GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014.02.14.

2014. febr. 14.

ÁTTEKINTÉS

  • A dollár csökken, amikor Yellen meglepetése lelepleződik  A dollár péntek reggel majdnem az összes devizával szemben gyengült, beleértve az általunk követett feltörekvő piaci devizákat. A G10 devizák közül az amerikai dollárhoz képest csak a SEK gyengült, amely továbbra is alacsonyabb szinten volt a tegnap közzétett munkanélküliségi adat meglepetésszerű emelkedése után. A dollárra negatívan hatott a vártnál kedvezőtlenebb januári viszonteladói értékesítési adat és az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya. Az USA-ban a vártnál kedvezőtlenebb közelmúltbeli adatsorozat megkérdőjelezi a helyreállást. A Fed Alapok futures származtatott kamatlábai - amelyek 6 bázisponttal emelkedtek a Fed elnöke, Yellen közelmúltbeli beszámolója után - tegnap 3 bázisponttal csökkentek, mivel kételyek merültek fel a gazdasággal kapcsolatban. A tízéves futamidejű kötvények hozama 3 bázisponttal csökkent, és most visszatért Yellen beszédét megelőző szintek alá. Ez figyelemre méltó, mivel a várakozások szerint jelentősen enyhítés-pártibb volt, mint valójában, és a piac akkor számított arra, hogy a Fed hozzáállása változik. Mivel nem támogatják a magasabb kamatlábak, a dollár természetesen gyengülni fog.
  • Ezen háttér ellenére a feltörekvő piacok devizáinak helyreállása figyelemre méltó volt. A 15 általunk követett devizából csak a RUB és a HUF volt alacsonyabb szinten a csütörtöki nyitó szintekhez képest. A bajba jutott IDR és BRL - az „öt törékeny” közül kettő - erősödése 1% feletti. A reál erősödött, miután a központi bank elnöke, Tombini elmondta, hogy az ország esetleg tartalékait használja fel a deviza támogatására, míg az IDR erősödött, miután tegnap bejelentették, hogy a folyó fizetési mérleg deficitje a GDP 2%-ára csökkent a 4. negyedévben (a 3. negyedévben 3,8% volt). Az egyes devizák erősödésének okaitól eltekintve azt gondolhatnánk, hogy a világ legnagyobb gazdaságának lassulása nem kedvezne ezen országok kereskedelmének, és ezáltal devizáiknak sem. Emiatt a tegnapi erősödések még inkább figyelemre méltóak. Lehet, hogy visszatér a bizalom a feltörekvő piacok iránt, és alábbhagy a kockázattól való félelem. 
  • Ma GDP nap van Európában. Közzéteszik Franciaország, Németország, Olaszország és az eurozóna előzetes 4. negyedéves GDP adatait. A francia GDP várhatóan negyedéves szinten 0,2%-kal nőtt, ami fordulatot jelent a 3. negyedéves, negyedéves szinten -0,1%-os adathoz képest. Németország növekedése az előrejelzés szerint megtartja a 3. negyedéves növekedési ütemet (+0,3%), Olaszország GDP-je pedig negyedéves szinten 0,1%-kal emelkedik (előző adat negyedéves szinten 0,0%). Az eurozóna GDP-je várhatóan gyorsult (a 3. negyedéves +0,1%-ról negyedéves szinten +0,2%-ra).
  • Másrészt az USA januári ipari termelése a becslés szerint a decemberi, havi szinten +0,3%-ról havi szinten +0,2%-ra lassult; a Michigani Egyetem februári előzetes fogyasztói hangulatindexe az előrejelzések szerint a januári 81,2-ről 80,2-re csökkent.
  • Az eurozóna pozitív növekedési adatai - amelyek megerősítik, hogy a helyreállás folytatódott a tavalyi év végén - és az USA csalódást keltőbb mutatószámi arra ösztönözhetik az EUR/USD pár bikáit, hogy áttörjék az 1,3700/35-ös ellenállásszinti tartományt.
  • Ma beszédet tartanak: az EKB hivatalnoka, Weidmann „Stabil pénz Európában” címen tart előadást; a Portugál Nemzeti Bank elnöke és az EKB Kormányzótanácsának tagja, Carlos Costa egy parlamenti bizottság előtt szólal fel. 
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger