GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2014.02.03.

2014. febr. 3.

ÁTTEKINTÉS

  • A dollár általánosságban erősebb volt ma reggel, és a legtöbb G10 és feltörekvő piacokbeli devizával szemben erősödött. Az egyedüli valódi kivétel a G10 devizák között a CAD volt. Az USD/CAD jelentősen emelkedett az 1,12-es szinten keresztül a pénteki korai USA-beli kereskedésen, majd jelentősen csökkent, mivel a pénzkezelők ismét kiegyensúlyozták fedezeteiket a hónap végén. A mozgás technikai természetéből adódóan várhatóan ez csak átmeneti lesz, és ez a visszatérés jó lehetőséget nyújt új eladási CAD-pozíciók nyitására. A kormány és a központi bank egyetért abban, hogy a deviza túl erős; miért szálljunk velük
    szembe? Másrészt a dollár erősödése a SEK, a CHF, az EUR és a NOK devizákkal szemben eléggé egyenletes volt. Kevésbé erősödött az angol fonthoz és a két másik árudevizához képest. Az AUD/USD csupán kissé csökkent, miután a hivatalos kínai PMI-index a várakozásoknak megfelelően 50,5 lett. Az ausztrál PMI-index tovább csökkent az 50-es tartomány alá, és az ausztrál építkezési jóváhagyások is alulmaradtak a várakozásokon. Az NZD visszapattant, miután a Kincstár azt mondta, hogy az Új-Zélandi Nemzeti Bank várhatóan márciusban emeli a kamatlábakat, amit már mindenki tudott, de jó, hogy hivatalosan megerősítették.
  • Ma a januári PMI-indexek napja van. A hivatalos kínai PMI-indexet már közzétették – a várakozásoknak megfelelően – és az ausztrál PMI-index – csökkent. Az európai nap során megkapjuk a PMI-indexeket Svédországból, Norvégiából, Svájcból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból. Az Egyesült Királyság PMI-indexe decemberhez képest várhatóan változatlan, ami legalább stabilan tartja az angol fontot. Németország, Franciaország és az eurozóna is közzéteszi végleges gyártási PMI-indexét azonos hónapra vonatkozóan. Az USA-ban az ISM gyártási PMI-index az előrejelzés szerint a decemberi korrigált 56,5-ről 56,0-ra csökkent. Ez átmenetileg az erős dollár kerékkötőjévé válhat.
  • Csak egy személy tart beszédet: Az EKB igazgatótanácsának tagja, Sabine Lautenschlaeger beszámol az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyek tanácsának, és kinevezik őt az EKB új Felügyelőtestületének elnökhelyettesévé.
  • A hét hátralévő részében fő eseményként az EKB csütörtökön tart értekezletet. A piac fokozottabban figyel erre a döntésre, miután pénteken bejelentették, hogy az eurozóna inflációja éves szinten +0,8%-ról éves szinten +0,7%-ra csökkent. Ne feledjük, hogy az EKB novemberben csökkentette a kamatlábakat, miután a fogyasztói árindex éves szinten +1,1%-ról +0,7%-ra csökkent, és azóta következetesen figyelmeztetett arra, hogy az inflációs feladat „szimmetrikus, azaz azonos mértékben tartanak a célkitűzéshez képest túl alacsony és a túl magas inflációtól. A múlt hónapban az EKB elnöke, Draghi elutasította a német inflációban való csökkenést azzal az érvvel, hogy technikailag az index kiszámításának módjában való változás miatt következett be; a piac vár arra, hogy az e havi csökkenést is technikai tényezőknek tudja-e be, vagy valami olyan tényezőnek, amely miatt az EKB-nak aggódnia kellene. A BoE is közzéteszi a kamatlábakkal kapcsolatos döntését aznap, bár az általánosságban nem megy eseményszámba a Bank előremutató útmutatása miatt. Sokkal fontosabb az, hogy milyen módosításokat visz véghez a Bank a jövő heti inflációs jelentést illető előremutató útmutatáson. Végezetül pedig RBA értekezlet lesz kedden. A piac szerint 96%-os annak valószínűsége, hogy nem módosítják a kamatlábakat, tehát ez eléggé biztosnak tűnik; ezért a nagy kérdés az, hogy milyen célzást tesznek a jövőbeli politika irányát illetően.
  • A hét másik nagy eseménye az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány januári adatának közzététele. Az adat az előrejelzés szerint visszatér normál szintjeire (+181 ezer), miután decemberben meglepően kis mértékben emelkedett (+74 ezer). Az USA-ban a munkanélküliségi ráta a becslés szerint változatlanul 6,7%. Az emelkedő nem mezőgazdasági munkaerő-állomány és a stabil munkanélküliség eloszlathatja az aggályokat azzal kapcsolatban, hogy a munkanélküliség téves okok miatt csökkent decemberben, és ennek eredményeképpen támogatja az amerikai dollárt.
  • A mutatószámokat illetően kedden Európában közzéteszik az Egyesült Királyság építőipari PMI-indexét januárra, továbbá az eurozóna termelői árindexét decemberre vonatkozóan. Az utóbbi várhatóan további csökkenést jelez a termelői árakban, ami fokozhatja az euróra lefelé ható nyomást az EKB értekezlete előtt. Az USA-ban közzéteszik a decemberi gyári rendelésállományt; Új-Zéland a 4. negyedéves munkanélküliségi rátát publikálja. Szerdán közzéteszik a szolgáltatási szektor januári PMI-indexeit Európa több országára és az eurozóna egészére vonatkozóan. Az eurozóna decemberi viszonteladói értékesítése is napvilágot lát. Az USA-ban az ADP foglalkoztatási változást és az ISM nem gyártási PMI-indexet (mindkettő januári) publikálják. Csütörtökön Ausztrália és az USA közzéteszi a decemberi kereskedelmi adatokat. Napvilágot lát az azonos hónapra vonatkozó német gyári rendelésállomány is. Pénteken az Egyesült Királyság decemberi ipari és gyártási termelése és a német ipari termelés lát napvilágot azonos hónapra vonatkozóan. Kanada januári munkanélküliségi rátája is közzé lesz téve.
TETSZETT A BEJEGYZÉS?

0 megjegyzés:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2009 - 2020 BUXMASTERS - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger