegyzőkönyv szerint a tagok „tárgyalásokat folytattak a hazai gazdaságról, fókuszálva a vártnál magasabb inflációra a decemberi negyedévben”, ami nem jó jelzés, ha a további könnyítést nézzük. Az ausztrál dollárral kapcsolatban megjegyezték, hogy a decemberi értekezlet óta tovább gyengült; hozzátették, hogy „hosszabb távon az alacsonyabb árfolyam hatására javulhat a gazdasági tevékenység, ami hozzájárulhat a gazdaság kiegyensúlyozott növekedéséhez”. Ez ellentétben állt a decemberi nyilatkozattal, miszerint „a tagok egyetértettek azzal, hogy (az árfolyam) rendkívül magas maradt, és a gazdaság kiegyensúlyozott növekedéséhez valószínűleg alacsonyabb árfolyam szükséges”. Más szóval az RBA a decemberi értekezleten (amikor az AUD/USD pár 0,9122, az AUD TWI 69,7 volt) úgy érezte, hogy további gyengítés szükséges, de mire elérkezett a februári értekezlet (amikor az AUD/USD 0,8937 és az AUD TWI 68,6 volt) megtörtént az elegendő gyengülés. Szerintem az ausztrál dollár december óta nem gyengült jelentősen, és az ország kereskedelmi mérlege tovább romlik. Amikor jelentéseket olvasok arról, hogy a vasérckészletek Kínában rekordnagyságú méretet öltöttek, nem tudok optimista lenni az ausztrál dollárral kapcsolatban.
  • A mai európai napirend fő eseménye a német februári Zew felmérés. A jelenlegi helyzettel kapcsolatos index januárban várhatóan 41,2-ről 44,0-re emelkedett, míg a várakozásokkal kapcsolatos index az előrejelzés szerint 61,7-ről 61,5-re csökkent. A múlt hónapban a várakozások indexe látott először napvilágot, és alulmaradt a várakozásokon, aminek hatására az EUR/USD pár csökkent, de ezután néhány perccel a jelenlegi helyzet indexét is közzétették, ami felülmúlta a várakozásokat, és az EUR/USD pár visszaszerezte veszteségeit. Az eurozóna decemberi folyó fizetési mérlegét is közzéteszik, de nincs becslés. Svédország januári fogyasztói árindexe várhatóan éves szinten +0,1% marad.
  • Az Egyesült Királyság fogyasztói árindexe várhatóan havi szinten 0,5%-kal csökkent januárban (decemberben +0,4%-kal emelkedett). Ez azonban éves szinten változatlanul hagyja a teljes adatot (+2,0%); a mag rátát pedig éves szinten a korábbi +1,7%-ról +1,9%-ra emeli. Az Egyesült Királyság azonos hónapra vonatkozó termelői árindexe várhatóan már második egymást követő hónapja nem változott. Az ehhez hasonló adatok valószínűleg nem gyakorolnak lényeges hatást az angol fontra.
  • Az USA-ban a Fed nyitott értekezletet tart, amelynek keretében a bankok felügyeletéről esik szó. A mutatószámokat tekintve a februári Empire State gyártási index várhatóan jelentősen csökkent (a januári 12,51-ről 9,00-re), de mivel a januári adat a decemberi 0,98-ról élesen és váratlanul emelkedett, szerintem a mérsékelt csökkenés nem gyakorol negatív hatást az amerikai dollárra. A National Association of Home Builders (NAHB) februári lakáspiaci indexe a becslés szerint 56 marad. Ezenkívül közzéteszik az USA korrigált fogyasztói árindexét. Minden érven a januári fogyasztói árindex közzététele előtt újra kiszámítják a szezonális korrekciós tényezőket, hogy tükrözzék a befejeződött naptári év árváltozásait.
  • Kuroda elnökön kívül három EKB hivatalnok tart beszédet a keddi napirend szerint: Az EKB fő közgazdásza, Peter Praet és a Kormányzótanács tagjai, Erkki Liikanen és Luis Maria Linde.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger